5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Esplanada blocului Romarta şi trotuarul Clubului ARO, incluse în proiectul „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”

Aceste spaţii lăsate de izbelişte de foştii primari vor fi amenajate înainte de a fi prevăzute cu simboluri legate de „Scrisoarea lui Neacşu”

„Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”, acţiune prevăzută în calendarul evenimentului „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc”, primeşte bugetul alocat pentru Zilele Municipiului. O decizie inspirată a autorităţilor locale, care folosesc cei 700.000 de lei la ceva util şi trainic. Achiziţia ratată pentru desemnarea organizatorului are, până la urmă, o finalitate pozitivă. Câmpulungenii au „pierdut” nişte concerte, dar se vor alege cu o zonă centrală reabilitată, pentru care nu existau fondurile necesare. Nici locale, nici atrase. În loc de trei seri de distracţie, banii se vor cheltui pentru o lucrare care va rămâne în timp, în folosul tuturor. Cel mai probabil, „Piaţa Neacşu” va fi considerată esplanada blocului „Romarta”, care, şi înainte de demolarea fostei staţii, şi după, are un aspect nedemn de centrul municipiului. Vă amintim că proiectul de reparaţie a centrului istoric, atât în mandatul lui Călin Andrei, cât şi în mandatul lui Liviu Ţâroiu, nu prevedea şi modernizarea trotuarului aflat peste drum de Primărie, de la Notariat, până la Clubul ARO. Deşi, culmea, era la fel de expus precum Piaţa Primăriei privirii celor aflaţi în vizită ori în tranzit prin Câmpulung.

Banii salvaţi prin contramandarea concertelor se duc pe ceva util întregului oraş
Nici n-a apucat primăriţa să-şi prezinte planurile privitoare la noua destinaţie a banilor economisiţi prin contramandarea Zilelor Municipiului, că au şi sărit contestatarii activităţii ei cu acuzaţii de deturnare a fondurilor alocate pentru „Scrisoarea lui Neacşu”! Şi „Piaţa Neacşu” face parte din programul „Câmpulung 500”, finanţat din cele 2 milioane de lei alocate de Guvern, cu destinaţie precisă. Şi-apoi „Piaţa Neacşu” va fi concepută într-o aşa manieră încât să se plieze momentului istoric marcat în 2021.
„Piaţa Neacşu uneşte comunitatea” nu este un loc, este un concept.”, afirma Elena Lasconi, la şedinţa Consiliului Local, de vineri, 30 iulie 2021. „Şi când spun „uneşte comunitatea” înseamnă că vom avea elemente care să ne aducă aminte că am sărbătorit cei 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacşu”, în tot oraşul. Dar din aceşti bani vom putea să amenajăm şi locurile din jur. De exemplu, dacă vom avea bănci în formă de carte sau o statuetă cu un copil care citeşte sau o tablă digitală, în care copilul poate să scrie ceva, putem amenaja locul în care amplasăm acea tablă, acea statuie, acele bănci. Ţin foarte mult la amenajarea spaţiilor verzi şi îmi doresc foarte mult să fie făcute ca la carte.”, a anunţat Elena Lasconi.
Unul dintre aceste locuri în care vor fi amplasate simboluri cu trimitere la „Scrisoarea lui Neacşu” va fi esplanada Blocului „Romarta”, care nu poate rămâne în starea jalnică în care se găseşte în prezent. Susţinerea financiară o constituie cei 700.000 lei salvaţi prin renunţarea la concerte, care, prin rectificarea de buget, de la sfârşitul săptămânii, „se virează pentru evenimentul „Capitala Scrisului Românesc”, în scopul de a finanţa cheltuielile necesare înfiinţării unei piaţete dedicate acţiunilor culturale legate de sărbătorirea atestării documentare a primei scrisori păstrate, scrise în Limba Română, piaţă ce va purta denumirea „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”.”, după cum motivează Executivul transferul banilor de la spectacole către noul obiectiv.
Altfel spus, bugetul Z.M.C. va fi folosit pentru amenajarea unui spaţiu public. Tot „răul” spre bine, chiar dacă senzaţia de bâjbâială a autorităţilor nu face bine imaginii acestora. Dar, dacă face bine imaginii Câmpulungului, trecem peste „împiedicatul” la licitaţia eşuată.
La şedinţa de Consiliu, în care primăriţa a relatat despre cum intenţionează să abordeze conceptul „piaţetei” în contextul „Scrisorii”, n-a fost specificat trotuarul de la „Romarta”, pe care toată lumea îl vrea reparat şi redat trecătorilor. Care, momentan, evită pietonalul generos, din cauza blocării lui de fundaţia fostei staţii de maxi-taxi, lemne, bolovani şi borduri. Dar, mai mult ca sigur, esplanada va fi viitoarea „Piaţă Neacşu”, întinsă pe întreg tronsonul scăpat şi proiectului iniţial, şi proiectului refăcut, de reabilitare urbană.
La dezbaterea de la sfârşitul lunii iulie, Elena Lasconi s-a angajat că le prezintă consilierilor şi tuturor câmpulungenilor şi tema proiectului, şi studiul de fezabilitate. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!