Comunicat de presă
De zece ani casele și locațiile Pro Patrimonio se deschid activ și constant comunităților de tineri din apropierea lor prin programe de explorare și folosire creativă a resurselor locale, prin raportare directă la obiectul de patrimoniu. Anul acesta aniversar programul „Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” ajunge într-un mod structurat în cinci comunităţi din județe diferite (Botoşani, Braşov, Arges, Vâlcea şi Olt). 125 de copii primesc şase exemple de KIT-uri dar şi ateliere, tabere și zile comunitare ce se vor desfăşura în cadrul CARAVANEI de patrimoniu, în intervalul toamna 2024 și primăvara lui 2025.
KIT-uri de PATRIMONIU
KIT-urile sunt produse educaționale ce pleacă fără echipa de bază în comunități, se deschid la propriu și la figurat în fiecare comunitate bilunar începând din luna septembrie, până anul viitor. Cutiuțele cu surprize și provocări vor căpăta viață alături de coordonatorii locali și echipa de copii selecționată din fiecare comunitate. Fiecare pachet de KIT va conține:
- un caiet de explorare interactivă a casei alese – Casa Enescu, sat Mihăileni, jud. Botoşani; Casa Viscri 18, sat Viscri, jud. Braşov; Vila Golescu, Câmpulung Muscel, jud. Argeş; Conacul Neamțu, sat Olari, jud. Olt; Biserica Urși, jud. Vâlcea și o casă supriză,
- o felie din puzzle-ul hărții mari a României,
- o construcție pop-up,
- căsuța care luminează.
În prezența unui coordonator local fiecare KIT va fi explorat prin exerciții individuale și de grup, completând fiecare poveste primită cu numeroase provocări practice ce chestionează și provoacă grupurile de copii să regândească viața în comunitate, cadrul natural din apropiere și spațiile individuale pe care le utilizează în raport cu exemple de bună practică primite și apoi construite de ei înșiși.
CARAVANA DE PATRIMONIU etapa 2024
CARAVANA va aduna la drum coordonatorii de proiect și trainerii pentru două sesiuni de tabere și zile comunitare succesive în toate cele cinci comunități Pro Patrimonio. În toamna lui 2024 și primăvara lui 2025 copiii vor consolida poveștile clădirilor printr-o sesiune reală de activare creative a fiecărui sit de patrimoniu. Ateliere, concursuri culturale, sportive și culinare, expoziții și seri de film, vor invita la lucru și o porție de „bine” împreună atât copiii implicați în program, cât și membrii familiei curioși și dornici.
Pentru prima etapă de CARAVANĂ orarul de drum este din 15 septembrie până pe 11 octombrie. Prima oprire este şi cea mai îndepărtată, Casa George Enescu din Mihăileni, lângă graniţa de nord iar apoi oprirea va fi la casa ţărănească a Pro Patrimonio din Viscri. Cu entuziasm aici vor fi întâlnite grupe noi de copii cu care fundaţia nu am mai fost în contact dar de al căror program de-a lungul întregului an, se ocupă echipa parteneră Fundaţia Alba Eglesia.
Un weekend prelungit este dedicat comunităţii de la Câmpulung Muscel, din jurul Vilei Golescu, un exemplu de comunitate activă cu care se interacționează de foarte mulţi ani, care are deja o voce culturală proprie şi care începe să se facă auzită prin mai multe alte proiecte culturale valoroase.
La începutul lunii octombrie caravana de patrimoniu ajunge pentru prima dată în comunitatea de copii din preajma Bisericii de lemn la Urși. Comunitatea locală a fost obişnuită tip de zece ani cu voluntarii Pro Patrimonio care s-au ocupat de conservarea bisericii care în 2021 a luat cele mai importante premii europene pentru patrimoniu, Premiile Europa Nostra 2021.
Caravana va încheia traseul pe 2024 la Conacul Neamţu din Olari, Olt. Aici copiii şi familiile lor sunt obişnuiţi cu prezenţa şi sprijinul fundaţiei prin diferite moduri de mai mult de zece ani. Pentru prima dată conacul va fi folosit la o capacitate mai mare datorită noilor etape de restaurare realizate în ultimul an.
Activităţile comune în toate cele cinci comunităţi îmbracă formatul unor mini-tabere foarte intense în care copiii vor realiza machete ale comunităţii; vor fi provocaţi să se gândească cum arată „noul sat/ oraș” în viziunea lor; să facă filmări creative pentru produse „bune” ale locului;bricolaj; vor primi mese calde; vor participa la concursuri sportive, culturale și culinare cu premii; seară de film în aer liber.
„Ne este foarte dor de deschiderea și bunătatea sinceră a oamenilor de lângă granița pe Siret și suntem foarte entuziasmați să intrăm în contact prin aceste proiecte noi cu comunitatea de copii de la Viscri şi Urşi – comunităţi noi pentru echipa noastră. Comunitatea activă din Câmpulung ca şi cea de la Olari ne aşteaptă cu drag de fiecare dată şi prin acest program amplu desfăşurat pe parcursul a unui an şi jumătate ne dorim să nu lăsăm nici unul dintre cei 125 de copii fără un zâmbet pe față iar cele două zile de tabără și serbare în comunitate să pară cât şapte și să țină curiozitatea aprinsă până la următoarele vizite din primăvară”. – Andreea Machidon, Director program Educaţie pentru Patrimoniu.
„Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.
Despre
Educație pentru Patrimoniu este un program interdisciplinar desfășurat de Pro Patrimonio în comunitățile în care fundația desfășoară proiecte de salvare, conservare și reabilitare a patrimoniului arhitectural. Activitățile sunt organizate anual, sub forma unor ateliere practice și au ca scop educația și învățarea directă, prin experiment și creativitate, despre patrimoniul de arhitectură, memorie și identitate locală, natură, clădiri, relații între oameni și valori culturale. “Zilele Casei Enescu” (2020), “Școala de Peisaj, Artă și Sunet” (2021), “Povestea Satului Meu” (2022) și seriile de kituri “Patrimoniul la Pachet” sunt exemple de proiecte și activități care s-au desfășurat în anii precedenți la Casa Enescu și Conacul Neamțu și au implicat nu numai copiii și tinerii din zonă, ci și comunitatea local. Detalii aici.
Casele alese
Casa George Enescu din Mihăileni, Botoşani. Odată cu finalizarea restaurării, aici a început să funcționeze Academia de Muzică și Studiul Sunetului, care își propune să fie un centru de excelență în studiul muzicii, care promovează și susține arhitectura, tehnicile tradiționale de construire, artele vizuale. Academia implică copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală și găzduiește rezidențe artistice.
Biserica de lemn din Șirineasa, Vâlcea. Biserica de la Șirineasa este un studiu de caz distinct, sub umbrela programului de cercetare practică derulat de fundație. Tehnica de execuție a bolții – o structură ușoară din împletitură de nuiele de alun atârnată de fermele acoperișului, realizată cu o dimensiune neobișnuit de mare (5 x 7 m cupola centrală), este valabilă și în arhitectura contemporană, care se orientează către materiale regenerabile, către simplitatea și rapiditatea execuției.
Conacul Neamțu din Olari. O mare parte dintre conacele din zona sudică a României a dispărut în ultimii 25 de ani din cauza procesului defectuos de retrocedare a proprietăţilor, a dezinteresului şi a educaţiei precare faţă de patrimoniu, manifestat atât din partea autorităţilor publice, cât şi din partea populaţiei. Conacul Neamțu din satul Olari, comuna Pârșcoveni, jud. Olt, reprezintă unul dintre puţinele exemple de arhitectură civilă păstrată în sudul României. Conacul este în stare de degradare, fiind vandalizat și neglijat multă vreme; ca urmare, acesta necesită lucrări ample și urgențe de conservare și consolidare, constituind un exemplu practic cu care se confruntă Fundația Pro Patrimonio în implementarea strategiei sale de salvare a patrimoniului cultural și integrarea lui în comunitate.
Ansamblul Golescu din Câmpulung Muscel. Vila și parcul dendrologic Golescu din Câmpulung Muscel, jud. Argeș, aflate în proprietatea Fundației Pro Patrimonio, reprezintă un ansamblu arhitectural și peisager excepțional. El oferă un model viu de salvare, cunoaștere și întreținere a moștenirii culturale prin diverse moduri de folosire și locuire.Pro Patrimonio încearcă să reutilizeze un moment istoric nu prin muzeificare, ci prin locuire și integrare în viața cotidiană. Acesta este unul dintre primele exemple practice, adaptate în timp la contextul local, cu care s-a confruntat fundația, încercând să-și implementeze strategia de conservare și protecție a patrimoniului și a peisajului. Spaţiul găzduieşte anual rezidenţe creative, ateliere de peisaj şi meșteșugărit, zile ale porţilor deschise, ateliere pentru copii.
Gospodăria Viscri 18, aflată în proprietatea Fundației Pro Patrimonio și restaurată în 2001-2002, are o arhitectură specifică locului de locuinţă săsească. Se presupune că a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea. În prezent este utilizată pentru evenimente culturale, de educație și turism cultural.
Fundaţia Pro Patrimonio
Fundația Pro Patrimonio intervine de 22 de ani în aproape toate regiunile României pentru a revitaliza şi întări comunităţi dezavantajate, aflate departe de zonele de progres. Scopul este de a reface legăturile identitare cu comunitatea pentru un patrimoniu construit care este în prezent abandonat, și-a pierdut rolul, şi pe cât posibil, de a-l reintroduce în circuitul economic şi cultural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de educație, orientate spre reabilitarea și refuncționalizarea patrimoniului istoric, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități. Ca organizaţie non-guvernamentală non-profit cu filiale în România, Marea Britanie și Franţa, fundația derulează proiecte concepute pentru salvarea patrimoniului, educarea și sensibilizarea cetățenilor față de importanța patrimoniului cultural.
Resurse
I www.propatrimonio.org I
Contact
Fundaţia Pro Patrimonio
Raluca Marţiş, Director de comunicare
+40 722 673 475
propatrimonio.romania@gmail.com