29.1 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Într-o primă estimare, înainte să se pronunţe proiectanţii, costurile modernizării Stadionului Municipal ajung la 30 de milioane de lei

În perspectiva realizării unei D.A.L.I. având ca subiect „Modernizarea Stadionului Municipal”, Primăria a întocmit două documentaţii preliminarii, sub forma unei note conceptuale şi a unei teme de proiectare, introduse în dezbaterea Consiliului Local la şedinţa din 28 decembrie 2021. De când a fost construit, în anul 1944, stadionul a beneficiat de puţine îmbunătăţiri, singura investiţie notabilă, după revoluţie, fiind construirea sediului administrativ în anul 2003, urmată de amenajarea a două terenuri de sport, în 2008. „Având în vedere durata de existenţă a stadionului, de 77 de ani, considerăm să se impune elaborarea unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru modernizarea acestuia.”, explică Executivul nevoia unui proiect care debutează cu cele două documentaţii pentru care se solicită votul Consiliului Local. O primă estimare, până când va fi realizată D.A.L.I., din care va reieşi o cheltuială dată de proiectant, conduce la o valoare de 30 de milioane de lei, prin comparaţie cu lucrări similare. Pentru proiectarea în faza D.A.L.I. a fost aproximată o cheltuială de 300.000 de lei. Autorităţile şi-au propus ca preţul investiţiei să fie acoperit din fonduri UE.

Proiectul propune şi o parcare supraetajată pe terenul aflat peste drum de strada Mărăşeşti

Potrivit Notei Conceptuale, „prin acţiunea de reabilitare se previne apariţia unor degradări suplimentare, ce pot duce chiar la scoaterea din funcţiune a construcţiei. Stadionul este destinat desfăşurării competiţiilor sportive, de fotbal şi atletism, în prezenţa publicului spectator şi trebuie să asigure funcţionalitatea conformă cu toate exigenţele de siguranţă, securitate şi funcţionalitate impuse de legislaţie şi regulamentele specifice (conform Regulamentului UEFA privind infrastructura stadioanelor). Dacă nu se intervine în niciun fel asupra construcţiilor şi facilităţilor ce fac parte din Stadionul Municipal, nu se vor stopa efectele negative produse de mediul înconjurător asupra construcţiei (gelivitate şi diferenţe de temperatură), iar imobilul să nu se mai încadreze într-o clasă de risc seismic care să permită utilizarea acestuia, conducând astfel la închiderea sa.”
Autoarele Notei Conceptuale menţionează, ca riscuri, pericolul ruperii unor elemente structural-vitale şi implicaţiile unor avarii potenţial grave, în caz de cutremur. „Terenul de fotbal a început să prezinte unele deficienţe încă din 1972-1973. Din această cauză, pe teren se formează bălţi după căderea ploilor şi se produce noroi. Se impune recondiţionarea terenului pentru a putea adăposti diverse activităţi sportive şi de agrement.”
Imobilul este format din teren cu o suprafaţă de 19.183 mp şi construcţii: tribună A – 856 mp, neacoperită; tribună B – 783 mp, neacoperită; peluză – 785 mp, neacoperită; peluză – 113 mp, neacoperită; WC – 44 mp, parter; vestiar – 152 mp, parter; două case de bilete – 4 mp fiecare, parter. Suprafaţa construită totală este de 2.741 mp. Celor 19.183 mp li se adaugă 3.000 mp, teren public, la Sud de stadion, peste drum de strada Mărăşeşti.
Prin investiţia tratată în viitoarea DALI se propun: reabilitarea celor două tribune şi acoperirea lor, cu excepţia zonei din dreptul Colegiului „Carol I”; realizarea de vestiare sub gradenele din beton armat ale tribunelor VIP; în clădirea afectată, în prezent, de vestiare, se va amenaja un sediu administrativ; se vor amenaja aleile de acces; se vor reamenaja accesele, peluza, suprafaţa de joc cu gazon natural, prevăzut cu sistem de drenaj; se vor reabilita împrejmuirea, casele de bilete; se vor asigura dotări moderne pentru terenul de fotbal; vor fi modernizate reţelele de instalaţii; va fi prevăzut sistem de iluminat pentru nocturnă; pe terenul public de 3.000 mp, peste drum de strada Mărăşeşti, se va construi o parcare supraterană supraetajată, cu aproximativ 300 de locuri de parcare. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!