20.6 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Naşul i-a cerut scuze finului pentru o vorbă aruncată într-o perioadă în care, zice el, n-avea puterea să se controleze

Împăcare între politicienii din Consiliul Local Rucăr

Unele dintre întrunirile aleşilor de la Rucăr se lasă cu un final neaşteptat atunci când fostul primar Titi Ghica ia cuvântul ultimul sau printre ultimii. A fost ultimul dintre consilierii înscrişi la „diverse” şi la dezbaterea din 13 decembrie 2021, cu o intervenţie care a semănat cu luatul pietrei de pe inimă. Scuzele voalate transmise preşedintelui de şedinţă au fost dublate de un avertisment lansat colegilor, că atacuri de care au avut parte şi el, şi viceprimarul Pârnuţă, îi aşteaptă şi pe ei, mai devreme sau mai târziu. Alte sfaturi au vizat-o pe mult mai tânăra colegă de la Pro România, care nu ezită să-i înfrunte pe reprezentanţii puterii şi, în special, pe vice, cu care a avut nişte clinciuri penale.

Fostul primar Titi Ghica, într-un moment de invidiat de către realizatorii de emisiuni cu împăcări

Rândul la cuvânt al lui Dumitru Ghica a venit după colegul aflat în stânga sa, Radu Florin Benţea, de la Pro România, care s-a conformat cerinţei transmise consilierilor de către preşedintele de şedinţă, de a-şi scurta intervenţiile. Asta pentru că „diversele” au ţinut mai mult decât temele aflate pe ordinea de zi, iar vorbitorii lăsau impresia că nu se îndură să plece acasă. Crezând că Benţea a venit pregătit cu o agendă de subiecte precum colega Gabriela Gheorghe, care aduce în discuţie cel puţin zece doleanţe cetăţeneşti, Genel Lupu aştepta ca oratorul să-şi continue ideile, după ce primarul Ionel Dulamă i-a răspuns la precedentele. „Atât, domnul preşedinte, nu vreau să vă supăr.”, s-a retras din discuţie Radu Florin Benţea, cedându-i „microfonul” următorului înscris la cuvânt.
„Ce drăgălaş eşti!”, l-a complimentat preşedintele Lupu, nerăbdător ca alocuţiunile să se încheie, fiind destule pentru o singură şedinţă. Era, însă, ultima dezbatere ordinară a anului şi era de aşteptat ca dialogul să se lungească. Dacă rucărenii n-au avut, la fel ca alţi colegi de-ai lor, colindători la şedinţă! Vorbeau mai puţin şi ascultau mai mult.
Drăgălăşenia remarcată de Genel Lupu în cazul alesului de la Pro România a fost confirmată de Titi Ghica, nu fără a omite o uşoară ironie: „A fost mereu drăgălaş, dar a avut câteva scăpări.” După care a trecut la subiect. „Prima problemă pe care vreau s-o ridic, probabil, pentru unii va fi o surpriză. Este o premieră în viaţa mea politică când fac o afirmaţie care a fost forţată de anumite împrejurări. Te rog să primeşti scuzele mele de rigoare pentru expresia neavenită într-o anumită perioadă în care nu aveam puterea… lasă-mă să vorbesc!”, s-a stropşit Ghica la destinatarul scuzelor şi, după ce l-a făcut pe acesta să tacă, a continuat: „În care nu aveam puterea să mă controlez aşa cum trebuie.”
Cel căruia i se adresa fostul primar ca la emisiunile cu împăcări între invitaţi certaţi era liberalul Genel Lupu, aflat în postura de preşedinte de şedinţă. Sub avalanşa de rugi de iertare lansate public de Titi Ghica, PNL-istul, luat, probabil, prin surprindere, a îngăimat că-i pare rău de momentul adus în discuţie de Ghica. Şi mai mult n-au dezvoltat „combatanţii”, dar Ghica, pentru a încheia „telenovela”, a lăsat să se înţeleagă că-i transmite mai multe în particular.

