23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

Pentru copii, educaţie cu răbdare. Pentru adulţi, educaţie cu amenzi

Una dintre reacţiile de nemulţumire ale cetăţenilor auzind că va creşte încă o taxă pe care o plătim la Primărie a sunat astfel: de ce nu se face colectare selectivă a gunoiului? În încercarea de a găsi o cale de a nu mai creşte tariful la gunoi, şefa Executivului a identificat, ca soluţie, preluând repertoriul înaintaşului său, Liviu Ţâroiu, care se exprima la fel în această chestiune, selectarea gunoiului, pentru a plăti mai puţin. Mai puţin nu vom plăti, dar măcar, selectând, să mai reducem din cantităţile umflate de operator, care ne impută, în fiecare an, îngreunarea tomberoanelor. Şi astfel să nu salte mai rău de atât taxa la care plătitorii se uită chiorâş, pe bună dreptate. Adevărul este că unii dintre concetăţeni merită să fie buzunăriţi – dar nu sunt, căci plătim toţi pentru ei -, din cauza mizeriei groaznice în care îngroapă pubelele.
Sunt administratori de bloc care vor ei înşişi să monitorizeze video platformele de colectare a gunoiului, căci s-au săturat să cheme ADP-ul ca să strângă în urma orăşenilor care aruncă la ghene ce n-au voie: moloz, saltele, mobilier şi electrocasnice, ca să nu plătească separat firmei pentru ridicarea lor. Şi atunci plătim toţi pentru aceştia, căci Pătru, de la ADP, nu achită factura emisă de Financiar Urban din buzunarul lui, ci din al nostru. Se pare că n-ar prea fi legală supravegherea cu camere instalate de asociaţiile de proprietari interesate să se facă utile şi Primăriei, şi oraşului, prin menţinerea curăţeniei în cartiere.
Aşa că nădejdea stă în vecinii vigilenţi, cu timp de „spionat”, care pot face un bine zonei în care locuiesc pozându-i şi reclamându-i la Primărie, la Poliţia Locală, pe E-Muscel, unde le este la îndemână, pe contravenienţii cu baza în rudarii care „reciclează” deşeul greu.
Cine a ascultat şedinţa de Consiliu în care s-a votat taxa de gunoi valabilă în 2022 s-a lămurit că nici pe operator nu-l trage burta să ridice gunoiul selectiv acolo unde există disponibilitatea proprietarilor de gospodării să-l predea sortat. Maşina de la Financiar Urban nu vine decât pentru gunoiul menajer, pe care omul îl scoate la poartă combinat cu deşeuri din categoria reciclabilelor. Vara trecută, când a avut interes să obţină un vot al aleşilor de la Câmpulung, şeful Servsal s-a prezentat înaintea lor cu o droaie de angajamente a căror punere în practică a fost amânată până după licitaţia ţinută la nivelul asociaţiei, care va avea loc în această vară. Una dintre promisiuni viza amplasarea unor containere pentru depozitarea selectivă a gunoiului. Elena Lasconi este convinsă, în baza asigurărilor primite de la Gabriel Moiceanu, că, în acest an, vom avea astfel de containere peste tot în oraş. Nu vor fi de folos străzilor cu case, este convins Ionel State. Şi rămâne de văzut cât de eficient vor fi exploatate şi în cartierele de blocuri, căci beneficiarul trebuie să fie suficient de educat încât să respecte destinaţia fiecărui recipient. Or ce aşteptări putem avea de la orăşeanul care nu pricepe că nu este civic să se debaraseze de vechituri şi resturile din demolări la tomberoanele destinate doar gunoiului menajer?
Câmpulungenii de la case nu pot fi ajutaţi decât printr-un raid suplimentar al operatorului, ale cărui maşini să fie trimise special pe străzile periurbane, pentru a prelua selectivul. Cu program riguros, stabilit şi comunicat cetăţenilor, ca maşinile să nu bată drumul degeaba. State a reclamat că, de când avem contractul cu operatorul, Financiar Urban nu s-a mobilizat ca să rezolve o situaţie, a cărei ameliorare, teoretic, ar trebui să se reflecte în cuantumul taxei. De asta este importantă colectarea selectivă, pentru care trebuie să depunem eforturi şi noi, şi Primăria, şi Financiar Urban.
Ionel State a reclamat în plenul Consiliului că firma de salubritate prestează acest gen de activitate pe câteva străzi din oraş. Una este cea pe care domiciliază primăriţa, Valea Bărbuşii, dar pentru străzi mari, de unde ar putea ridica gunoiul selectat în cantităţi care să se simtă, nu s-a obosit să fixeze un orar de colectare.
Până vor apărea containerele care se vor umple cu ce trebuie, în funcţie de gradul de educaţie al beneficiarilor, Elena Lasconi spune că i-a dat o sarcină colegului viceprimar, întrucât şcolile sunt în responsabilitatea acestuia. Şcolile să constituie startul unui program derulat în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale care vor să atragă atenţia în privinţa educaţiei de a colecta selectiv gunoiul. Lasconi mai susţine că a luat legătura cu un ONG care deţine pubele roşii pentru tot ce înseamnă partea electrică, pentru a le pune la dispoziţia Primăriei gratuit, împreună cu flayere de informare. Şefa Executivului consideră că şcolile constituie cel mai inspirat punct de plecare al campaniei, pe care nu o vrea „o campanie fâsâită, ci una pe bune”. Strategia „dădăcirii” copilului şi adolescentului este cea corectă, pentru că, odată ce i-ai băgat în cap de mic să nu-şi bată joc de locul în care trăieşte, obţii adultul pe care ni-l dorim astăzi.
ONG-urile estimează că rezultatele nu vor apărea mai curând de doi ani, în decursul cărora copilului să i se inoculeze ideea că poate şi trebuie să arunce selectiv. Chiar dacă şcolarul ori liceanul n-o va face, măcar să aibă înaintea ochilor, în şcoală, recipientul pentru plastic, hârtie, sticlă. O parte dintre ei se vor lăsa educaţi, este convinsă primăriţa. Dacă la alţii a funcţionat, probabil că va funcţiona şi la noi. La şedinţa de Consiliu, Elena Lasconi a fost surprinsă cu o remarcă a colegului Dan Şain, potrivit căreia în şcoli chiar se face colectare selectivă. Numai că însuşi operatorul este cel care sabotează educaţia ecologică trântind în acelaşi tomberon tot ce selectează copiii, care văd că strădaniilor lor sunt în van.
În contextul amărăciunii cauzate de creşterea taxei – şi din cauza firmei, care face ce vrea, şi din cauza Primăriei, care nu depistează cetăţenii care nu plătesc pentru ridicarea gunoiului, şi din cauza noastră, care îi tolerăm pe concetăţenii care îngreunează ghenele cu ce nu trebuie -, reiau apelul de a revizui cuantumurile amenzilor aplicate de Poliţia Locală. Dacă legea permite, se impune modificarea regulamentului local în baza căruia sunt taxaţi contravenienţii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!