Primăria şi Consiliul Local, exceptând grupul de aleşi PSD, s-au pus de acord să crească taxa de gunoi de la 9,50 lei la 11 lei, la cererea firmei de salubritate. Au fost suficient de convingătoare şi primăriţa, şi secretarul, şi directorul economic şi, probabil, erau convinşi şi consilierii, înainte de şedinţă, să voteze creşterea de 1,50 lei. Potrivit şefei Executivului, dacă nu erau satisfăcute revendicările celor de la Financiar Urban, riscam să rămânem cu munţii de mizerie pe străzi, la fel ca în sectorul bucureştean administrat de primăriţa Clotilde Armand. A plusat secretarul Ramona Simion cu refuzul de avizare pentru legalitate a hotărârii de Consiliu cu un tarif mai mic decât cel pretins de afaceristul din Piteşti care ne strânge gunoiul. Iar directoarea economică Violeta Iarca a scos la înaintare „artileria grea”: rezultatul controlului Curţii de Conturi, care a stabilit că 9,50 lei nu acoperă plăţile pe care Primăria trebuie să i le facă operatorului.
Lasconi reclamă anumite clauze abuzive din contractul încheiat cu Financiar Urban
Dezbaterea de aproape o oră a fost generată de propunerea consilierului PSD Constantin Ivan de a limita majorarea la 10 lei de persoană, pe lună, considerând că încasarea suplimentară de 170.000 de lei, echivalentul a 450 de tone, acoperă creşterea cantităţii de gunoi produse în 2021. Or firma voia 500.000 de lei pentru deşeul menajer ridicat în plus de pe teritoriul Câmpulungului. „500.000 de lei înseamnă deşeu menajer în plus, pe an, de 1.321 de tone, peste 100 de tone pe lună. Din graficul prezentat reiese că, de la 400 şi ceva de tone, se ajunge la 800 şi ceva de tone, lunile de vârf fiind iulie şi august, cele două luni de vacanţe şi concedii.”, a precizat Constantin Ivan, lămurit că, în iulie şi august, au loc cele mai multe nunţi, pentru care vine lume multă în oraş.
Elena Lasconi a justificat a doua decizie nepopulară prin clauzele „foarte proaste” ale unui contract încheiat de fosta administraţie cu Financiar Urban. „Am putea să pierdem toate procesele pe bandă, din cauză că s-a semnat un contract cu clauze care mie mi se par abuzive şi care îi afectează, direct şi indirect, pe cetăţenii din Câmpulung. Şi nu numai. Pe toţi cei care sunt în A.D.I. Servsal.”, spunea primăriţa care, în calitate de membru al Comitetului Director al asociaţiei judeţene, a cerut schimbarea a două clauze. Prima: Primăria să încaseze taxa şi de la persoanele juridice, tratate cu indulgenţă de operator. Indiferent de tipul de activitate prestată, societăţile comerciale plătesc un metru cub de gunoi.
A doua: constatarea neregulilor care, potrivit contractului, se poate face în decurs de 24 de ore, altminteri, cauza este pierdută în instanţă. Primăriţa susţine că s-au descoperit nereguli în activitatea firmei de gunoi, dar după câteva zile. „În mod normal, ar trebui trecute (n.r. în contract) 30 de zile, pentru că există posibilitatea de verificare pe GPS, pe camere de supraveghere ş.a.m.d. Şi sunt multe nereguli pe care le-am constatat.”, a mai spus aceasta.
Poliţia Locală, medaliată cu aur pentru prestaţiile la spectacole, nu-şi face treaba când vine vorba de gunoiul din oraş
Primăriţa a explicat de ce trebuie ca cetăţenii să suporte indezirabila creştere, „moţul” obligaţiilor mai mari, pe care le vom achita de la anul. „Când am avut discuţia cu directorul economic şi secretarul Primăriei, am zis: eu înţeleg că trebuie să crească taxele, căci din 2019 nu s-a mai întâmplat aşa ceva, dar ştiţi foarte bine că a fost an electoral şi nu se puteau schimba. Hai să vedem cum putem face să nu le creştem sau, dacă nu se poate, să fie maximum 10 lei. Toate facturile pe care le-au luat la rând, pe anul în curs, au condus la o cantitate mare de gunoi. Noi producem mult gunoi şi oraşul este încă plin de mizerie. De ce se întâmplă acest lucru? O dată, pentru că Poliţia Locală nu-şi face treaba cum trebuie. Sunt foarte mulţi care vin cu căruţele şi l-am prins pe unul care arunca 19 saci cu moloz. Vin cu gunoaie din localităţile învecinate şi le aruncă în Câmpulung, pentru că noi suntem groapa de gunoi. Dacă noi am selecta gunoiul, am plăti mult mai puţin.”, a precizat şefa Executivului.