De la politică s-a stricat relaţia dintre naş şi fin

Gestul primarului care n-a vrut să încheie anul supărat cu liberalul Genel Lupu a însemnat şi împăcarea dintre naş şi fin. Relaţia personală a fost dezvăluită, pentru telespectatorii străini de comuna Rucăr, de alesul care a primit pe loc scuzele lui Ghica: „Aş vrea să le spun celor care sunteţi de faţă că s-a cam iscat o problemă între mine şi domnul Ghica, între mine, ca fin, şi dânsul, ca naş. N-a fost decât de ordin politic. Din păcate…” „A degenerat.”, i-a şoptit Titi Ghica. „Problema politică a ajuns, la un moment dat, să ne strice relaţia naş-fin. Sper să nu se mai întâmple. Mulţumesc şi eu îmi cer scuze dacă am greşit. Dacă tot s-a ajuns la această discuţie, cred că ar trebui mai puţină patimă, pentru că nu vine nimeni cu gândul să facă rău aici, în Consiliu, sau să facă ceva pentru el.”, şi-a dus ideea până la capăt Genel Lupu.

Premoniţia lui Ghica: următorul atacat va fi primarul. Şi, după el, le vine rândul tuturor!

Dacă tot era la momentul confesiunilor, scuzelor şi al poveţelor, Dumitru Ghica s-a manifestat generos în gânduri şi faţă de colegi. În special, faţă de cei aflaţi la primul mandat. Pe cea mai energică dintre aleşi, fostul primar a apostrofat-o cu blândeţe încă de la începutul dezbaterilor că nu cere lămuriri de la Executiv înainte de şedinţă, ca să nu mai pună întrebări „nelalocul lor”. “Nelalocul lor” nu sunt, de vreme ce rucărenii îi susţin pledoariile în Consiliul Local, unde Gabriela Gheorghe vine pregătită cu cele mai multe doleanţe cetăţeneşti.
Următoarea chestiune atinsă prin alocuţiunea lui Ghica: „Felicit unul, doi consilieri care au luat o atitudine extrem de elegantă şi sugestivă pentru cine trebuie în dialogul vizavi de atitudinea faţă de Pârnuţă. Am fost atacat eu. A fost atacat el. Va veni vremea şi lui.” Şi a arătat către primarul Ionel Dulamă. „Ţineţi minte ce vă spune Titi!”, a fost avertismentul teatral al înţeleptului sfatului popular, care a stârnit o primă ripostă din partea următorului atacat.
„Adică nu sunt atacat eu?”, s-a mirat Dulamă. Nu suficient, s-au auzit câteva şoapte în Consiliu. „Nu! Cum am fost atacat eu de o persoană căreia nu vreau să-i pomenesc numele, aşa se va repeta. Şi să ştiţi că, şi în Consiliu, care sunteţi prea calmi, prea liniştiţi, va veni şi vremea voastră să vă atace. Să ţineţi minte că nu sunteţi scutiţi. Gabi, ascultă-mă oleacă!”, s-a răţoit Ghica la colega absorbită de mesajele lăsate de rucărenii care urmăreau live-ul acesteia. „Citeam pe aici ce probleme au cetăţenii.”, şi-a scuzat atenţia canalizată pe cerinţele cetăţenilor colega surprinsă de fostul primar că nu este „ochi şi urechi” la învăţăturile sale. „Taci din gură!”, i-a întrerupt justificarea Ghica, în spirit de glumă, după care a reluat ideea: „Te felicit pentru problemele pe care le ridici, dar fii un pic mai controlată când este cazul. Mulţumesc.”
„O să ţin cont de sfatul unui domn mai în vârstă.”, a replicat Gabriela Gheorghe. După ce finul, aflat în postura de preşedinte, a declarat şedinţa închisă, Titi Ghica a simţit nevoia să repete apelul: „Încă o dată, să nu uitaţi că vă vine rândul la toţi!” Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!