29.1 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Nicolae Zaharia i-a făcut loc partidului între relicvele istoriei

Locaţia neobişnuită pentru o adunare politică, plasată în holul Muzeului Municipal de Istorie, a alimentat rapid „folclorul” local, care a chicotit pe seama zorului PNL Câmpulung de a intra în istorie. După trei mandate în care PNL, sub conducerea lui Călin Andrei, a „duduit” la imagine şi procent electoral, tradus în numărul de consilieri, care umpleau jumătate din locurile de la masă, chiar mai bine. Ideea ca Alina Gorghiu, preşedintele PNL Argeş, să fie primită în locul care găzduieşte mărturiile trecutului i-a aparţinut profesorului de Istorie Nicolae Zaharia, care a insistat ca, înainte de discuţia politică, să-i ţină şefei o prelegere pe teme istorice, în timp ce a condus-o într-un raid al muzeului. Trecând în revistă participanţii, şi de la judeţ, şi din Câmpulung, concluzia este aceeaşi ca la PSD: „nexam” candidat puternic pentru 2024, care să ameninţe funcţia Elenei Lasconi, personalitatea care, fără experienţă politică pe mai departe, domină politicienii vremii, pe plan local. Neoficial, intenţiile liberalilor sunt de a produce o schimbare la vârful PNL Câmpulung, retrăgându-l de la şefia organizaţiei pe Bogdan David în favoarea lui Nicolae Zaharia. PNL-iştii nu i-l pot opune Elenei Lasconi pe viceprimar la nivelul de popularitate din prezent – încă neplăcut de scăzut, la fel ca la alegeri – şi, atunci, planurile sunt de a-l creşte şi politic, propulsându-l în funcţia de preşedinte al PNL Câmpulung.

PNL suferă la capitolul membri redutabili la fel de tare ca PSD

Prima acţiune politică a anului, în Câmpulung, a constituit-o prezenţa liderului PNL Argeş, Alina Gorghiu, însoţită de colegii de la Piteşti, Radu Perianu, Dănuţ Bica şi Iani Popa, într-o vizită de „tatonare” a stadiului la care se găseşte formaţiunea locală. Şi ca număr de membri, şi ca prestaţie politică, eclipsată, evident, de parteneriatul cu USR, care are ca figură proeminentă primarul în funcţie, Elena Lasconi. Chiar dacă liberalilor nu le prieşte la imagine alianţa cu USR, dominată de Elena Lasconi din toate punctele de vedere, le face bine la „scaun”. Sunt la putere, deşi au pierdut alegerile ruşinos? Sunt! Şi-au pus oamenii în funcţii unde au vrut în mandatul adjudecat categoric de USR? Şi i-au pus. Numai aruncând o privire în holul muzeului, unde nu s-au strâns mai mult de 30 de liberali, i-am remarcat pe câţiva dintre fericiţii acestui mandat: Eduard Boeru, şef la Pieţe, Silviu Smadea, şef la Clubul Sportiv „Muscelul”, Alina Avram, director la Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”.
Interesantă poziţia pe care şi-a ales-o Nicolae Zaharia, organizatorul întâlnirii de la muzeu, în dreapta preşedintei PNL Argeş, ceea ce confirmă speculaţia privitoare la instalarea lui ca şef peste PNL Câmpulung. Asta deşi, în urmă cu un an, Zaharia a ignorat apelul aripii Gorghiu – Perianu de a forma în Argeş un nucleu din liberalii propulsaţi de alegeri în funcţii pentru a-l susţine pe Florin Câţu, în cursa pentru preşedinţia PNL.
Cât priveşte forţa PNL Câmpulung, teoretic, aceasta este asigurată de aceleaşi figuri aflate pe toboganul electoral. Au răspuns convocării: Bogdan David, Lucian Ionescu, Emilian David, Cristi Creţu, Radu Sălcescu, Florin Liţoi, Aurel Jianu, Ion Dumitraşcu, Gheorghe Vlad, Alex Handoca, Lucia Ganea, Adriana Mălăncioiu, Lucreţiu Teodorescu, Adrian Mihăilă, Manuel Zenovie, fost ALDE şi apropiat lui Liviu Ţâroiu şi social-democraţiei, la care descoperim o orientare radicală de la stânga la dreapta. Cam ciuşdit „recrutul” la vederea unei camere foto aţintite asupra sa, semn că nu se simţea confortabil cu postura în care confirmă eticheta de „traseist politic”. Păi, mai în campania trecută, Zenovie umbla pe la PSD, la fel ca Sergiu Cicu, care, oficial, a candidat pe lista social-democraţilor la Consiliul Local. E bine şi la PNL, cu toate că şanse mai mari avea cu PSD, care, ieşit din perioada de lingere a rănilor, ca să-l cităm pe Mînzînă, pare pe un trend ascendent şi la Câmpulung.
Revenind la şedinţa liberalilor, au mai fost şi alţii, însă vi i-am punctat pe cei mai cunoscuţi prin prisma profesiilor şi funcţiilor deţinute. Aproape amuzantă situaţia în care Petruţ David, consilierul personal al viceprimarului Nicolae Zaharia, nu s-a despărţit de şef nici într-un moment privitor la cariera politică a acestuia. Acum nu ştim dacă vicele l-a luat cu el ori tatăl, consilierul judeţean Emilian David, care a făcut mai mult pe gazda decât preşedintele Bogdan David. Uşoara apatie afişată de David o fi având legătura cu probabilitatea vehiculată de predare a ştafetei mai carismaticului său coleg, Nicolae Zaharia, ale cărui sacouri schimbate în funcţie de momentul zilei şi de şedinţa foto au potenţialul de a-i creşte procentul electoral cu ajutorul fashionistelor cu ochiul exersat prin reviste „glossy”.
În perspectiva anului 2024, pare mai inspirată varianta cu Zaharia decât cu David, pentru funcţia de primar, plecat în cursa electorală din postura de preşedinte. Chiar dacă poartă „handicapul” scorului dezastruos de la alegeri, pe vice îl ajută dicţia, discursul, prezenţa, cu care ar putea să convingă ceva mai mult electorat decât ar atrage David, un politician lipsit de atributele enumerate în cazul lui Zaharia.
Mai spunem că, în lipsă de altceva mai bun, liberalii de la Câmpulung ocupă funcţii bune la nivelul PNL Argeş. Trei dintre cei opt vicepreşedinţi provin din Muscel: subprefectul Lucian Ionescu, consilierul local Ionel State şi Nicolae Tarbă, primarul de la Bughea de Sus. Iar în Biroul Politic Judeţean al PNL Argeş se regăsesc şi alţi musceleni: Bogdan David, Emilian David, Liviu Iana, Manuel Tică, Eugen Nae. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!