Frâna pusă, cel mai probabil, intenţionat de Secretariatul Ramonei Simion, care lucrează suspect de dezordonat, n-a fost singura abatere imputabilă organizatorilor şedinţelor Consiliului Local. V-am povestit data trecută cum lipsa unui aviz nedepistată de secretarul Primăriei înainte de şedinţă – o greşeală de amator, afirmaţie care, însă, nu e valabilă în cazul celui mai pregătit jurist al instituţiei – a zădărnicit continuarea unei şedinţe în derulare. La experienţa pe care a acumulat-o Ramona Simion, o persoană tipicară, cerând câteodată prea mult, ca să fie sigură că este în litera legii, nu cred că am asistat la o mostră de neglijenţă. Adică dintr-un aspirator de avize, dresat cum trebuie de Ghinea, sub aripa căruia a prins meserie, prestaţia ei să fi devenit atât de şleampătă… nu cred şi pace!
Luni, când a fost reprogramată şedinţa ratată… alte demonstraţii de „jemanfişism” din partea colaboratorilor apropiaţi ai doamnei primar. Ramona Simion era plecată la mare, prin urmare, oficiile de organizator i-au revenit şefei Juridicului, tot o achiziţie marca Liviu Ţâroiu. Fostul primar a propulsat-o în această postură interimară după pierderea altei valori în materie de Drept, pripăşită la Câmpulung graţie unei romanţe cu un consilier local, care a cuibărit-o în Primărie. Acum, dacă şedinţa a fost reprogramată, nu era normal să fie reprogramate şi invitaţiile adresate beneficiarilor de hotărâri de Consiliu? Asta în cazul în care, bineînţeles, le-au fost transmise, cum a fost înţelegerea, inclusiv în acest mandat. Că va fi prezent înaintea aleşilor orice şef de instituţie sau măcar un reprezentant care solicită aprobarea Consiliului. Regulă care se încalcă din nou. Altfel spus, pe cineva îl doare în cot de o regulă care depăşeşte sfera curtoaziei celui care are o pretenţie de la aleşi. Uite de aia ar merita ca unul care cere bani de la Primărie, de exemplu, să fie servit cu un vot împotrivă, ca să se lecuiască de a trata finanţatorul cu spatele. Căci Executivul, cu care discuţiile sunt făcute dinainte, nu-i poate da fondurile fără aprobarea Consiliului.
La şedinţa de luni n-a fost prezent nimeni de la Spital, deşi Spitalul nu este prima oară în culpă faţă de Legislativul municipal, care i-a mai cerut o dată să-şi trimită un delegat la şedinţe. Însă, la întrunirea de acum trei zile, a intrigat mai tare absenţa organizatorilor raliului căruia i s-a făcut onoarea de a fi dedicat ţidulei lui Neacşu în schimbul unui ajutor de 75.000 de lei. Cam mult, dar, în sfârşit, sunt bani de cheltuit şi trebuie cheltuiţi o dată, ca să nu mai auzim de scrisoarea care mai bine se pierdea! Asta trebuia să fie scrisoarea pierdută, ca să nu mai primim cele 2 milioane de lei aducătoare de belele.
La 75.000 de lei s-ar fi putut deranja cineva din staff-ul de organizare, conform cutumei, să vină la şedinţă şi să răspundă la nişte întrebări. În anii trecuţi, ne amintim foarte bine de prezenţa lui Iulian Nicolaescu la întrunirile aleşilor, în preajma asocierii cu municipalitatea, deşi atunci obţinea mai puţin de jumătate din cât i s-a alocat din bugetul „Scrisorii”. Absenţa reprezentantului clubului sportiv şi/sau al Federaţiei a fost punctată corect de Ciprian Neculăescu, de la PSD, căruia critica i-a prins bine, căci şi-a remediat atitudinea nepotrivită de la şedinţele trecute, punând întrebările care trebuie şi lăsându-şi interlocutoarea fără replică. Pe care alesul social-democrat o va primi, mai mult ca sigur, la şedinţa viitoare, căci asta a fost altă învoială a consilierilor cu şefa Executivului. Întrebările la care nu se poate oferi un răspuns pe loc să beneficieze de unul la următoarea întrunire.
Asta face un politician de opoziţie, rol pe care ar trebui să-l accepte şi primăriţa, căci acesta este „jocul”, până la urmă. Miza este puterea, nu binele public, pentru toţi politicienii, cărora şi ea a consimţit să li se alăture, aderând la un partid politic. Toată prestaţia lui Neculăescu a fost politică de la început până la sfârşit, dar a fost una reuşită. Mai puţin fofilarea de la asumarea procedurii de demolare a garajelor, când primăriţa a avut un punct de vedere mai solid decât al lui. Trebuie să ai un regulament local, chiar dacă există o lege generală, a cărui aprobare – să stea liniştit Neculăescu – nu-i face rău lui. Dacă va face rău cuiva, îi va face primăriţei, pentru că ea conduce lupta anti-garaje, pentru care merită un „Jos pălăria!” Dar şi abţinerea echivalentă lipsei „sângelui în instalaţie”, în chestiunea extrem de sensibilă a garajelor, este de înţeles în cazul unui ales PSD interesat să-şi conserve electoratul şi să-i recâştige pe fiii rătăciţi, hipnotizaţi de magia lui Lasconi în 2020.
Nu este prima dată când Elena Lasconi reclamă dezbinare la nivelul Consiliului Local, deşi, până acum, n-a avut motive să se plângă, întrucât nu i-a picat la vot nicio iniţiativă. Tot ce le-a cerut aleşilor i s-a aprobat, iar cei care i-au făcut figuri, ca să mă exprim ca un primar, au fost partenerii de alianţă, nu opoziţia. La dezbaterea de luni, am auzit-o că vrea să facă echipă cu consilierii. Formidabil, fără nuanţă peiorativă! O echipă, însă, nu înseamnă ca membrii ei să se supună liderului care are „pâinea şi cuţitul” finanţărilor şi, în general, ale deciziilor finale. O echipă înseamnă dezbatere, înseamnă opinii diferite. O opinie contrară nu înseamnă dezbinare, pentru că asta s-a înţeles dintr-un mesaj transmis necorespunzător. Că acela care gândeşte diferit, care o contrazice, dezbină. Nicidecum. La ideea asta greşită trebuie lucrat, căci impresia este că se încearcă suprimarea dezbaterii, ceea ce nu este corect.
Care este misiunea echipei în formare? Patru liste cu câte zece idei provenind de la toate formaţiunile politice din componenţa Consiliului Local, cărora primăriţa s-a angajat că le asigură finanţarea. Am zis patru, punând la socoteală şi USR, care nu poate rămâne pe dinafara conceptului de „Împreună reconstruim Câmpulungul”. Cele 40 de propuneri aşteptate până marţea viitoare bat cel puţin numeric lista de investiţii a acestui an. Asta da provocare!