21.3 C
Campulung Muscel
02/07/2022

A furat haine de câteva sute de lei, în timp ce vânzătoarea butona telefonul

O tânără din Câmpulung, fără serviciu şi fără intenţia de a căuta vreun loc de muncă, a fost prinsă după ce a furat obiecte de vestimentaţie şi încălţăminte pentru copii. A profitat de faptul că vânzătoarea era preocupată cu butonarea telefonului şi s-a servit de pe raft cu hăinuţe.
Incidentul s-a derulat acum mai bine de doi ani, la începutul lunii octombrie 2019. La prima oră a dimineţii, Ancuţa P., în vârstă de 23 de ani, a intrat într-un magazin cu hăinuţe de copii, din centru, unde a căutat printre articolele expuse hăinuţe pentru fetiţa ei, care atunci avea aproape doi ani. Observând că vânzătoarea nu este atentă, fiind preocupată cu manevrarea telefonului, tânăra a luat de pe raft o pereche de încălţăminte, în valoare de 54 lei, pe care a băgat-o în geantă. Ca să nu dea de bănuit, în drum spre uşă, s-a oprit şi a discutat cu vânzătoarea, care nu a bănuit că au fost sustrase bunuri din magazin.
Văzând că a avut succes, a revenit trei zile mai târziu, de data aceasta, cu o prietenă, cu care se înţelesese înainte să o ajute să fure hăinuţe. Aceasta din urmă avea şi copilul cu ea, într-un cărucior.
Amândouă au intrat în magazin, unde mai era o clientă şi, după ce aceasta a plecat, „ajutoarea” Ancuţei P. i-a cerut vânzătoarei să-i prezinte unele articole pentru copii, cu scopul de a-i capta atenţia, iar tânăra să poată fura nestingherită, în celălalt capăt al magazinului. În aceste condiţii, Ancuţa P. a băgat în geantă o pereche de încălţăminte, două compleuri din trei piese, o vestuţă, o căciulă şi două pulovere şi a ieşit din magazin cu însoţitoarea ei, fără a plăti ceva. Toate hainele sustrase ar fi costat circa 670 lei. După ce a sesizat lipsa produselor, administratora firmei a sesizat Poliţia, care a deschis un dosar de cercetare penală pentru furt. Anchetatorii au vizionat imaginile camerelor de supraveghere din magazin şi aşa le-au identificat pe cele două.
La începutul lunii martie, anul trecut, s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva Ancuţei P., pentru furt în formă continuată, în rechizitoriul consemnându-se că tânăra n-a fost audiată în calitate de inculpată, deoarece a părăsit România şi nu s-a putut stabili unde se află. Cu toate acestea, i s-au asigurat pe deplin exercitarea drepturilor procesuale şi, în special, dreptul la apărare.
S-a angajat că plăteşte prejudiciul, dar n-a făcut-o
Pe parcursul urmăririi penale, Ancuţa P. a recunoscut şi regretat fapta comisă, angajându-se să plătească prejudiciul şi să se împace cu reprezentanta magazinului. Cu toate acestea, până la momentul pronunţării instanţei, tânăra nu şi-a respectat angajamentul, aspect care a reflectat pericolul social ridicat, chiar dacă câmpulungeanca nu era cunoscută cu antecedente penale.
Din probatoriile administrate în cauză nu a rezultat că hoaţa ar avea în prezent un loc de muncă sau o altă sursă licită de venituri şi instanţa a apreciat că o condamnare cu închisoarea pentru furt în formă continuată ar corespunde scopului pedepsei. Astfel, pe 17 decembrie 2021, Judecătoria Câmpulung a condamnat-o pe Ancuţa P. la 8 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pe durata unui termen de doi ani. În acest timp, considerat termen de încercare, pentru tânără s-au stabilit mai multe obligaţii pe care să le respecte, inclusiv să presteze 80 de zile, muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Câmpulung.
Proprietara magazinului de haine pentru copii s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 1.000 lei, valoarea bunurilor sustrase de Ancuţa P., dar din actele din dosarul de urmărire penală a rezultat că valoarea lor este de 600 lei, prin urmare, instanţa a obligat-o pe inculpată la plata acestei sume către patroană, Gheorghiţa O., ca despăgubire civilă. De asemenea, Ancuţa P. trebuie să suporte şi contravaloarea cheltuielilor judiciare avansate de stat, de 700 lei. Decizia Judecătoriei Câmpulung este supusă apelului, care se poate depune în termen de 10 zile de la comunicare. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!