25.2 C
Campulung Muscel
August 3, 2021

În acest an, a şasea ediţie a Maratonului Iezer

Asociaţia Tourmount organizează ediţia a şasea a „Iezer Păpușa Trail Race”, care se va desfăşura pe 25 septembrie 2021. Competiţia are ca scop cunoaşterea şi promovarea zonei montane Iezer-Păpuşa precum şi testarea propriilor performanţe ale sportivilor amatori şi profesionişti de alergare montană. La fel ca la ediţia anterioară, locul de desfăşurare şi startul competiţiei este la Cabana Voina.
Perioada de înscrie la Maratonul Iezer este până pe 20 septembrie 2021, iar anul acesta urmează să se desfăşoare pe trei trasee:
-cross 10 kilometri – pe traseul Găinaţul Mare (start la ora 9.30). Se pleacă de la Cabana Voina pe asfalt aproximativ 250 metri, se face stânga pe Valea Largă 1,5 kilometri şi se începe urcarea pe traseul marcat cu banda roşie spre Găinaţul Mare. Se urcă prin pădure aproximativ 3,5 km până la căsuţa fostei staţii meteo din Găinaţul Mare unde va fi punct de energizare (altitudine 1.800 m). După, se merge 100 m pe curba de nivel şi se începe coborârea pe marcaj până în şaua Argeşel şi de la crucea Domnişanului se urmează traseul triunghi roşu, coborâre prin pădure înapoi în Valea Larga şi se întoarce pe acelaşi drum forestier 1,5 km, cu sosirea la Voina. Diferenţa de nivel este de 850 m, iar traseele vor fi marcate suplimentar. Baremul de timp este de aproximativ 3 ore.
-semimaraton de 24 kilometri – pe traseul Păpuşa-Plaiul lui Pătru (start la ora 9.00). Se pleacă de la Cabana Voina în acelaşi sens cu cei de la 10 km şi pe acelaşi traseu până în primul punctul de hidratare, Căsuţa Găinaţul Mare. Se urcă pe Valea Largă prin pădure, pe poteca turistică, se iese în golul alpin, după aproximativ 4-500 m se va găsi căsuţa (fosta staţie meteo) cu punct de energizare, după care se continuă în urcare lentă prin şaua Grădişteanu pe marcaj bandă roşie traseul până la Bordei, unde este şi un izvor. De acolo începe urcarea spre Vârful Păpuşa. Se trece pe sub Vârful Păpuşa (2.300 m) unde va fi al doilea punct de energizare pe marcaj stânga spre Spintecătura Păpuşii şi se urcă uşor spre creasta platou Tambura, Frăcea şi se continuă până la izvorul din Plai unde va fi al treilea punct de energizare. De acolo se coboară pe marcaj Plaiul lui Pătru pe la stâna din Plai, se intră în pădure pe un drum forestier până în drumul Voina-Cuca în spatele microcentralei electrice. De acolo se mai merge aproximativ 1 km până la Voina, la sosire. Diferenţa de nivel este de aproximativ 1.600 m. Baremul de timp pentru acest traseu este de 8 ore.
-maraton de 44 kilometri-pe traseul Potcoava Iezer Păpuşa (start la ora 7.00). Se va pleca din punct de start comun cu cross şi semimaraton (din faţa Cabanei Voina), aproximativ 250 m pe asfalt, după care se intră în stânga pe Valea Largă aproximativ 1,5 km şi se începe urcarea pe banda roşie pe traseul turistic către Vârful Găinaţul Mare. Acolo se va găsi primul punct
comun de energizare şi hidratare comun cu cross şi semimaraton. De aici se va continua traseul prin Şaua Grădişteanu pe la Bordei, unde este izvor, spre Vârful Păpuşa. Se va trece pe sub Vârful Păpuşa (2 280 m), unde va fi cel de-al doilea punct de energizare şi hidratare, se continuă traseul pe banda roşie prin Spintecătura Păpuşii (2.220 m), se urcă până în Vârful Tambura, circa 200 m, se continuă pe platou, prin Vârful Frăcea până la Izvorul din Plaiul lui Pătru, unde este al treilea punct de energizare şi hidratare. Traseul continua pe sub Vârful Bătrâna (curbă de nivel), se urcă în Vârful Piscanu (2.323 m), Vârful Roşu (2.469 m) şi Vârful Iezerul Mare (2.462 m). Se va trece pe sub Vârful Iezerul Mare şi se va coborî pe Piciorul Iezerului marcat suplimentar până la intersectarea cu traseul turistic Cruce Albastră. De aici, se coboară până în Gura Cătunului (1.080 m) şi se reia urcarea pe punct albastru, respectiv traseul prin Jepi şi se urcă spre refugiul şi lacul Iezer (aproximativ 2.100 m). De aici, se continuă urcarea până la Crucea Ateneului, unde se va afla ultimul punct de energizare şi hidratare şi se trece prin Vârful Cătunul (2.319 m), coborându-se pe Culmea Văcarea, pe la stâna din Văcarea, aproximativ 10 km până la Cabana Voina, unde este punctul de sosire. Traseul măsoară în jur de 44 km şi are o diferenţă de nivel de aproximativ 3.000 m. Traseele vor fi marcate suplimentar prin culoarea roşie reflectorizantă, iar în golul alpin vor fi stâlpi de 80 cm – 1 m înălţime, vopsiţi în partea superioară cu culoare roşie reflectorizantă. Baremul de timp este de aproximativ 11 ore.
Dar, va fi şi un junior cross, cursă dedicată copiilor cu vârsta maximă de 14 ani. Se pleacă de la Cabana Voina spre Cabana Cuca, 2 kilometri, undeva fi punctul de hidratare, iar de aici pe acelaşi traseu se face retur. Baremul de timp este de aproximativ o oră.
Aşa cum au anunţat organizatorii, diferenţele de nivel vor fi între 800 metri, 1.600 metri şi 3.200 metri altitudine.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!