23 septembrie 2016, o dată istorică pentru Câmpulung, care, după o pauză de 13 ani, a primit vizita unui preşedinte al României. De fapt, ceea ce s-a întâmplat tot într-o toamnă, tot în septembrie, în 2003, a fost departe de a fi considerată o vizită a unui şef de stat. Ion Iliescu, ales în cea mai importantă funcţie a ţării şi cu ajutorul câmpulungenilor, a intenţionat să ocolească municipiul, care nu fusese inclus pe agenda deplasării în zona de Nord a judeţului. Asta deşi, cu trei ani înainte, în toamna anului 2000, aproape în acelaşi timp cu premierul Mugur Isărescu, dădea o fugă până la Câmpulung, pentru a se îmbăia şi el în mulţimile de la ARO, unde şeful Executivului făcuse furori. În campania din 2000, ARO şi Câmpulungul au fost bune pentru Iliescu. În 2003, însă, deveniseră incomode, mai cu seamă că sosirea sa în Muscel se petrecea cu exact o săptămână înainte de semnarea contractului de privatizare. După opririle la Rucăr, unde a vizitat hidrocentrala, şi la Valea Mare, unde a inaugurat o sală de sport, la mare modă în timpul lui Năstase, şeful ţării a pornit grăbit către Piteşti, făcându-se că nu mai ştie drumul spre uzină. În centrul Câmpulungului, în faţa Primăriei, sesizând mulţimea nerăbdătoare să-l vadă, a oprit, dar n-a zăbovit mai mult de cinci-şase minute, după care a pornit în trombă, săltând praful târgului în urma sa.
Din acest motiv, cele două evenimente nu pot fi puse în balanţă. Unul s-a produs întâmplător, oprirea lui Iliescu, în scopul de a mai culege nişte ovaţii, cu un an înaintea prezidenţialelor din 2004, iar celălalt s-a derulat în cadrul unei acţiuni foarte bine organizate, la cel mai înalt nivel. Probabil că nici distanţa de 13 ani nu este cel mai potrivit reper la care să raportăm următoarea sosire a unui şef al ţării în municipiu, dar îl folosim, totuşi, pentru că s-a întâmplat ca, odată, în trecut, un preşedinte să respire aer de Câmpulung.
Fiindcă am amintit de organizarea fără cusur a festivităţilor de acum patru zile, se cuvine a puncta maniera impecabilă în care au lucrat angajaţii Ministerului Apărării Naţionale, principalul organizator, împreună cu oamenii preşedintelui. Tot ce s-a întâmplat la Câmpulung, la Valea Mare şi Lereşti se datorează autorităţilor centrale, care au planificat ceremoniile până în cele mai mici detalii. Fie cei de la Bucureşti au făcut drumuri în zonă, fie i-au convocat pe ai noştri în Capitală pentru instructajul de rigoare. Să nu vă imaginaţi că municipiul, de pildă, a avut cine ştie ce merit la organizarea evenimentului, care va rămâne în istoria locurilor, datorită momentului celebrat, anvergurii acţiunilor, numărului şi calităţii participanţilor, după atâţia ani în care Câmpulungul, aflat într-o nedreaptă carantină economică şi socială, a fost ocolit de conducătorii ţării.
Primarii implicaţi au avut simplul rol de a pune la dispoziţie locul acţiunii primenit cum se cuvinte pentru a primi oaspeţi de soi. Primarul de la Lereşti a recunoscut că, acum două săptămâni, Ministerul Apărării a trimis-o pe secretarul de stat Otilia Sava, cea mai încântătoare prezenţă din delegaţia de la Bucureşti, care a răpit toate privirile, ca să se asigure că Cimitirul Eroilor arată ireproşabil. Autorităţile lereştene n-au avut nevoie să fie împinse de la spate, începând lucrarea din vreme. În schimb, cele de la Câmpulung, după un deceniu de îngălare, care a caracterizat cele trei mandate ale lui Călin Andrei, s-au pus pe muncă în ajunul festivităţilor.
Asta a fost treaba primarilor: să asigure spaţiile comemorative îngrijite, să poarte eşarfa şi, eventual, o plăsuţă cu un cadou simbolic pentru preşedinte (cazul lui Ţâroiu), aşadar, un simplu rol decorativ, de însoţitor al distinsului oaspete. Primarul a scăpat de chinul de a ţine un discurs. Dar şi când i-a vorbit preşedintelui, la Etnografie, etapa privată a vizitei, i-a scăpat un neadevăr. Numărul în scădere al locurilor de muncă. Greşit, forţa de muncă este în scădere, numărul job-urilor, faţă de acum zece ani, este chiar în creştere. Evenimentul Muscelean a atins recordul a trei pagini de ziar pline aproape în întregime cu anunţuri de angajare, o premieră în istoria sa de 22 de ani!
Aşadar, am lămurit meritele organizării, care aparţin în totalitate Ministerului Apărării, care a colaborat cu asociaţiile de profil, cu elevii de la două şcoli militare, cu Brigada II Infanterie Rovine, care a asigurat muzica militară. Ministerul, de altfel, a şi plătit acţiunea. Faptul că municipalitatea a scos de la teşcherea câteva miliarde cât ai pocni din degete, pentru o spoială de închis gura, a fost din cauză că n-a făcut absolut nimic până în această vară ca să aducă Mausoleul la o condiţie demnă de însemnătatea lui.
Mai activă decât Primăria s-a manifestat Biserica, mobilizând mai mulţi slujbaşi la acţiune. Primarul n-a fost în stare să-şi urnească toţi consilierii şi aliaţii politici, pentru a da un exemplu prin efectivul complet participant la eveniment. Aviz preşedintelui PSD Argeş să intre în „oile” de la Câmpulung, care au uitat că, peste două luni, sunt iar alegeri, căci ai lui, îmbătaţi de succesul de la locale, au lăsat-o pe tânjeală! Consemnăm şi comportamentul disperat al senatorului Iani Popa, care, ca să se asigure că preşedintele l-a remarcat, aproape că a călcat electoratul în picioare, la Mateiaş, ca să ajungă la acesta. Probabil, ca să compenseze ratarea şedinţei foto de la Lereşti, la care a ajuns la “spartul târgului”, semn că stricteţea nemţească a fostului candidat PNL, devenit preşedinte, manifestată prin respectarea etapelor vizitei, nu s-a transmis şi la subalternii din teritoriu.