1.9 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Groparii Câmpulungului, care au ratat “Kretzulescu”, au reuşit performanţa să rateze şi GAL-ul. Sau asta au vrut!

Încălcarea propriului caiet de sarcini, la procedura de selecţie a partenerilor Primăriei, într-un proiect simplu, conduce la pierderea finanţării   

La Primăria Câmpulung s-a încheiat a doua încercare de selectare a partenerilor pentru GAL-ul pe care vrea să-l înfiinţeze primarul Liviu Ţâroiu, pentru a atrage fonduri europene. GAL înfiinţat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Dar pentru constituirea Grupului de Acţiune Locală (GAL) la nivelul municipiului şi pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală, obiectiv cuplat cu GAL-ul, Primăria are nevoie de parteneri:  un ONG cu activitate specifică măsurilor ce vizează comunităţile defavorizate şi un operator economic. Reamintim că, la prima încercare, niciuna dintre firmele şi asociaţiile înscrise nu a trecut de prima etapă, cea de calificare. La reluarea procedurii, până la data de 23 noiembrie, s-au înscris SC Master Consult Project SRL – Bucureşti, Centrul de Incubare Creativ-Inovativ de Afaceri – Roznov (judeţul Neamţ) şi SC Biasil Consult SRL – Piatra Neamţ. Prima dintre ele a fost respinsă în etapa de calificare a ofertanţilor, intrând în faza următoare, de evaluare şi selecţie, celelalte două. 

Procedura de selecţie a partenerilor cu care Primăria va pune bazele GAL-ului, cu fonduri europene, reclamă societatea descalificată, s-a derulat cu nerespectarea calendarului anunţat. Mai exact, conform notei justificative nr.35601/28.11.2016, anunţul candidaţilor admişi trebuia făcut în data de 6 decembrie 2016. Anunţul a fost publicat pe site a doua zi, pe 7 decembrie 2016, la ora 19.00, cu nr.36410/07.12.2016. 

Până pe data de 8 decembrie 2016, participanţii respinşi la procedură nu au fost înştiinţaţi care au fost motivele respingerii, pentru a putea formula contestaţiile. Depunerea contestaţiilor, conform notei justificative nr.35601/28.11.2016, se va face între 7 decembrie – 9 decembrie 2016. În anunţul final al selecţiei de parteneri nr.36410/07.12.2016, transmiterea contestaţiilor se va face până la data de 12 decembrie 2016.

Reprezentanţii firmei descalificate consideră că nu au fost respectate prevederile din Ghidul Soliciantului – Condiţii Specifice OS 5.1, unde în Anexa 5, referitoare la Criteriile de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii, este prevăzută şi depunerea procedurii selecţiei de parteneri. În Orientări privind accesarea finanţărilor în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, este specificat următorul aspect privind procedura selecţiei de parteneri:

„Publicarea rezultatelor procedurii de selecţie

Instituţia aplicantă publică pe site-ul acesteia anunţul cu privire la rezultatul procedurii de selecţie, care va conţine informaţiile cuprinse în anunţul de intenţie şi informaţii privind ofertanţii/candidaţii participanţi la procedură, admişi şi respinşi, şi punctajul obţinut de fiecare dintre aceştia.

Verificarea de către AM/OI a respectării procedurii de selectare a partenerilor se va efectua în timpul etapei de verificare administrativă a proiectelor.

Proiectele cu solicitanţi de finanţare instituţii finanţate din fonduri publice, care nu au respectat procedura, vor fi respinse ca neeligibile.

În procesul de selecţie a partenerilor privaţi se va avea în vedere respectarea prevederilor descrise mai jos.

Activitatea de selecţie are la bază următoarele principii: transparenţa; nediscriminarea; tratamentul egal; eficienţa utilizării fondurilor.”

În concluzie, Primăria a derulat o procedură fără să respecte propriul caiet de sarcini, ceea ce duce, implicit, la pierderea finanţării. Aceiaşi funcţionari care au lucrat şi ratat Proiectul “Kretzulescu” au reuşit performanţa să rateze şi acest proiect foarte simplu. Sau asta au şi vrut! De ce strategia de dezvoltare a municipiului şi GAL-ul să fie făcute cu fonduri europene printr-o procedura de selecţie corectă, când se poate (aşa cred ei) să fie făcute cu banii contribuabililor şi printr-o atribuire directă?

Cu astfel de funcţionari şi cu interese meschine, municipiul nu va avea niciodată parte de bani europeni, singurii, de altfel, care pot să-l scoată din anonimat şi care pot să ofere o şansă generaţiilor viitoare. După alegeri, multă lume şi-a pus încrederea în noul primar că va schimba ceva. Din păcate, a rămas de actualitate zicala „Pleacă ai noştri, vin ai noştri”, iar rezultatele sunt evidente.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!