3.5 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Din cauza numărului mic de copii, Şcoala Piatra rămâne doar cu o clasă de grădiniţă

Numărul tot mai mic de elevi şi plecarea în străinătate, împreună cu părinţii, a celor care frecventau şcoala au fost printre motivele desfiinţării şi comasării a sute de şcoli din ţară. Părinţii copiilor sunt nemulţumiţi, pentru că trebuie să parcurgă zilnic kilometri buni pentru a ajunge la clasă.
Din cauza scăderii numărului de copii s-ar putea ajunge în această situaţie în satul Piatra, din comuna Stoeneşti, unde anul acesta şcolar este ultimul când acolo vor mai învăţa şcolari de gimnaziu, rămânând să funcţioneze doar o clasă de grădiniţă şi aceasta cu un număr destul de mic de preşcolari. Decizia a fost luată de şcoala „mamă”, din centrul Stoeneştiului, care, după un recensământ în satul din vârful de munte, a constatat că în anul şcolar viitor ar urma să frecventeze cursurile ciclului primar doar şase copii. Cu toate încercările părinţilor de a mai amâna acest „sfârşit”, inclusiv de a convinge unii localnici să-şi dea mai devreme copiii la grupa pregătitoare pentru a întruni numărul minim cerut, de 10, se pare că soarta îi e pecetluită şcolii săteşti. Din toamnă, la Piatra, unitatea de învăţământ va fi frecventată doar de micuţii de la grădiniţă, şcolarii urmând să fie duşi cu microbuzul la şcoala centrală, unde, din nefericire pentru unii, vor nimeri tot în clase în care cursurile se fac simultan, pe doi ani de studiu.

La şcoala din sat mai sunt şase copii în cinci clase, pregătiţi simultan de aceeaşi învăţătoare

Desfiinţarea ciclului gimnazial la Şcoala Piatra l-a făcut pe unul dintre părinţii celor care mergeau la cursuri acolo să se ducă în faţa Consiliului Local, pledând pentru menţinerea ciclului primar. Toţi aleşii locali i-au împărtăşit dorinţa, dar votul a fost pentru reţeaua şcolară întocmită de Şcoala Stoeneşti, cea care are personalitate juridică, şi Primărie. Adică, din anul şcolar viitor, la Piatra va funcţiona doar o clasă de grădiniţă, cu zece micuţi. Restul celor din ciclul primar vor fi distribuiţi în clasele şcolii centrale, unde vor ajunge cu microbuzul şcolar, împreună cu cei de la gimnaziu.
„Primarul nu închide şcoli! Eu nu închid şcoli, decizia pentru reţeaua şcolară o ia şcoala, instituţia şcolară locală şi Inspectoratul Şcolar. Eu primesc raportul de la şcoală. De exemplu, la Şcoala Coteneşti figurează ca efective de recensământ 10 copii în clasa I, 20 în clasa a III-a, 5 în clasa nu ştiu care, deci, noi dăm aviz de funcţionare. Şcoala Piatra, de patru, cinci ani, se confruntă cu această problemă şi, în fiecare an, este scandal pe chestia asta. Grădiniţa îndeplineşte condiţiile minime de funcţionare, deci, şcoala nu se închide, reţeaua şcolară este dată să funcţioneze şi eu mi-am pus viza pe ea, că şcolile sunt în stare de funcţionare şi Şcoala din Piatra nu se închide. Când am venit eu primar, în Piatra era o educatoare, cu o grupă de grădiniţă, clasa I cu clasa a III-a erau simultan, clasele a II-a şi a IV-a independente. Între timp, cele patru clase s-au desfiinţat, dar nu s-a închis şcoala, a funcţionat cu câţi copii au mai fost! Acum, clasa pregătitoare, I, a II-a, a III-a şi a IV-a totalizează şase copii, din recensământul făcut de şcoală. Acum, se pune întrebarea: cum pot să înveţe cei şase copii diferit în cinci feluri? Spunea cineva, din rândul cadrelor didactice: copiii mei au luat numai premiul întâi, că i-am învăţat bine? Foarte bine, păi, dacă a fost unul în clasă, cu cine să concureze?”, ne-a explicat primarul de la Stoeneşti, Ion Marin, care este situaţia.

