34.1 C
Campulung Muscel
12/07/2024

Pe rucăreni îi aşteaptă creşterea preţului apei şi canalizării

Pe rucăreni îi aşteaptă o creştere a preţului apei şi al canalizării. Oficial, n-a fost adoptată o hotărâre a Consiliului Local pe acest subiect, însă anunţul şi ceva discuţii preliminare au fost lansate la şedinţa ordinară din 9 noiembrie 2021. Radu Olteanu, directorul societăţii de utilităţi a Rucărului, care, deocamdată, administrează doar reţeaua de apă, a venit înaintea aleşilor cu tarifele actualizate: 1,57 lei/mc pentru apă şi 2,36 lei/mc pentru canalizare. Sumele trebuie aprobate de Consiliul Local, formalitate care nu va mai întârzia, de vreme ce subiectul a fost adus deja în plen, fie şi sub forma unei dezbateri libere, la „diverse”. Practic, fondul a fost tranşat săptămâna trecută, când primarul Ionel Dulamă a explicat de ce este nevoie de o taxă mai mare, în special, pentru canalizare, concomitent cu creşterea numărului de plătitori. Primul motiv: factura la curentul electric, pentru consumul celor 11 staţii de pompare şi al staţiei de epurare „omoară” bugetul comunei: Al doilea motiv: reţeaua de canalizare, predată societăţii de utilităţi a comunei, cu preţul actual şi cu numărul de abonaţi din prezent, va conduce operatorul la faliment.

Când i-a venit o factură de 60.000 de lei la curent, fără staţia de epurare, Dulamă s-a gândit la revizuirea taxei plătite de rucăreni

În preambulul hotărârii de majorare a preţurilor la utilităţi, Ionel Dulamă l-a adus, la şedinţa de Consiliu, pe administratorul reţelelor, Radu Olteanu. Înaintea acestuia a explicat primarul cum apasă pe bugetul local reţeaua de canalizare, care consumă curent de „rupe”. „Sunt mari consumuri de energie electrică la cele 11 staţii de pompare şi la staţia de epurare. În afară de asta, sunt foarte mari cheltuielile cu consumabilele. Aceste facturi venind la Primărie, va trebui să le plătim ca la orice utilitate. Pentru că altfel ne taie curentul şi atâta ne mai trebuie.”, astfel a arătat justificarea primarului de a institui o taxă pentru canalizare şi de a modifica taxa plătită de rucăreni pentru apă, „ca să putem să ajungem la un preţ, astfel încât nici să ne îmbogăţim, că nu te îmbogăţeşti din asta, dar nici să devenim falimentari. Este o societate a Consiliului Local, care trebuie menţinută, astfel încât ea să devină eficientă, nu cu profit mare, dar măcar să nu aibă pierderi. Domnul Radu Olteanu a făcut deja o fişă de fundamentare, astfel încât, prin preţurile pe care noi le luăm la canalizare şi la apă, să nu aducem un prejudiciu persoanelor beneficiare ale acestor servicii, dar nici societatea noastră să devină falimentară. Avem de plată, la acest moment, 60.000 de lei, în afară de staţia de epurare, pentru care avem contract cu Hidroelectrica. În acest moment, sunt racordaţi circa 25% dintre cei care au posibilitatea să se racordeze, nu mai mult. Poate că unii s-au racordat fără să vină să plătească taxa de racordare, care este de 100 de lei.”, a pledat Dulamă cauza autorităţilor locale, care nu pot duce această povară fără a apela la „punga” cetăţenilor.

Oricum, la tariful de canalizare era musai să se umble, întrucât hotărârea care îl reglementează a fost formulată greşit. Executivul şi Legislativul s-au pus de acord asupra unei taxe de 90% din preţul apei, în loc de 90% din volumul de apă consumat. „Este o mare greşeală pe care am făcut-o şi o să revenim cu un proiect de hotărâre în acest sens. La apă nu consumăm foarte mult curent şi, bineînţeles, preţul va trebui să fie mai mic. Iar la canalizare, unde se consumă curent, avem multe consumabile şi tot curentul electric pentru staţiile de pompare, va fi preţul mai mare. O să fac un proiect de hotărâre de modificare şi o să discutăm despre 90% din volumul de apă consumat ca fiind canalizarea. Am adoptat o hotărâre, pe care vreau s-o îndreptăm. 90% din volumul de apă se consideră a fi volum de canalizare.”, a adăugat primarul.

Societatea riscă falimentul dacă i se predă canalizarea fără majorarea tarifelor

Cheltuiala estimată generată de cele 11 staţii de pompare se duce către 400.000 de lei pe an. Asta în condiţiile în care reţeaua a fost săpată la un metru şi jumătate, pe alocuri la doi metri, după cum a reclamat liberalul Genel Lupu care impută Executivului un proiect defectuos. Dacă săpăturile se executau la şase metri, cum a sugerat PNL-istul, necesarul era de 25 de staţii de pompare, din cauza geografiei comunei, cu ridicături şi coborâri, a replicat primarul Dulamă.

