5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Solicitări în neregulă scapă pe ordinea de zi a Consiliului Local

Stilul de lucru al Executivului, căruia Liviu Ţâroiu îi accepta propuneri de hotărâri de Consiliu insuficient argumentate, a fost taxat, la ultima dezbatere, cu retragerea a patru puncte de pe ordinea de zi. Pe fostul primar nu l-am auzit făcând nazuri la documentaţiile lucrate de subalterni, politica lui fiind să mulţumească beneficiarii normelor locale, aprobându-li-se ce cereau. Dacă întârzia cu introducerea solicitărilor în Consiliul Local, săreau liberalii pe el, că sunt ţinuţi votanţii în tensiune. Lasconi n-a fost contaminată de teama pierderii electoratului şi şi-a permis, şi ca primar interesat de al doilea mandat, şi ca politician membru al unui partid aflat pe un trend descendent la nivel naţional, să (mai) supere nişte petenţi. Patru proiecte de hotărâri amânate au fost multe pentru o singură şedinţă, trei dintre ele, retrase din proprie iniţiativă de primăriţă, având la bază doleanţe ale unor persoane. Votante, cel mai probabil.

Elena Lasconi şi-a argumentat decizia neplăcută pentru cei care aşteptau votul prin faptul că vrea să le analizeze mai bine, întrucât nu i s-au părut în regulă când le-a văzut. Mapa pentru presă nu le-a mai conţinut, dar în cea înaintată aleşilor erau inserate cu numărul de rigoare, gata să fie aprobate. Nu ştiu dacă aleşilor de la cele trei comisii implicate în avizarea lor li s-au părut în regulă şi dacă au semnat pentru ele, cert este că dispoziţia prin care era convocat Consiliul la şedinţă ordinară le-a conţinut, aşadar, erau pregătite pentru discuţii. Şi vot.

Una dintre temele asupra căreia primăriţa a anunţat că vrea să-şi aplece atenţia privea construcţia unei scări în dreptul apartamentului unei familii de pe bulevardul I.C. Brătianu, din blocul 5, vizavi de Clubul Sănătăţii. Altfel spus, era vorba din nou despre spargerea peretelui blocului pentru acces din afară, în scopul amenajării unei afaceri la parter, prin schimbarea destinaţiei apartamentului în spaţiu comercial. Este un subiect ingrat, pe care, în teorie, ai fi tentat să-l tratezi cu un refuz. Pentru că se sluţesc exterioarele blocurilor cu intrări separate, executate după proiecte diferite. Iar la blocul 5 n-ar fi singurul acces care evită scara comună, o copertină de toată „frumuseţea” agresându-ţi vederea de la strada principală. Acum, dacă familia cu gusturi stridente a primit cândva acceptul să-şi personalizeze intrarea în locuinţă cu o copertină oribilă, căreia i-a asortat balustradă şi gresie, cum îi respingi pe alţii?! Iar cei cu intrarea împopoţonată n-au firmă, ci, pur şi simplu, le-a mirosit să dea nas în nas pe scară cu restul vecinilor.

Nu toţi patronii cu activităţi private de la parter au simţit nevoia să se separe de accesul tradiţional, dar, pesemne, acest lucru a fost posibil unde proprietarii de apartamente nu s-au împotrivit prezenţei unor persoane străine în incintă. Salonul de înfrumuseţare pe care îl frecventez n-are scări din afară, iar intrarea în bloc este securizată cu interfon. Cu toate acestea, oamenii n-au fost deranjaţi de clientela coaforului care se fâţâie pe scara lor. Şi n-ar avea de ce, „intrusele” fiind doamne civilizate, care nu perturbă fonic – vizual, nici atât – traiul locatarilor. Dar acestea sunt excepţii, regula fiind aceea care îi irită pe aleşii forţaţi să aprobe o situaţie incorectă urbanistic vorbind. Însă şi cei care cer acces separat pentru afacerea lor n-o fac tot timpul din comoditate pentru client, ci pentru că-i obligă vecinii intoleranţi cu străinii întâlniţi pe scară.

Vom vedea ce va hotărî Elena Lasconi, împreună cu membrii Comisiilor Buget-Finanţe, Urbanistică şi Juridică, ale căror avize sunt necesare pe marginea acestui subiect. Şi pe marginea următoarelor două retrase de şefa Executivului: o concesiune pentru un teren de peste 10 metri pătraţi, pe care o cetăţeană din blocul 21 din Vişoi, de pe strada General Simonescu, şi-a făcut un balcon. Poate cu scările de mai înainte ne vom mai întâlni la o şedinţă. Acum depinde ce vrea să facă la parterul blocului, căci Elena Lasconi nu vede cu ochi buni casele de pariuri sau jocurile de noroc la parterul blocurilor de locuinţe. Deşi una a fost încuviinţată de alţi aleşi, de vreme ce are zidul spart, câţiva metri mai încolo, la blocul vecin celui pentru care s-a primit solicitarea.

Dacă scările nu conduc către un loc al „pierzaniei” buzunarelor este posibil să mai citim despre ele în vreo mapă de şedinţă de Consiliu. Dar despre balconul de 10 metri, sigur nu! Încăperile în imobilul cu pricina sunt mici, aşadar, balconul depăşeşte proiecţia. Iar Elena Lasconi a spus, când s-a instalat în funcţie, nu că nu le mai acordă concesiuni sau închirieri, ci că le dărâmă. Puţin probabil să se ajungă la demolat – deşi s-a mai întâmplat -, dar nici în legalitate nu vor mai fi introduse.

A treia temă amânată, o închiriere de teren public, în strada Matei Basarab, ocupat de scări, pentru care firma solicitantă a avut contract din vara anului 2016, având nevoie de prelungirea lui pentru cei 6 metri pătraţi puşi la dispoziţie de fosta administraţie. Care a fost „buba” în acest caz, vom afla în momentul reluării discuţiei la acest punct. Dacă va fi reluată.

Consilierul Constantin Ivan i-a dat încă o temă pentru „acasă” primăriţei, căreia nu i-au sunat bine cifrele rostite cu voce tare de alesul PSD: o redevenţă de cel mult 1.300 de lei pe an, plătită de firma care va presta pentru municipalitate serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Suma suspect de mică a determinat-o pe superioara celor care au calculat-o să afle din ce rezultă „pomana” făcută operatorului. Iarca zice că s-a inspirat de la iluminatul public, unde redevenţa care se întoarce este tot 0,5% din încasările operatorului. Lasconi vrea să fie lămurită 100%, prin urmare, şobolanii târgului au libertate de mişcare până reface socotelile Economicul Primăriei.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!