Micuţii vor fi mutaţi la Şcoala Stoeneşti

Cei şase copii din ciclul primar, din satul Piatra, urmează să fie duşi la cursuri, la Stoeneşti, unde sunt condiţii mai bune, din punct de vedere al dotărilor.
„Şcolile de centru, vorbesc de Şcoala Stoeneşti, Şcoala Bădeni, Şcoala Coteneşti, toate au fost dotate cu cele mai moderne tehnologii de educaţie. Am cumpărat table interactive, sunt laboratoare de Informatică, tot ce le trebuie să facă un învăţământ performant. Şi mă întreb: pentru ce ne omorâm să stea şase copii în cinci clase, adică din cinci clase adunaţi să facă un învăţământ performant acolo, când eu le pun la dispoziţie maşină? Învăţătoarea care are post în Piatra este titulară la Şcoala Coteneşti, de unde a plecat acolo. Acum se mută exact de unde a venit. Dacă ea nu pleacă pe postul pe care este titulară, postul la Şcoala Coteneşti rămâne vacant şi, automat, Inspectoratul trimite un alt titular, astfel, efectivul de cadre didactice creşte.”, ne-a mai spus edilul de la Stoeneşti.
Problema desfiinţării ciclului primar la Piatra a fost dezbătută şi pe Facebook, unde un localnic a postat două fotografii cu clădirea unităţii de învăţământ şi cu mesajul: „Şcoala Gimnazială Piatra, sat Piatra, comuna Stoeneşti. Am muncit cu părinţii noştri pentru a construi această şcoală. Vă rugăm să nu o închideţi! Sper ca domnul primar şi Consiliul Local să ia cea mai înţeleaptă hotărâre, conform legii.”, au curs râuri de comentarii.
Au intervenit secretarul general al comunei, Dan Luţescu, dar şi directorul Şcolii Stoeneşti, Iosif Antoniu Băcârcel. Acesta din urmă a transmis: „Contează votul Consiliului Local în privinţa reţelei şcolare, adică a clădirilor în care ne efectuăm actul şcolar. În ceea ce priveşte numărul elevilor şi numărul claselor pentru anul şcolar viitor, Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare şi Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar decid numărul elevilor (minim şi maxim în clase). Dacă până la 1 septembrie 2022, vom avea 10 elevi, va rămâne şi ciclul primar (n.r. la Şcoala Piatra). Deocamdată nu avem numărul de elevi.”

În 16 ani, numărul copiilor care merg la şcolile din Stoeneşti aproape s-a înjumătăţit

Aşa cum ne-a spus primarul Ion Marin, în 16 ani, numărul copiilor care frecventează cursurile unităţilor şcolare din comună aproape s-a înjumătăţit, iar majoritatea lor sunt romi, de la Valea Bădenilor. Asta din cauză că sătenii fac mai puţini copii ca altădată, dar şi pentru că o parte dintre ei sunt duşi de părinţi la şcolile din Câmpulung. Unii au justificat că au început cu grădiniţa în mediul urban, care le oferă un program prelungit, cu asigurarea meselor şi a perioadei de odihnă când ei sunt la serviciu, ofertă pe care nu o au în comună, şi aşa au continuat şi cu şcoala.
„Când eu am venit primar, acum 16 ani, aveam un efectiv de 720 de copii, iar la ora actuală sunt 418 şi lucrăm cu acelaşi efectiv de cadre didactice! Ca statistică, 65% din copiii din comună sunt rudari, dacă ăştia nu mai sunt, pleacă toţi acasă. Ce să fac dacă românii nu mai fac copii?! Părintele din Piatra, care a venit la şedinţa de Consiliu, şi educatoarea din sat şi-au dat copiii la Câmpulung, iar ei cer să-şi menţină posturile acolo?! Fata lui Onofreiciuc, care a plecat în clasa a V-a la Câmpulung, trebuia să vină la Stoeneşti, nu să plece din comună. Ce ţine de mine, fac tot ce e posibil să rămâne şcoala acolo, dar nu în orice condiţii, pentru că toate generează costuri. Pot să las costurile la o parte, dar pentru a educa copiii aşa cum trebuie. O educaţie bună a copiilor se face la o şcoală de centru, cu toate dotările necesare, eu aşa văd lucrurile. Nu văd eficienţă să faci carte cu şase copii din cinci clase. Avem microbuzul care face naveta, din Piatra la Stoeneşti, de la Coteneşti la Stoeneşti, aduce copiii. La Coteneşti au rămas numai grădiniţă şi ciclul gimnazial, I-IV, pentru că nici aici n-au mai fost copii suficienţi pentru menţinerea gimnaziului. La Bădeni avem cel mai mare efectiv de elevi, că sunt rudarii. E şcoală nouă, dotată, tot ce trebuie. Deci clasele I-VIII sunt doar la Stoeneşti şi la Bădeni. Cei din Coteneşti vin la ciclul doi cu microbuzul şcolar la celelalte două şcoli. Cu 10 copii în clasă există şi concurenţa, la Piatra cu cine să concureze un singur copil în clasă?!”, a mai justificat primarul.

