18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Atracţia dintre PSD şi PNL s-a simţit în chestiunea angajării de avocaţi

Dacă aleşii ar fi acceptat cererea Elenei Lasconi de a angaja avocaţi pentru toate procesele viitoare, fără ca speţele să treacă, punctual, de filtrul Consiliului Local, noi, câmpulungenii, am fi plătit din banii noştri în următoarea situaţie incorectă. După controlul din 2019, Curtea de Conturi a impus administraţiei să recupereze drepturi salariale, plătite, timp de un an şi opt luni, directoarei economice Violeta Iarca, secretarului Ramona Simion şi directorului de la Social, Cătălin Bădiţa. Cei trei au beneficiat de sporuri frumuşele pe seama proiectului cu fonduri europene, care, la nivel declarativ, schimba viitorul săracilor din oraş. În cazul lui Iarca şi Simion, sporurile cuvenite pentru prestaţiile în proiectul cu defavorizaţii, împreună cu voucherele de vacanţă, indemnizaţie de hrană şi indemnizaţiile luate pentru a face parte din comisiile de concurs, le-au săltat salariile peste cel al primarului Liviu Ţâroiu. Iar cel de-al treilea, Bădiţa, a dus-o mai bine, salarial vorbind, decât vicele Mărgărin Blidaru. Aceste depăşiri, care au atras atenţia Curţii de Conturi, contraveneau legii, prin urmare, instituţia a solicitat primarului să aducă banii înapoi la buget.

Suma încasată de Iarca şi Simion, considerată de auditori plată nelegală, între ianuarie 2018 – august 2019, era de aproximativ 137.000 de lei, completaţi cu majorări de întârziere de peste 7.000 de lei. De unde a rezultat un prejudiciu total adus bugetului de aproape 144.000 de lei. În situaţia lui Bădiţa, socotelile au arătat astfel: 71.000 de lei, plată nelegală, plus 4.000 de lei, penalităţi, total 75.000 de lei. Dintr-o pierdere de peste 219.000 de lei, Curtea de Conturi a impus să fie recuperaţi 209.000 lei. Sumele figurează atât în raportul Camerei de Conturi Argeş, cât şi în hotărârea judecătorească a Tribunalului Argeş, din această primăvară, la capătul unui proces intentat de Liviu Ţâroiu instituţiei de control. Primăriţa Elena Lasconi a atacat la Curtea de Apel hotărârea care o obligă să scoată aproximativ 70.000 de lei de la fiecare dintre cei trei şefi. Prima înfăţişare în acest proces, care începe curând, este pe 16 decembrie 2021 şi este interesant de urmărit cine apără Primăria şi, implicit, pe cei trei.

Asta pentru că, la a doua tură de angajare de avocaţi, Elena Lasconi şi-a retras solicitarea înaintată aleşilor de a-i permite să plătească servicii profesioniste pentru aproape toate litigiile Primăriei. În acest mandat, au existat două momente în care primăriţa a cerut Consiliului Local să fie de acord cu apărători profesionişti. Prima oară, în octombrie 2020, pentru procesele moştenite de la Ţâroiu. A doua oară, în iunie 2021, pentru procesele proprii, cu aleşii de la PSD, cu paznicii de la Poliţia Locală şi Corleanu, de la Administrativ.

În afara dosarelor precizate, dar şi a celor derivate din hotărârea privitoare la organigrama şi statul de funcţii pe 2021, Elena Lasconi cerea permisiunea Consiliului de a apela la servicii profesioniste de apărare în litigii privind „fondul funciar, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale, urbanism şi disciplina în construcţii, administrarea domeniului public şi privat, dar fără a se limita la acestea”. Şi de la această portiţă întredeschisă, opoziţia PSD şi-a descoperit idei comune cu ale aliaţilor PNL ai primăriţei. În urmă cu o jumătate de an, Ţâroiu, la unison cu Zaharia, a solicitat, ambii fiind susţinuţi de colegii din Consiliu, achiziţii separate pentru fiecare dosar în parte. Nu în grup, în care s-ar fi strecurat – nu bag mâna în foc că aşa s-ar fi întâmplat – şi speţa cu care am debutat acest articol. Adică trei inşi au dus-o bine pe seama unui proiect european, iar noi le plătim avocaţii! Să şi-i plătească din cei 70.000 de „căciulă”, câştigaţi atât de uşor!

Lasconi a motivat atunci că a gândit gospodăreşte, adică avea şanse să obţină un preţ mai bun de la o casă de avocatură dacă îi încredinţa un pachet mai generos decât dacă ar fi angajat-o pentru câte un dosar individual. Simion, însă, a pledat cauza angajării de avocaţi cu alte argumente: juriştii Primăriei sunt copleşiţi de numărul de acţiuni şi, atunci, i-au cerut ajutorul. „Am fost de acord ca, împreună cu doamna primar, să facem acest proiect de hotărâre.”, vă amintesc cuvintele Ramonei Simion, căreia i-ar fi profitat angajarea de servicii profesioniste în litigiul Primăriei împotriva Curţii de Conturi. Dacă Primăria ar fi apărată, cum zice Lasconi, „beton” şi câştigă, scapă şi cei trei de obligaţia returnării banilor.

Organigrama, angajarea de avocaţi şi mărirea taxelor şi impozitelor au fost cam singurele ocazii în care Elenei Lasconi nu i-a ieşit cum a dorit. Ultima dată când s-a manifestat destul de virulent la adresa Consiliului a fost la tentativa eşuată de a ne pune ceva în plus la dările pe care le avem de plătit anul viitor. După ce a şuierat acuzaţii de populism la adresa consilierilor care i-au cerut să nu împovăreze câmpulungenii într-un an greu, cu scumpiri la gaz şi curent, care au generat costuri mărite în lanţ, primăriţa a îndulcit tonul. Primul proiect de hotărâre picat, datorită votului unei opoziţii PSD + POL care s-a comportat inteligent, politic vorbind, şi perspectiva refacerii USL au determinat-o pe Elena Lasconi să-şi revizuiască exprimarea. La recenta extraordinară, din 8 noiembrie, am crezut că nu aud bine. „Îmi doresc foarte mult ca, împreună cu dumneavoastră, în acest mandat, să facem doar lucruri bune pentru câmpulungeni.”, au răsunat vorbele înmuiate în miere ale şefei Executivului, care, cu nici două săptămâni înainte, îi beştelea nevrotic pe consilieri, de ciudă că i-au respins taxele şi impozitele majorate. Vom vedea câtă disponibilitate vor arăta viitorii aliaţi PSD + PNL să facă lucruri bune, împreună cu USR, la Câmpulung, în aşteptarea lui 2024. Răgaz în care strategia cred că nu poate fi decât una: să recupereze procentele pierdute exploatând deteriorarea accentuată a imaginii primarului în funcţie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!