37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Agenda de lucru pe 2022 a fost creionată. Aşteptăm bugetul

Cea mai importantă acţiune a începutului de an o constituie adoptarea bugetului pe care autorităţile noastre îl vor avea la dispoziţie în 2022. Aşteptăm cu interes apariţia pe portalul Primăriei a proiecţiei încasărilor şi cheltuielilor din acest an, întrucât, de data aceasta, va fi sigur altceva faţă de 2021, când am avut vreo trei variante de buget, după cele mai mari rectificări din vară şi toamnă. Altceva în sensul bun, care să constituie cu adevărat un ghid pentru intenţiile de dezvoltare ale municipalităţii.
Faţă de anul trecut, când noua administraţia nu ştia ce preia nici ca fonduri, nici ca investiţii ale predecesorilor, în 2022, agenda de lucru se va concentra pe iniţiativele demarate. Sunt în licitaţie cele două mari contracte puse la bătaie la sfârşitul anului: cel pentru cele cinci parcuri, de 18 milioane de lei, şi cel pentru Piaţa Neacşu, de 3,2 milioane de lei. Procedura de achiziţie, în cazul ambelor, este în faza în care ofertele candidaţilor sunt cântărite de către comisia Primăriei care va desemna câştigătorul.
Luptă pentru cele două contracte, care, împreună, totalizează 21,2 milioane de lei, două dintre firmele familiei Răuţoiu, care întâmpină o concurenţă slabă. În varianta optimistă, în care vor lipsi contestaţiile, este posibil ca desemnarea câştigătorului să se producă la primăvară, iar, din acest moment, să înceapă procedura de autorizare a lucrărilor. Să credem că este posibilă începerea investiţiei la parcurile din Grui şi Vişoi în 2022? Conducerea Primăriei va spune, probabil, că da. Cele patru parcuri din Grui şi cel din Vişoi, vecin viitorului „mall”, au un termen de execuţie estimat la un an.
Două lucrări din aceeaşi categorie sunt gata să înceapă la primăvară. Banii există în buget de anul trecut, nefiind consumaţi, şi există şi constructorul, un asfaltator preferat de Liviu Ţâroiu, care şi-a găsit de lucru la Câmpulung şi în acest mandat. Cum se îmbunătăţeşte vremea, ar trebui să-i vedem pe muncitorii de la Florimar Construct prestând în vecinătatea sediului PSD Câmpulung, unde trebuie amenajată o parcare mai sofisticată, dotată cu staţii de încărcare a maşinilor electrice. Al doilea „şantier” aparţinând aceluiaşi executant va fi la Grădişte, unde trebuie să apară un parc. Cei 945.000 de lei, nota de plată rezultată din procedura de achiziţie pentru cele două lucrări, au fost asiguraţi în bugetul anului trecut, aşadar, nu sunt probleme de finanţare. Nu la fel de limpede este chestiunea susţinerii financiare a investiţiilor la parcuri, dar nădăjduim că va fi clarificată odată cu dezbaterea bugetului, căci nu mai poate fi menţinut misterul plăţii unor contracte care se vor adjudeca în acest an.
În mod sigur, va fi încheiată licitaţia de modernizare a iluminatului public, din care mult a fost, puţin a rămas. Dacă firmele respinse de CNSC, la a doua tură de contestaţii, nu vor merge mai departe, la Curtea de Apel, câştigătorul contractului de un milion de euro, fonduri europene, ar trebui să fie anunţat curând. Şi dacă se ajunge la instanţă, am văzut că se mişcă destul de rapid astfel de litigii, fiind soluţionate de la primul termen. În 2022, nici nu ne gândim că nu începe operaţiunea de înlocuire a becurilor depăşite cu lămpi moderne şi economice.
Împrumutând un pic din optimismul primăriţei, anticipăm un deznodământ al lucrării de pe Bulevardul „Pardon”, un şantier care a exasperat suficient comunitatea cu lentoarea lui, generată de lipsa efectivelor de muncitori. Alt obiectiv cu finalul programat în 2022: reabilitarea străzii Drăceşti.
N-o să merg cu încrederea că „se poate” într-acolo încât să-mi imaginez că, în 2022, începe vreuna dintre investiţiile finanţate prin GAL. Nici măcar în cazul proiectelor GAL „vechi” nu-mi fac asemenea speranţe, căci mai sunt destui paşi de urmat în etapa birocratică: depunerea cererilor de finanţare, încheierea contractelor de finanţare, organizarea licitaţiilor, autorizarea lucrărilor. N-are cum! Vă amintesc că proiectele GAL sunt împărţite în două „loturi”. Cele aprobate duminică: asfaltul şi canalizarea pe Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor, gazul pe Chilii, Leculeşti şi Livadiei, un centru medico-social la Pescăreasa şi asigurarea a 12 module locuibile, tot la Pescăreasa, pentru victime ale violenţei în familie. Deocamdată, acestea au fost trimise la avizare, după care urmează formalităţile pe care nu le-au parcurs nici proiectele din 2020: aleile pietonale de pe Grigore Alexandrescu şi Şoseaua Naţională, consolidarea marginii drumului Chilii, Şcoala Grădişte şi cele trei locuri de joacă din teritoriile GAL.
2021 s-a încheiat cu câteva teme asumate de municipalitate: proiectul de mobilitate urbană, care pune accent pe două parcări subterane şi o pistă de biciclete, şi reabilitarea Stadionului Municipal, pentru care s-au votat documentaţiile premergătoare proiectării. Probabil că, în 2022, vor fi lucrate studiile de fezabilitate, în încercarea de a le găsi o finanţare europeană. Elena Lasconi a vorbit şi despre pregătirea celei de-a doua documentaţii de mobilitate urbană, pentru achiziţia autobuzelor electrice. Într-o declaraţie publică, Elena Lasconi a anunţat că: „Vom scrie foarte multe proiecte pe bani europeni”, iar între acestea se vor afla cele enunţate.
Între obiective propuse în acest an regăsim: finalizarea achiziţiei părţii private din Casa de Cultură, fiind stabilite, tot la sfârşit de an, şi preţul, şi comisia de negociere, alt aspect al intrării în Câmpulung care este decepţionantă, sensuri giratorii în oraş, acolo unde se poate, despre care primăriţa spune că sunt mai eficiente decât semafoarele, cu accent pe amenajarea intersecţiei din Schei, demolarea garajelor rămase şi continuarea investiţiei la Policlinică, tot cu sponsorizări.
Cu aceste ţinte bătute în cuie, n-avem nici cea mai mică îndoială că 2022 va fi un an cu agitaţie pozitivă, care va compensa staticul din 2021, în care atenţia autorităţilor s-a axat pe păguboasa „Scrisoare”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!