15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Orizonturi din ce în ce mai roşii

N-am înţeles de ce învingătorul şi învinsul au ales Facebook-ul pentru a mulţumi celor puţin peste 12.000 de alegători câmpulungeni, care au trecut, pe 5 iunie, pe la urnele mai vechi decât cuferele Muzeului de Etnografie. Generaţia Facebook, care doar comentează, dar nu votează, a dormit în front, lăsându-şi părinţii şi bunicii să aleagă în locul său. Ni s-ar fi părut firesc ca, în timpul trecut de la aflarea rezultatului, cei doi principali competitori, oricât de epuizaţi, şocaţi, euforici sau deprimaţi, să convoace o conferinţă de presă, în care să-şi exprime public aprecierea la adresa votanţilor, prin mijloace de transmitere către expeditor mai la îndemâna vârstei a doua şi a treia. Cum este un ziar ori un jurnal de ştiri. În cazul lui Liviu Ţâroiu, să zicem că este justificată gratitudinea exprimată în mediul virtual, numai că mesajul corect era: „Mulţumesc internaţiunilor că n-au venit la vot!” Căci dacă veneau, diferenţa dintre scorul său şi cel al liberalului era, probabil, mai mică decât catastrofalul 9%, care i-a redus pe David şi ai lui la tăcere. PSD-istul a mulţumit duminică, în ziua alegerilor, concetăţenilor cu simţ civic, iar luni, când verdictul le-a îngheţat sângele în vine rivalilor mult prea siguri pe ei şi pe victorie, a mai mulţumit o dată, de data aceasta, pentru încrederea acordată. La rândul său, duminică seara, Bogdan David a transmis un mesaj asemănător, care îi privea pe cei prezenţi la vot, indiferent de opţiune, însoţit de felicitări adresate câştigătorului. Uite de aia e bun Facebook: te achiţi de o formalitate rece, care, la nivel naţional şi judeţean, se execută în faţa camerelor tv, punând pe unul de la partid să înşire câteva rânduri, să ţi le treacă în contul virtual şi gata sarcina. 

În afară de mulţumiri, adversarii din 2016 au făcut  promisiuni. Ţâroiu, că va ţine uşa biroului de primar deschisă pentru fiecare câmpulungean şi că va fi prezent în teren, ca să ştie tot ce mişcă pe deasupra lui şi pe dedesubt. Şi că, imediat după învestirea în funcţie, se apucă de treabă, ca să schimbe faţa municipiului, refrenul campaniei 2016, interpretat de toţi cei zece candidaţi. David a promis implicare pe mai departe în administraţia locală, din opoziţie, fireşte, pentru binele Câmpulungului. 

Cu speranţa că şi unul, şi celălalt îşi vor respecta angajamentul, consemnăm momentul istoric al înroşirii Câmpulungului, după 12 ani de dezastru liberal avându-l ca autor pe Călin Andrei, greu de corectat în tot atâtea mandate de acum înainte. De aproape o săptămână, Câmpulungul cel galben, înconjurat de galben, graţie culorii primarilor de la Bughea de Sus, Bughea de Jos, Albeştii de Muscel, Lereşti, Valea Mare, Poienarii de Muscel, a devenit roşu. Roşu şi la graniţa de Nord şi Nord Est, datorită celor două victorii anticipate, obţinute de Toader şi Boncoi cel reorientat politic, din prostia liberalilor, la Lereşti, respectiv Valea Mare. În rest, galbenul s-a menţinut la vecini, ba s-a molipsit şi Schitu Goleşti, unde, de asemenea, era previzibil succesul secretarului Miriţă, singura achiziţie inspirată făcută de PNL. Fiindcă am pomenit de secretari, mai avem un câştigător care va schimba biroul de secretar cu cel de primar, Dorel Tănăsescu, la Bughea de Jos, votat de sătenii care au respins şi PNL, şi PSD.  

Muscelul nu s-a înroşit acum, căci roşu a fost dintotdeauna. Dar şi-a diminuat sensibil trupa de edili prin pierderile suferite, un pic mai mari în comparaţie cu câştigurile. Câştigarea Câmpulungului acoperă, însă, orice pierdere. În 2016, 18 din cele 27 de primării muscelene sunt conduse de PSD. Partidul majoritar în Nordul judeţului a scăpat din mână, la aceste alegeri, cinci comune: Ţiţeşti (la doar 60 de voturi faţă de învingătorul de la PNL), Coşeşti, Dragoslavele (cea mai ruşinoasă înfrângere, la fel ca la Albeşti, situându-se abia pe 4), Schitu şi Cetăţeni, şi a câştigat două localităţi, cele amintite mai înainte. 

Prin comparaţie, PNL, deţinător a 7 primării, a pierdut Valea Mare, Lereşti şi Bughea de Jos, dar a câştigat Cetăţeni, Dragoslavele, Schitu şi Ţiţeşti. În afară de independentul de la Bughea de Jos, care i-a învins pe preoteasa directoare de şcoală şi pe vicele cântăreţ, avem la Coşeşti un primar care nu e nici PSD, nici PNL, ci ALDE.

După scorul de provocat palpitaţii, intuim cât de uşurat a răsuflat primarul de la Mioarele, Damian Poştoacă, în a cărui ceafă s-a simţit respiraţia adversarului de la PNL, situat la doar 16 voturi distanţă. Consemnăm cea mai mică diferenţă între doi aspiranţi la funcţia de primar (dintre cei cu şanse de câştig), care a fost cât pe ce să-l lase pe Poştoacă fără job. Pe scena Clubului ARO, când a avut loc lansarea candidaţilor PSD în Colegiul lui Marin, din care Mioarele nu face parte, Damian Poştoacă, stăpân pe situaţie – impresia lăsată – spunea că, după cinci mandate, nu-ţi mai iei angajamente. El a povestit atunci că cel mai puternic contracandidat al său are povarnă. „Eu o să fac administraţie şi el o să facă ţuică.”, a fost prognoza primarului pe următorii patru ani, care s-a adeverit graţie celor 16 voturi în plus. Dar, în acest ritm, n-ar fi rău să-şi planifice o ocupaţie de rezervă, dacă tot îl căinează cei care nu l-au vrut, după cum el a mărturisit, cum că, ieşind primar de atâta amar de vreme, i se prăpădesc bunătate de prune.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!