Lasconi le-a căinat apoi pe angajatele de la Taxe şi Impozite, suprasolicitate cu munca voluntară făcută în favoarea Financiar Urban, pentru care încasează taxa de cinci ani. „Nu vrem să ajungem în situaţia Sectorului 1 cu gunoaiele pe stradă neridicate şi cu mare scandal.”, a mai spus aceasta. Şi este gunoi excesiv la ghenele din cartiere, pentru că patronii se servesc şi ei de tomberoanele destinate persoanelor fizice. „Mie mi se pare ceva dubios la această firmă, a continuat Elena Lasconi. Au fost şi momente în care am simţit că ne sprijină, dar au fost şi multe momente cu semnul întrebării. Am avut situaţii halucinante care se leagă de Financiar Urban, dar pe care le-am pierde cu succes în instanţă.”
Firma, acuzată că nu este cinstită la cântărirea maşinilor
Opinia grupului PNL, exprimată de Ionel State, înclină într-o direcţie sesizată şi în mandatul trecut, şi în acesta. „Am ridicat de mai multe ori problema de operatorul de gunoi şi eu sunt convins că undeva suntem furaţi la cântărirea maşinilor.”, a susţinut liberalul. „Şi eu.”, a adăugat primăriţa. „Fiecare gospodărie are contract pe o pubelă. Nu a venit operatorul de mai multe ori într-o săptămână ca să ridice pubela. Tot o dată a ridicat-o. Nu cred că este mai mult gunoi. De asta spun că operatorul ar trebui puţin verificat. Creşterea de 1,50 lei este cam mare pentru locuitorii Câmpulungului. Într-adevăr, să nu ajungem în situaţia de la Sectorul 1, de a rămâne cu gunoiul pe străzi.”, şi-a continuat ideea State, care nu e convins că lipsa colectării selective, care ar mai reduce din deşeurile preluate de operator, a condus la creşteri care să genereze un salt al preţului. „Cred că noi suntem furaţi. Fiindcă omul aceeaşi pubelă o dă în fiecare săptămână.”, a concluzionat Ionel State.
Nici după cinci ani, n-au fost depistaţi toţi cei care nu plătesc taxa, deşi li se ridică gunoiul
Următoarea tranşă de argumente pro mărire de tarif a livrat-o directoarea Violeta Iarca. „Activitatea de la Financiar Urban a fost supusă controlului Curţii de Conturi, în anul 2021, şi a vizat, în primul rând, faptul că taxa de 9,50 lei nu a fost acoperitoare pentru efectuarea plăţilor către Financiar Urban. Nu au ajuns cei 9,50 lei, având în vedere că, în 2021, cantităţile sunt mai mari ca în 2020. Vorbim despre cantităţi facturate. Pentru luna decembrie am avut în vedere o estimare, pentru că nu s-a încheiat luna şi nu există factura întocmită. Am ţinut, totodată, cont de numărul de persoane care se află în evidenţele noastre fiscale, cu declaraţii depuse pentru gunoi. Probabil că, în viitor, va trebui să muncim mai mult să depistăm toate persoanele care locuiesc în Câmpulung şi beneficiază de serviciul de gunoi şi care nu s-au declarat la plata taxei. Sau poate vom avea altă gândire în viitor.”, a precizat şefa Economicului.
Secretarul Ramona Simion, despre un eventual vot pentru o taxă de 10 lei: „Nu voi aviza o astfel de hotărâre dacă o veţi adopta!”
Intervenţia Ramonei Simion a fost suficient de convingătoare pentru a descuraja votarea propunerii lui Ivan, cu 10 lei în loc de 11 lei. „Având în vedere că se impune o modificare de fond a acestui proiect de hotărâre şi nu am în spate nicio notă de fundamentare, având în vedere că această taxă este o taxă specială, reglementată de legi specifice, din punctul meu de vedere, aprobarea unui tarif mai mic decât cel propus, care are la bază o fundamentare şi raportul de specialitate al compartimentului de resort, nu apreciez că este legal la acest moment. Se poate supune la vot, dar nu voi aviza o astfel de hotărâre dacă o veţi adopta. În şedinţa următoare, conform legislaţiei în vigoare, trebuie să vă fac o opinie motivată, dar nu voi aviza proiectul de hotărâre. La acest moment, nu am documentele necesare, pentru a putea face o apreciere corectă a legalităţii acestui proiect de hotărâre. Nu am nota de fundamentare, nu am raportul compartimentului de resort, din care să reiasă că această taxă se poate aproba la nivelul propus de dumneavoastră.”, a precizat Simion, categorică în privinţa menţinerii propunerii de 11 lei.
„Dacă toată lumea votează „împotrivă” şi rămâne 9,50 lei, în martie, când vine Curtea de Conturi, diferenţa până la 11 lei trebuie s-o plătim din banii de la buget, ceea ce nu este normal şi nu este legal. Ne forţaţi să facem o ilegalitate. Dacă demonstraţi cu acte, cu raţionament: da, frate, putem s-o facem 10 lei, eu sunt de acord.”, a pus punct discuţiilor Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU