27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Miriţă dă un ban, dar face. Agenţii privaţi cară beţivi, alungă cai de pe şosea şi anunţă uitucii să stingă lumina, că-i costă

În lipsa unui serviciu de Poliţie Locală, a cărui eficienţă este puternic contestată la Câmpulung, de mai bine de zece ani, de când a fost înfiinţat, unii dintre primarii de la ţară se descurcă apelând la agenţi de pază profesionişti. Miriţă, de la Schitu Goleşti, a angajat, acum trei-patru ani, firma unui consilier local de la Bughea de Jos, care trimite pe teren, în patrulare, trei inşi rotiţi în echipe de câte doi. Serviciul de patrulare a fost contractat numai pentru perioada nopţii, când este mai ridicată probabilitatea producerii unor fărădelegi. De ce consemnez despre măsurile altora de protejare a bunurilor cetăţenilor şi chiar a lor? Pentru că, la vecinii noştri, patronul nu găseşte înjositor a da raportul, personal, consilierilor locali, şi de câteva ori pe an, dacă e nevoie. Omul vine la şedinţa Consiliului Local, prezintă ce-au făcut subalternii săi pentru banii plătiţi din bugetul public şi răspunde la întrebările aleşilor.

N-am înţeles de ce, la Câmpulung, nu se procedează tot aşa. O fi Poliţia Locală subordonată primarului, dar bănuiesc că aleşii sunt interesaţi de performanţele unui serviciu intens criticat de comunitatea locală. Lui Dragoş Nicolae i s-a solicitat, de curând, un raport referitor la amenzile aplicate în acest an, pe care acesta s-a angajat că-l trimite în săptămâna următoare şedinţei. Firesc era să-l primească şi presa. Firesc era ca astfel de raportări să se facă măcar o dată pe trimestru şi să fie publice. Parcă era vorba despre nişte acţiuni ale unora dintre consilierii USR, împreună cu Poliţia Locală, pe teren, cu repetiţie lunară, bilunară, săptămânală, pentru a depista ce „scârţâie” în prestaţiile serviciului. Când colo, taman USR cere raport de activitate, în loc să se prezinte în faţa colegilor cu disfuncţionalităţile constatate!

Şi la Schitu a existat o uşoară mârâială vizavi „dacă ne trebuie sau nu ne trebuie”, dar, după ce au auzit cu ce-şi umplu timpul pe teren paznicii privaţi, vociferările potrivnice contractului cu privatul s-au stins. De Sfântul Dumitru, consilierii locali s-au reunit la şedinţă, avându-l invitat pe patronul Mihai Enache, care le-a raportat cele întâmplate de la precedenta informare. În timpul raidurilor nocturne, agenţii au găsit persoane fugite de acasă, care erau căutate şi de Poliţie. Apoi au verificat autoturisme care staţionau în zona magazinelor din Lăzăreşti. Nu degeaba procedează astfel. Într-o noapte, au constatat spargerea magazinului unui cetăţean, situat în Poiana Bisericii, identificarea hoţilor fiind treaba Poliţiei. Altă dată, au găsit într-un alt magazin un ins, pe care agenţii firmei l-au scos afară şi l-au însoţit până la ieşirea din localitate.

Tot noaptea, au zărit focuri nesupravegheate şi i-au anunţat pe proprietari ca să le stingă. Ba chiar i-au anunţat şi pe cei care au lăsat luminile aprinse nejustificat în zona unor locuinţe. Iar uitucii avertizaţi de consumul inutil le-au şi mulţumit, că s-au deranjat să le bată la uşă pentru un „nimic”, care i-ar fi ars la buzunar, mai ales în aceste timpuri cu scumpiri ale preţului energiei electrice.

Tot paznicii i-au prins pe unii care furau pavele de pe spaţiile publice, caz în care a fost anunţată Poliţia. La fel s-a procedat când s-a constatat spargerea unor dozatoare de cafea sau alte băuturi. Le-o fi convenit sau nu celor de la Primărie, dar pe ei i-au sunat agenţii când au dat pe stradă de foarte mulţi indivizi sub influenţa alcoolului. Unii, întinşi pe şosea! Ca să nu rişte vreun şofer să intre în necaz, nevinovat, călcând unul atât de beat încât nu l-au mai ţinut picioarele ca să ajungă acasă, oamenii au pus mâna şi i-au mişcat din calea maşinilor. Sau chiar i-au transportat la domiciliu. Ar fi fost culmea să mai zică vreun consilier „pentru ce îi plătim?”, când agenţii fac munca echipajelor de pe Salvare, care numai de beţivi n-aveau nevoie în această perioadă, când geme Muscelul de infectaţi!

Au fost duşi acasă şi cetăţeni cărora li s-a făcut rău pe stradă şi care n-au dorit să fie solicitată ambulanţa. Pe cei străini de comună – angajaţii firmei s-au familiarizat cu locuitorii şi-i cunosc pe majoritatea – i-au condus la Poliţie, pentru identificare, în cazul în care a existat suspiciunea că sunt autorii unor „găinării”. Pe alţii i-au prins în fapt, cel mai des, la furat de fier vechi, fie în zona Spitalului Minier, fie la Complex Gară. Pe doi inşi veniţi dinspre Drumul Uzinei, la şterpelit de fier vechi în satul Loturi, au încercat, fără succes, să-i prindă. Văzându-i pe agenţii de securitate, ciorditorii, având cal şi căruţă, s-au pierdut în noapte, spre Râul Târgului.

Ce-a mai făcut echipajul aflat în patrulare pe traseele stabilite? A alungat caii de pe şoseaua naţională, care, nu o dată, au cauzat accidente groaznice. Auzind ce eficienţi sunt, consilierii locali au plusat. Să-şi arunce ochii mai des şi la Spitalul Minier, deşi, din câte am înţeles, cineva este plătit special ca să aibă grijă de construcţia pentru care s-a găsit un concesionar, cu care Primăria mai are doar să oficializeze relaţia contractuală. Din cauza unuia zis „Împăratul”, care doarme în incintă, unde face focul ca să se încălzească, autorităţile riscă să nu aibă ce să-i concesioneze privatului interesat.

Alt ales s-a plâns, în contextul eforturilor firmei private de a debarasa străzile de caii nesupravegheaţi, de înmulţirea câinilor. „Sunt câini peste tot! Şi urâţi, şi frumoşi, şi mari, şi mici!”, un exemplar de talie mare fiind plimbat de nevoiaşa cu minţile rătăcite, care mătura străzile la Câmpulung. Acelaşi lucru îl face şi la Schitu Goleşti, localitatea de domiciliu, unde umblă însoţită de un câine mai mare decât ea. Ar fi culmea să fie folosiţi la capturarea maidanezilor tot agenţii de securitate, care nu duc lipsă de acţiune în timpul patrulărilor.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!