Tarifele propuse de directorul Radu Olteanu arată astfel: cel al apei creşte cu 37 de bani, de la 1,20 lei la 1,57 lei metrul cub. Iar la canalizare, serviciu pentru care au plătit prea puţini, un sfert din cei care au posibilitatea să se branşeze, s-a fixat un preţ de 2,36 lei/mc, deoarece costurile de operare sunt mult mai mari. Fiind vorba despre un an experimental, managerul nu este convins că sunt acoperite cheltuielile, dacă nu se racordează măcar 1.500 de gospodării din cele 1.700 ţintite.

„Dacă îi predăm sistemul de canalizare, îl băgăm în faliment. În acest moment, suportăm în continuare din bugetul local curentul, o anumită mentenanţă, pe care am făcut-o cu o firmă, Danex, cea care ne-a adus containerele acolo. În momentul în care i-am cerut să încaseze taxa de apă, plus canalizare, el trebuie să-şi acopere singur cheltuielile de apă, curent, consumabile ş.a.m.d. Cu cât ne ducem mai departe, cu atât noi nu mai putem să plătim din bugetul local curentul. Până acum n-a fost plătitor de TVA, dar acum devine plătitor de TVA, pentru că are o afacere mai mare de 300.000 de lei. În condiţiile în care nu stabilim cât mai repede o taxă de încasare pentru canalizare, nici el n-are de unde să încaseze aceşti bani şi să plătească curentul şi alte consumabile.”, a insistat Dulamă.

Măririle se produc în contextul tuturor creşterilor care au dat năvală peste România. „S-a mărit preţul la Apele Române, s-a mărit preţul la hipocloritul de sodiu, s-a mărit preţul la analize şi noi tot am stat cu 1,20 lei. Vorbesc de apă. La canalizare, pentru calitatea apei o să ne coste undeva la 100.000 de lei pe an. Numai tratamentele! O să fie foarte greu ca apa să iasă în parametri. Chiar şi cu aceste cheltuieli mari. Pentru că o să vină Apele Române, în fiecare lună, să ia apa şi să facă analizele. Dacă nu ne încadrăm în parametri, sunt amenzi. Dacă nu ne încadrăm între 1 şi 3, este o mie de lei, dacă ne încadrăm între 3 şi 5 este 2.000 de lei. Apele Române ne vor lua apa de ieşire. Ne costă foarte mult tratamentul.”, a precizat Radu Olteanu.
„Sunt valori foarte mari şi, în loc să facem o investiţie anume, plătim curent. 11 staţii de pompare, plus o staţie de epurare, nu le-am făcut degeaba! Le-am făcut pentru că localitatea are şi suişuri, şi coborâşuri!”, a conchis primarul discuţiile care nu s-au purtat în van. Ele s-au vrut o informare care să pregătească momentul în care consilierii locali de la Rucăr vor avea pe masă o hotărâre cu noile tarife imputate cetăţenilor.

În curând, va deveni obligativitate racordarea la canalizare până la 15 iunie 2022

Marţi seara, la o săptămână distanţă de aceste discuţii de principiu pe care vi le-am prezentat, proiectul de hotărâre privitor la creşterea tarifelor a ajuns pe ordinea de zi a consilierilor locali de la Rucăr. „Se aprobă preţul de 3,74 lei, plus TVA, pentru utilizatorii persoane fizice şi persoane juridice care beneficiază de acces la sistemul public de alimentare cu apă potabilă şi canalizare (1,57 lei/mc – apă potabilă, plus TVA, şi 2,17 lei/mc – canalizare, plus TVA).”, astfel prevedea proiectul de hotărâre care ar fi trebuit adoptat pe 16 noiembrie 2021.

Aleşilor li se cerea votul şi pentru un preţ de 1,57 lei/mc, plus TVA, pentru apa potabilă transportată şi distribuită în comuna Rucăr, pentru utilizatori persoane fizice şi juridice, care nu beneficiază de acces la sistemul public de canalizare. Totodată, „se instituie obligativitatea racordării la sistemul public de canalizare, în zonele care beneficiază de acces la acest sistem, până la data de 15 iunie 2022.”, era altă propunere. Motivul pentru care aceste norme nu s-au votat este halucinant: iniţiatorul lor, viceprimarul Ion Pârnuţă, le-a retras de pe ordinea de zi, întrucât preşedintele de şedinţă, Gabriela Gheorghe, nu s-a supus cerinţei lui de a nu-l mai filma.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!