21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Liviu Ţâroiu este ca exclus din Consiliul Local. La şedinţa de vineri a lipsit, întrucât risca să compromită hotărârile votate

Douăzeci de minute, un record pentru aleşii câmpulungeni, reuniţi într-o şedinţă ordinară, este adevărat, cu o ordine de zi lejeră, ca o briză de vară, exceptând subiectul rectificării de buget, care a corectat substanţial investiţiile acestui an. De la “spumele” făcute de aliaţi la o extraordinară banală, ţinută cu o săptămână înainte, la o ordinară la care s-ar fi pretat mai multe explicaţii, ca să înţeleagă, în primul rând, câmpulungenii cifrele pe care le-am prezentat pe parcursul a două ediţii, tot Consiliul parcă şi-a înghiţit limba. A existat, la „diverse”, o intervenţie pertinentă a consilierului Constantin Ivan, care a generat câteva lămuriri din partea primăriţei Elena Lasconi, creându-se astfel o aparenţă de dialog. Nu ştim de ce s-a înţeles greşit că dialogul trebuie să lipsească cu desăvârşire la întrunirile Consiliului, care s-a strâns, vineri după amiază, ca la priveghi. Tăcuţi şi spăşiţi, de parcă ar fi preferat să se afle în altă parte. Sigur pleoştirea multora nu era cauzată de absenţa lui Liviu Ţâroiu, căruia i s-a “recomandat” să nu participe la şedinţă, întrucât votul său, dat după condamnarea definitivă, ar fi pus în pericol legalitatea hotărârilor adoptate. PSD-istul este al doilea ales câmpulungean care îşi pierde mandatul ca efect al unei hotărâri judecătoreşti aplicate pentru săvârşirea unei fapte penale. Fostul primar părăseşte Consiliul Local înainte de împlinirea unui an al legislaturii 2020-2024, funcţia de ales local fiind incompatibilă cu statutul de condamnat la pedeapsa închisorii, indiferent că este cu executare sau cu suspendare.

Prefectul va emite ordinul prin care se constată că mandatul lui Liviu Ţâroiu a încetat
Inevitabilul se produce în cazul consilierului local PSD Liviu Ţâroiu, în privinţa căruia a surprins nu decizia Curţii de Apel, una de bun simţ, de altfel, ci sentinţa tolerantă a Judecătoriei Câmpulung. Dacă, la apel, nu se înăsprea sancţiunea primită la judecata de fond, ex-edilul Câmpulungului îşi păstra funcţia, la fel cum s-a întâmplat, în mandatul trecut, cu Manuel Zenovie, fost consilier ALDE, şi el prins băut la volan şi trimis în judecată. De ce? Amânarea aplicării pedepsei de nouă luni de închisoare, cu cât a considerat instanţa de la Câmpulung că merită „taxată” alcoolemia lui Ţâroiu, sub influenţa căreia a comis un accident, avea ca efect neaplicarea pedepsei. Adică pedeapsa era ca şi când n-ar fi fost, „inculpatul nefiind supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.”, se precizează în decizia Curţii de Apel.
Altfel stau lucrurile după pronunţarea instanţei superioare, care, pe 21 iulie 2021, l-a condamnat pe Liviu Ţâroiu la un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe o durată de doi ani, care reprezintă termen de supraveghere. În acest caz, de drept îi încetează mandatul de ales local, după cum prevede OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Articolul 204, alineatul 2), litera g), prevede următoarele: „Calitatea de consilier local încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: (…) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.”
Constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local, precum şi vacantarea locului se fac de către prefect, prin ordin, în termen de 30 de zile de la data înştiinţării transmise acestuia de către autoritatea responsabilă de asigurarea integrităţii în exercitarea demnităţilor sau funcţiilor publice şi prevenirea corupţiei instituţionale sau de către instanţă.
În condiţiile în care legea este clară în această privinţă, participarea lui Liviu Ţâroiu la şedinţa de Consiliu Local, organizată la nouă zile distanţă de condamnarea sa definitivă, nu-şi avea rostul.
Următorii pe lista PSD Câmpulung la alegeri sunt Gabriel Neacşu şi Sergiu Cicu
Odată „decimat”, ca urmare a propriei nesăbuinţe, capul opoziţiei asigurate de PSD, social-democraţia câmpulungeană, care nu s-a preocupat de cooptarea unor persoane cu priză la electorat, este “pe butuci”. Grupul PSD îi are, în prezent, în conducerea legislativă a municipiului pe Constantin Ivan, Mărgărin Blidaru, Mirabela Manea şi Ciprian Neculăescu. Exceptându-l pe Ivan, care are o imagine favorabilă, profesional şi politic vorbind, restul sunt „umplutură”. Nu vor atrage votanţi în veci! Cine intră? Unul cu acelaşi potenţial “răvăşitor” pentru partid. Locul 6 pe lista PSD Câmpulung este ocupat de fostul şofer al lui Manuel Zenovie, Gabriel Neacşu, care ar îngroşa rândurile debutanţilor. PSD chiar n-are nevoie de debutanţi, ci de un om cunoscut, cu o reputaţie bună şi cu “lipici” la public. Dacă nu va fi Neacşu, în caz că nu vrea el sau reuşeşte partidul să-l convingă să nu vrea, urmează în cronologia electorală Sergiu Cicu. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor este cunoscut şi atât. Reputaţie bună, ioc! Căci mai multă lume îl înjură decât îl laudă, aşa că nu-i vedem bine pe PSD-işti în 2024, cu o listă inspirată de Programul „Rabla” de partid. Oameni noi, altfel e jale! Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!