5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Partea pozitivă a rectificării de buget de astăzi: este acoperită valoarea investiţiilor pe terenurile ocupate de garaje

Mă aştept ca cele mai puternice vociferări să le auzim, la şedinţa Consiliului Local din această după amiază, la propunerile de modificare a listei de investiţii, printr-o rectificare substanţială, care aduce schimbări gândirii avute în momentul aprobării bugetului. Cauza pentru care se „umblă” la sume o cunoaştem: un buget încropit în pripă, peste termenul legal, întrucât oamenii-cheie ai Primăriei nu s-au obosit să numere zilele trecute de la publicarea bugetului central în Monitorul Oficial, ca să se încadreze în calendarul impus. La noi, munca la buget a început după expirarea datei până la care trebuia publicat pe site şi de aceea nu ne miră că, la trei luni distanţă de acest moment stânjenitor al administraţiei locale, se produc schimbări esenţiale.

Şi trebuie făcute, pentru că se conturează nişte intenţii de lucru cu şanse mai ridicate decât propunerile iniţiale de a fi realizate. Nu trebuie să se bosumfle nimeni, dar, din afară, impresia este de nesiguranţă a autorităţilor. Şi că s-au răzgândit în privinţa unor lucrări, de vreme ce s-a renunţat cu totul la ele. Rectificarea de astăzi nu constă numai în „ruperea” unor sume de la investiţiile care au beneficiat de prevederi mai mari decât este nevoie. Sunt şi obiective care nu se mai fac în acest an, dar, în aprilie, au fost trecute pe listă, cu alocarea de rigoare.

Vă amintesc că aceasta era tactica lui Liviu Ţâroiu, dar din cu totul alte motive decât cele care generează rectificarea de astăzi. Fostul primar ştia de la începutul anului că n-are de gând, de pildă, să cumpere aripa privată a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” în 2020. Ca să dau un exemplu. Şi, totuşi, a pus-o pe listă, cu o alocare de 1,45 milioane de lei. Când el n-avea bani nici de Bulevardul „Pardon”! Dar, în această manieră, pe lângă faptul că umfla fals lista de investiţii, ca să pară mai stufoasă, bloca nişte fonduri de care avea nevoie la lucrările nefinanţate. Cum erau gazele electorale, pentru acoperirea cărora a fost ciuntită cu o treime prevederea pentru tranzacţia cu Tiparg. Şi câte altele au fost eliminate pentru reţeaua de gaz trântită în buget fără acoperire financiară!

Nu este cazul de aşa ceva la rectificarea de astăzi, care corectează, pe minus sau pe plus, o parte dintre priorităţile Executivului. Băile „Kretzulescu” apar din nou pe agenda de lucru a Primăriei, tot cu o proiectare, deşi proiectarea pentru „Kretzulescu” a „înghiţit” miliarde bune în mandatele lui Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu. În mandatul 2020-2024 este nevoie din nou de proiect. De la 40.000 de lei, cel mai probabil, plata unui rest de D.A.L.I., prevederea pe 2021 saltă la 400.000 lei. Ce reprezintă aceşti bani? D.A.L.I. şi proiect tehnic, atât pentru băi, cât şi pentru parc. Unde s-a degradat ce a lucrat Grup Corint, iar ADP este împiedicat să intervină de statutul de monument istoric. La finalul mandatului, Liviu Ţâroiu a lăsat o D.A.L.I. pentru „restul de executat” la Băile „Kretzulescu”, neaprobată de Consiliul Local, din care reieşea o valoare totală exorbitantă, de peste 9,6 milioane de lei, din care construcţiile şi montajul, peste 8 milioane de lei. De vreme ce se propune altă documentaţie, înseamnă că ce s-a plătit, de două ori, la doi proiectanţi, în mandatul trecut, au fost bani pierduţi.

Judecând după sumele eliminate la investiţiile în două case din centru, faţadele nu se fac în 2021. De la clădirea cu sediul Digi la parter se iau 500.000 lei, din 566.000 lei, iar de la imobilul de lângă firma Cold Ravel, 100.000 lei, din cei 245.600 lei prevăzuţi. Oricum, banii nu ajungeau spoielilor exterioare aplicate unor imobile lăsate fără consolidare, cum plănuise Ţâroiu, care a plătit D.A.L.I.-urile, şi mai bine Lasconi renunţă la ele.

Se uşurează şi alocarea pentru documentaţia tehnică de mobilitate urbană, de la 800.000 lei, la 200.000 lei. Tot cu câte 800.000 lei figurau două D.A.L.I., unul pentru străzi, celălalt, pentru apă şi canalizare.

Documentaţia pentru străzi se reduce şi ea la jumătate, iar cea pentru utilităţi este împărţită în două, apa separată de canalizare, fiecare completată cu câte 340.000 lei. Altfel spus, proiectarea fiecăruia dintre cele două sisteme costă cam cât se anticipase pentru ambele.

Pixul Executivului taie cei 328.000 lei, o sumă modestă pentru o asfaltare din bugetul Primăriei, lăsată cu 200.000 lei. Aceeaşi valoare rămâne şi în dreptul intenţiei de amenajare a domeniului public în zona Pieţei Centrale, după ce se iau 100.000 lei din ce s-a prevăzut. Restul sumelor dislocate sunt mai mici şi, probabil, reprezintă şi economii înregistrate la achiziţiile Primăriei, însă rămâne să aflăm astăzi dacă aşa este.
În schimb, depistăm nevoi financiare suplimentare, fie prin creşterea alocării iniţiale, fie prin apariţia unor cereri noi. Amenajarea de spaţii verzi în Câmpulung, investiţia care include terenurile ocupate de garaje, este alimentată cu 1,3 milioane lei, faţă de cât se prognozase în aprilie, când Primăria a estimat un necesar de 700.000 lei. De mai mulţi bani este nevoie şi pentru spaţiul verde de la Grădişte, unde cei 200.000 lei sunt completaţi cu 100.000 lei.

Remarc apariţia a patru D.A.L.I. de trebuinţă şcolilor, fiecare cu câte 30.000 lei, plus două solicitări consistente ale Şcolii „Nanu Muscel”. Directorii au fost învăţaţi din mandatele trecute să nu rateze rectificările de buget, dacă vor să mai primească ceva în cursul anului. Şi primesc. „Nanu Muscel” figura cu 200.000 lei pentru lucrarea din capătul curţii, prin care fosta centrală termică se transformă în sală de evenimente. Pentru alţi 100.000 lei obţine aprobare astăzi. Bonus: 60.000 lei, pentru o lucrare la sala de sport.

Nu este identificată în bugetul rectificat suma necesară demolării garajelor, în locul titularilor care refuză. Punând la socoteală minimul de 1.000 de euro per garaj, la un total de 860 de coşmelii, câte figurează în hotărârea de Consiliu, cheltuiala care trebuie suportată de Primărie, până la recuperarea ei de la „garajişti”, se duce la 860.000 de euro.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!