Previziunea optimistă a primăriţei privind încheierea, în curând, a procedurii de licitaţie pentru modernizarea iluminatului public a fost demontată de un litigiu proaspăt înregistrat la Curtea de Apel Piteşti. La conferinţa de bilanţ la un an de mandat, desfăşurată pe 20 octombrie 2021, Elena Lasconi a anunţat că, în două săptămâni, Primăria va avea un câştigător al contractului de un milion de euro, fonduri europene. Cele două săptămâni se împlinesc mâine, 3 noiembrie 2021. Mai mult ca sigur, achiziţia n-are cum să fie finalizată în termenul previzionat de şefa Executivului şi asta pentru că, la şase zile de la declaraţiile sale privitoare la finalul procedurii, una dintre firmele respinse a deschis o acţiune la Curtea de Apel Piteşti. Pe 26 octombrie 2021, concurenta a atacat decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care i-a respins demersul împotriva câştigătorului dat de Primărie. Termenul de judecată este pe 16 noiembrie 2021.
11 firme, fie ofertante, fie asociate, fie terţi, fie subcontractante s-au aliniat la startul licitaţiei
Contractul de finanţare a modernizării iluminatului public, o investiţie de un milion de euro, bani europeni, a fost semnat de fostul primar Liviu Ţâroiu, cu trei zile înaintea alegerilor locale, pe 24 septembrie 2020. Startul licitaţiei s-a produs, însă, după o jumătate de an, în primăvara lui 2021. Data la care invitaţia autorităţilor locale lansate firmelor interesate să ne reabiliteze sistemul de iluminat public a fost postată în SICAP este 9 aprilie 2021.
Iniţial, a fost comunicată data limită de înscriere ca fiind 27 aprilie, care s-a prelungit până pe 14 mai. „Pachetul”, în valoare de 5.633.043,50 lei, conţine servicii de proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor şi punerea în operă a modernizării sistemului de iluminat public. La scurt timp de la declanşarea procedurii au apărut eratele Primăriei. Apoi, în afara clarificărilor aduse din oficiu de organizatoarea licitaţiei, au existat 101 solicitări de clarificări la care, fireşte, a trebuit să se formuleze răspunsuri.
Pe 15 iunie 2021, firmele care au accesat licitaţia de la Câmpulung au primit comunicări, prin care le-a fost adus la cunoştinţă că perioada de evaluare a ofertelor depuse în SICAP a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2021. S-au arătat interesate de lucrarea de la Câmpulung: Amiras C&L Impex SRL, din Târgovişte, lider de asociere, participant la licitaţie împreună cu Sical SRL, din Ocniţa-Dâmboviţa; Elektra Invest SRL, din Bucureşti; Euro-Audit Service SRL, din Târgovişte, lider de asociere, Consorzio Stabile EBG, din Italia, asociat; Flash Lighting Services SA, din Bucureşti; Plus Electric & Lighting SRL, din Craiova, cu Globalserv Elin SRL, din Grădinari-Olt, terţ susţinător, şi Martin Electric SRL, din Piteşti, terţ susţinător; Telekom Romania Communications SA, din Bucureşti, cu Urbioled SRL, din Iaşi, terţ şi subcontractant.
Primăria a dat câştigătoare o firmă din Craiova, a cărei ofertă a fost cu un milion de lei mai mică
Procesul de evaluare a ofertelor s-a încheiat pe 2 septembrie 2021, când Primăria, ca organizatoare a achiziţiei firmei care urmează să execute lucrarea, a emis raportul procedurii. Potrivit acestui document, oferta câştigătoare aparţine firmei Plus Electric & Lighting SRL, din Craiova, care a participat împreună cu Globalserv Elin SRL, din Grădinari-Olt, terţ susţinător. Acestea au obţinut 98,84 puncte din 100 posibile: 28,84 puncte pentru componenta tehnică „Economia de energie electrică prin utilizarea de echipamente de înaltă eficienţă energetică” şi 70 puncte pentru componenta financiară. Firma craioveană a avut o propunere financiară de 3.850.000 lei fără TVA. Sau 4.581.500 lei cu TVA, la o diferenţă de 1.051.543,50 lei de preţul cu care contractul a fost scos la licitaţie.
Trei firme au făcut contestaţie
Pe 6 septembrie 2021, acest raport a fost publicat în SICAP. Şi tot pe 6 septembrie 2021, societatea despre care punctam în deschiderea articolului că s-a adresat Curţii de Apel Piteşti a primit de la Primărie rezultatul procedurii. Potrivit acestei comunicări, oferta depusă de asocierea formată din Euro-Audit Service SRL, din Târgovişte, lider de asociere, şi Consorzio Stabile EBG, din Italia, asociat, a fost respinsă ca inacceptabilă din punct de vedere financiar.
Pasul următor a constat în mai multe contestaţii depuse de unele dintre firmele care au ratat contractul: Amiras C&L Impex SRL, Euro-Audit Service SRL şi Urbioled SRL. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a pronunţat pe 8 octombrie 2021. Prin decizia care a soluţionat demersul perdantelor, CNSC a admis, în tot, contestaţia firmei Amiras C&L Impex SRL, din Târgovişte, şi, în parte, pe cea formulată de Euro-Audit Service SRL, tot din Târgovişte. Consiliul a anulat actele autorităţii contractante privitoare la evaluarea propunerii financiare a primei firme şi la evaluarea ofertei celei de-a doua, precum şi comunicările referitoare la rezultatul procedurii.
Însă CNSC i-a respins societăţii Euro-Audit Service SRL, ca nefondată, solicitarea de reluare a evaluării ofertei sale. Cât priveşte a treia contestaţie primită, cea a SC Urbioled SRL, aceasta a fost respinsă pentru neconstituirea cauţiunii. Primăriei i s-a impus ca, în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului, să reanalizeze ofertele depuse de Amiras C&L Impex SRL şi Plus Electric & Lighting SRL.
Una dintre candidatele respinse de CNSC s-a adresat instanţei
Învinsă pentru a doua oară, Euro-Audit Service SRL s-a adresat Curţii de Apel Piteşti, unde a atacat decizia CNSC. În acţiune figurează, ca intervenient, câştigătoarea dată de Primărie, Plus Electric & Lighting SRL. Petenta cere instanţei de la Piteşti să-i admită plângerea, să anuleze adresa Primăriei prin care i s-a comunicat rezultatul procedurii şi, în parte, să anuleze şi raportul procedurii şi să oblige autoritatea contractantă să-i reevalueze oferta depusă.
Solicitarea se judecă pe 16 noiembrie 2021, situaţie care răstoarnă termenul estimat de şefa Executivului pentru a avea un câştigător. „Sistemul de iluminat public… tot răspundem la contestaţii, este în procesul de achiziţie, probabil că, în două săptămâni, zic eu, o să avem un ok şi… să înceapă treaba!”, era mult prea optimistă primăriţa la conferinţa de presă ţinută la un an de mandat. La o săptămână de la aceste declaraţii, firma târgovişteană deschidea procesul la Curtea de Apel, prin urmare, treaba nu poate începe până nu se pronunţă magistraţii. Magda BĂNCESCU