18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Blonda, politica şi rucărenii

În 2019, tot într-un noiembrie cu „colţi”, ca acesta, în Grădina Publică era aşteptat candidatul la preşedinţie Mircea Diaconu. Publicul… adunat de prin tot Muscelul, fie deţinători de carnet de partid ALDE şi Pro România, fie nostalgici după filmele de altădată ale îndrăgitului actor convertit la detestata politică. Cei strânşi în parcul central mai să rateze intrarea musafirului, fiindcă ochii tuturor, bărbaţi şi femei, erau aţintiţi la delegaţia rucăreană. În niciun caz, nu-l sorbeau din priviri pe Titi Ghica, ci era „scanată”, cu încântare ori pizmă, în funcţie de genul iscoditorului, o „lady in black” de Rucăr. Recruta lui Ponta, tinerică, subţirică şi blondă, a stârnit ceva ocheade duşmănoase din partea orăşencelor încotoşmănate cu paltoane şi căciuli, în timp ce ea sfida temperatura de prag de iarnă cu un minijup dantelat. Peste flu-flu-ul cu ştrasuri azvârlise o vestă din blană neagră, un fel de fantezie vestimentară, fără pic de rol de protecţie la frig. Lovitura de graţie pentru „fashionistele” de la partid: tocurile cui până în gât, care ne-au dat nişte emoţii groaznice, că ne lasă fără asfaltul pricăjit din Grădina Publică, văzându-i pasul hotărât de şefă cu autoritate.
În anul următor, blondina a prins primul ei mandat în Consiliul Local Rucăr, unde îi face o opoziţie iritantă primarului Ionel Dulamă, în ciuda orientării către stânga a ambilor. Marţi seara, Găbiţa, de la Pro România, a prezidat şedinţa ordinară, la care n-a abandonat principala îndeletnicire: transmisiunea live a dezbaterilor, care nu ţin niciodată sub două ore. Ăia trăncănesc, nu se joacă, deşi, din câte am înţeles, la fel de lungi şi de pătimaşe sunt şi şedinţele la comisie. Însă vorbitorii nu se satură acolo şi continuă şi în plen, mai ales că au public gârlă în online.
Este impresionantă audienţa pe care o face live-ul asigurat de consiliera care nu lasă telefonul din mână. Şi care, probabil, înainte de şedinţă, îşi mobilizează consătenii să fie pe fază, că se transmite în direct. Sarcină de care se achită inclusiv administraţia rucăreană, care are un cameraman special în acest scop. În timp ce la Câmpulung se simte un dezinteres total pentru ceea ce hotărăşte administraţia locală pentru comunitatea la fel de decepţionată ca în mandatele trecute, rucărenii sunt buluc pe Facebook. Vizionează, comentează şi fac rating producţiilor video ale puterii şi opoziţiei.
Ajunsă în capul mesei, lângă primar, Găbiţa cea cochetă a schimbat blăniţa neagră cu una cafenie şi masca de un leu cu una asortată la valoarea outfit-ului de femeie cu stare. Fiind începătoare în postura de lideră de prezidiu, a fost ajutată de primar, secretar şi fostul primar să respecte cutumele. “E a doua oară preşedintă!”, s-au arătat neiertători aleşii, temperaţi de Titi Ghica: „Da, dar e prima oară când are emoţii.” „A început să-mi placă funcţia de preşedintă şi de asta mă simt emoţionată.”, a găsit repede motivul dojenita, pe care fostul primar a căutat s-o facă să se simtă confortabil. „Poţi să-mi pui „tu”, că nu mă deranjează.”, a binedispus pe toată lumea Ghica. Însă formaliştii din Consiliu au insistat să se păstreze distanţa cu apelativul „dumneavoastră”.
Primul (şi singurul) care i-a recunoscut autoritatea a fost Ionel Dulamă, care a invocat permisiunea „doamnei preşedintă” la fiecare luare de cuvânt. Colegii, în schimb, au luat cuvântul pe apucate, fără să ţină cont că există un moderator, care mai şi ţinea telefonul aţintit spre ei. Simpatica Găbiţa şi-a dat silinţa să-şi intre în rol, anunţând cu tonul ridicat, ca să acopere cleveteala masculină: „Domnul cutare aveţi cuvântul!” Însă cuvântul era deja luat de oratorul grăbit, care a ignorat regula înscrierii la cuvânt.
Sesizând că este desconsiderată, iar discuţiile aveau iz de ciondăneală pe imaş, pe Gabriela au lăsat-o nervii. În loc să-i dea cuvântul PSD-ului Ilie Nica, s-a stropşit cu nerv la PNL-istul fost viceprimar Vasile Popa Nica: „Domnul Popa Nica, aveţi cuvântul!” Acum, îl voia, nu-l voia, era musai ca Popa Nica să-l ia. „Vasile, trezeşte-te, că ţi-a dat doamna cuvântul!”, l-a alertat Ghica, distrat de zăpăceala doamnei preşedintă. „Îmi sare dracii, că nu se mai termină o dată!”, s-a răstit prezidenta la aleşi, supărată că palavrageala se întinde până dimineaţă. Şi n-apucase şi ea să ridice, la „diverse”, cele zece probleme cetăţeneşti cu care venise pregătită.
Când, cu chiu, cu vai, a reuşit să închidă discuţiile pe două subiecte cu durata de o oră fiecare, Găbiţa a înşirat, pe repede înainte, doleanţele încredinţate de cetăţeni. Este prima dată când văd, la o şedinţă de Consiliu, consilierii ridicându-se, îmbrăcându-se, luându-şi hârţoagele sub braţ şi părăsind sala înainte ca preşedintele să declare dezbaterea închisă. În timp ce un coleg de-al lor prezenta chestiunile de interes culese din teritoriu, pe care aleşii aveau obligaţia să le asculte, întrucât erau sesizate de contribuabili.
Gabriela Gheorghe, căci ea este consilierul local tratat cu o crasă lipsă de respect de colegi, a păţit-o cu cei de la PSD. Tot PSD-ul, care concurează Pro România la capitolul opoziţie făcută primarului, l-a determinat pe Ionel Dulamă să-şi retragă un proiect de hotărâre după o oră de contre care nu duceau nicăieri. Nu mi s-a părut chiar în regulă să retragi un punct de pe ordinea de zi când simţi că n-ai şanse să-ţi treacă, dar în fine.
Audiind sporovăiala de la Rucăr, mă gândeam cât de norocoasă este Elena Lasconi că are un mandat atât de liniştit în privinţa relaţiei cu Consiliul Local. Care i-a aprobat toate propunerile, până la cea de creştere a taxelor şi impozitelor, la care şi eu aş fi votat “împotrivă” cu ambele mâini. Nu mi se pare corect ca, în primul tău an de mandat, să ceri măriri de taxe şi impozite, fie ele de un leu-doi pe lună, căci omul, care plăteşte integral, altfel simte majorarea „civilizată”. Cu urechile pline de taifasul rucărean agitat, nu mi-am putut reţine un gând zâmbăreţ: cum ar fi fost şedinţele de Consiliu cu Lasconi, într-o tabără, David + Ionescu + State, în altă tabără. Ar fi fost cu Jandarmeria şi o echipă de la România TV de faţă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!