Ion Marin: „Nu mai e de ţinut, pentru că se cheltuie o grămadă de bani ca să funcţioneze!”

După ce s-a constatat care e numărul real de copii, din satul Piatra, care vor merge la cursurile primare, din toamnă, Şcoala din Stoeneşti a luat decizia păstrării doar a grupei de grădiniţă, care adună preşcolari de toate vârstele. Cei şase şcolari urmează să fie mutaţi la unitatea centrală unde, unii vor intra în clase unde se învaţă tot în sistem simultan. Aceasta ar fi una dinte nemulţumirile părinţilor din Piatra, alături de faptul că unii se tem de siguranţa micuţilor de doar şase ani, care vor merge cu microbuzul, în afară de faptul că unii trebuie să facă un drum destul de lung până la locul de întâlnire cu maşina şcolii, mai ales iarna, când aceasta îi aşteptă la intrarea în sat, punct până unde poate ajunge din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Oamenii sunt contrariaţi că micuţii lor sunt duşi la Stoeneşti, iar majoritatea celor de aici învaţă la Câmpulung, inclusiv copiii consilierilor tineri sau nepoţii fostelor cadre didactice din localitate.
Pentru menţinerea ciclului primar la Piatra, un sătean, liderul părinţilor copiilor care vor fi mutaţi, s-a angajat să „completeze” numărul până la cel acceptat să fie menţinută clasa simultană. S-a angajat că-şi dă la şcoală al treilea copil în clasa pregătitoare, chiar dacă are puţin sub vârsta acceptată, acelaşi lucru urmând să-l facă şi un vecin. Numărul ar fi fost completat cu un copil cu nevoi speciale şi un al patrulea, un bucureştean care se va muta în sat cu familia în viitorul apropiat. Cu toate acestea, decizia de desfiinţare a ciclului primar a rămas definitivă.
„Avizul Inspectoratului Şcolar, pe care l-am primit să emit Hotărâre de Consiliu, scrie că Şcoala Piatra funcţionează cu o clasă de grădiniţă şi atât. Asta se întâmplă din anul şcolar viitor, 2022-2023, din septembrie în acolo. Înştiinţarea de la Inspectorat am primit-o săptămâna trecută şi am prelucrat-o, în şedinţă. Am făcut şedinţă pe 3 ianuarie, pentru „acoperirea golului de casă”, ca să pot să funcţionez cu salariile, cu toate, şi am băgat în mod special şi înştiinţarea Inspectoratului, pe care o amânasem din decembrie. Directorul şcolii a venit cu un recensământ înregistrat de şase copii, iar un părinte, din Piatra, care a participat la şedinţă, a zis că sunt zece. Iar eu am venit cu propunerea să mai amânăm o dată şedinţa, că dacă sunt zece, să mai verificăm numărul. I-am spus părintelui, care a fost la şedinţă, să mobilizeze părinţii celor zece, să vin să stau de vorbă cu ei, să vedem cum o rezolvăm, să facă confirmare că sunt cei zece copii. Ei, lucrul acesta nu s-a întâmplat, cu alte cuvinte, recensământul instituţiei şcolare este bun şi al părinţilor este „după ureche”. Acum a plecat părintele de la mine, că n-a putut să-i mobilizeze pe ceilalţi… în concluzie, nu e interes! Nu mai e de ţinut pentru că se cheltuie o grămadă de bani ca să funcţioneze! Materia primă este copilul, nu profesorul, nu poţi să pui profesorul înaintea copilului!”, a mai comunicat edilul Ion Marin. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!