Un muscelean trebuie să stea în închisoare, după ce a tăiat mai mulţi fagi din fondul forestier naţional, pădure proprietatea unui poliţist, soţul primăriţei de la Mihăeşti. Individul are de achitat contravaloarea materialului lemnos către Baza Experimentală Mihăeşti, cea care asigura paza fondului forestier. Decizia dată de Judecătoria Câmpulung nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
A doborât 16 arbori din pădurea soţului primăriţei de la Mihăeşti
Cel cercetat şi judecat pentru infracţiuni silvice este Vasile Grancea, de 47 de ani, din Mihăeşti. Individul a ajuns în atenţia oamenilor legii pe 17 martie 2019, când a fost surprins de un pădurar al Bazei Experimentale Mihăeşti că taie ilegal, alături de alţi conaţionali, şi sustrag material lemnos din proprietatea privată a lui Nicolae Crîmpiţă Matei, care face parte din fondul naţional forestier. Pădurea aflată în paza Bazei se află situată în punctul Valea Hotarului. De fapt, pădurarul, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a găsit şapte persoane de etnie romă, care tăiau ilegal mai mulţi arbori, recunoscându-l pe Vasile Grancea ca fiind din cătunul Vlădeni, comuna Mihăeşti. La momentul „întâlnirii”, acesta din urmă l-a alergat pe pădurar cu motoferăstrăul mecanic şi l-a ameninţat că îl va omorî. Grancea, împreună cu mai mulţi vecini, se dusese în pădurea aflată în paza Bazei Experimentale Mihăeşti cu caii, fără atelajele hipo, cu intenţia de a tăia arbori şi, după aceea, să sustragă materialul lemnos rezultat. Până la apariţia pădurarului, reuşise să taie cu drujba 16 copaci din specia fag, cu diametre cuprinse între 20 şi 42 de centimetri, totalizând un volum de 7,594 metri cubi. După ce i-a doborât, bărbaţii au târât copacii la marginea pădurii, cu ajutorul cabalinelor, cu scopul să plece acasă după căruţe şi, mai apoi, să transporte materialul lemnos la proprietăţile lor, pentru a fi valorificat. Acesta a fost momentul când au fost surprinşi de pădurar, care a anunţat Poliţia, după ce a fost agresat de hoţii de lemne, în principal, de Vasile Grancea. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii Secţiei Rurale Schitu Goleşti, care au deschis un dosar de cercetare penală.
Condamnare cu executare
Pentru întărirea probatoriului, în cauză a fost făcută şi reconstituirea cu inculpatul Vasile Grancea, la faţa locului, unde au fost găsite cioatele celor 16 fagi tăiaţi de acesta, care nu prezentau urmă de marcă silvică.
Astfel, Vasile Grancea a fost cercetat şi trimis în judecată pentru infracţiuni silvice, pentru că suprafaţa de teren de unde s-a tăiat face parte din fondul forestier naţional; fapta a fost săvârşită fără drept (nu a existat o autorizaţie pentru aceasta); în plus, a existat şi un prejudiciu, de cinci ori mai mare decât cel minim.
Când s-a luat decizia de condamnare, magistratul a ţinut cont şi că inculpatul Vasile Grancea a mai comis o infracţiune de acelaşi gen, pentru care a fost condamnat la un an de închisoare, pentru infracţiuni la regimul silvic, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani, condamnare rămasă definită la 25 aprilie 2016, prin neapelare. Astfel, s-a constatat că există pluralitatea de infracţiuni, fiind întrunite şi condiţiile cerute de lege pentru ca infracţiunea nou comisă să constituie cel de-al doilea termen al pluralităţii intermediare.
În consecinţă, Judecătoria Câmpulung l-a condamnat, pe 22 iulie, pe hoţul de lemne la 6 luni de închisoare în condiţii privative de libertate. I-a fost aplicată, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a părăsi teritoriul României, timp de patru ani. Pentru că ultima faptă comisă s-a aflat în pluralitate intermediară cu una comisă anterior, instanţa a revocat suspendarea sub supraveghere a pedepsei de un an, care va fi executată separat, alături de cea de 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa din 22 iulie, în condiţii de detenţie.
În privinţa laturii civile, judecătorul a consemnat că proprietarul pădurii din care s-au tăiat cei 16 arbori, Nicolae Crîmpiţă Matei, nu s-a constituit parte civilă. Nu acelaşi lucru se poate spune de Baza Experimentală Mihăeşti, căreia condamnatul trebuie să-i plătească contravaloarea celor 7,594 metri cubi de material lemnos, în valoare de 3.746,61 lei (3.148,41 lei fără TVA). Grancea trebuie să suporte şi cheltuielile judiciare avansate de stat, de 500 de lei. Decizia poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de apel depunându-se tot la Judecătoria Câmpulung. Adrian TĂNASE