25.2 C
Campulung Muscel
August 3, 2021

Din cauza normei de hrană îi ia somnul pe poliţiştii locali la filmele rulate la centrul de monitorizare

Iritarea pricinuită primăriţei de joaca de-a serviciul la Poliţia Locală îşi are originea în rapiditatea cu care interimarul Liviu Ţâroiu, prin 2015, le-a făcut hatârul celor 37, greu de împuţinat, cât durează suspendarea impusă de Tribunal. Ţâroiu a fost un rău pentru banul public prăpădit cu Poliţia Locală, şi atunci, este un rău şi astăzi, fiindcă nu lasă pe altul să reorganizeze structura care împovărează inutil bugetul. În 2015, după plecarea lui Călin Andrei din funcţie, Ţâroiu i-a gâdilat pe comunitari până i s-au tocit buricele degetelor, din raţiuni evidente. Era anul în care trebuia să marcheze electoral şi avea posibilitatea să-şi pună în evidenţă calităţile de conducere din funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar. Din care „tăia şi spânzura”, poluat fonic de regia liberală, care una zbiera şi alta vota.

2015 a fost anul primelor discuţii despre camerele video. Cu un an înainte, municipiul s-a pricopsit cu un sistem de monitorizare video, cu care poliţiştii nu surprindeau mai nimic. Peste drum de Primărie, în zona taximetriştilor, fusese devastat sever totemul firmei Pentarom, însă actul de vandalism nu a fost înregistrat de camere. Aşa ni s-a spus atunci, dar, auzind-o pe Elena Lasconi repetând că nu vizionează nimeni filmările, mă întreb dacă nu cumva le-a fost lene să caute imaginile cu făptaşul, pe care ar fi trebuit să-l caute şi în realitate. Şi mai bine… nu s-a înregistrat nimic.

Existenţa unei reţele de camere video impunea, acum şase ani, modificarea regulamentului Poliţiei Locale. Şi asta s-a încercat în aprilie 2015. Pe durata dezbaterilor noului „cod” de sarcini ale comunitarilor, aleşii s-au cramponat de o greşeală comisă de autorii lui, doi foşti şefi, Auraş Ghiţă şi Emiliea Ilie, şi nu de calitatea înregistrărilor realizate cu ajutorul sistemului format din 18 camere video dispersate prin municipiu, care ne-a costat 1,25 miliarde de lei vechi.

Celor şase domenii de acţiune ale foştilor comunitari – 1.Ordinea şi liniştea publică, paza bunurilor; 2.Circulaţia pe drumurile publice; 3.Disciplina în construcţii şi afişajul stradal; 4.Protecţia mediului; 5.Activitatea comercială; 6.Evidenţa Persoanelor – li se adăuga unul, Monitorizare video şi dispecerat. Însă superiorii lui Auraş Ghiţă au refuzat să aprobe regulamentul completat cu supravegherea video, pe motiv că acesta nu s-a prezentat în faţa lor suficient de pregătit. Probabil, derutat de gălăgia liberalilor, care au prins glas după pierderea lui Călin Andrei, Ghiţă a avut câteva derapaje nepermise unui şef de serviciu. Scuza lui era că nu el conducea Poliţia Locală, ci o coordona, funcţia continuând să rămână vacantă, aşa cum era cam de la înfiinţarea serviciului. În afară de comisarul şef Ion Şerb, care, după pensionare de la Poliţia Municipală, a preluat şefia Poliţiei Comunitare, pe care a deţinut-o între noiembrie 2008 – decembrie 2009, nevoit, însă, s-o părăsească, deoarece nu putea cumula pensia cu salariul, instituţia n-a mai avut niciun şef. Până la Dragoş Nicolae.

„Bâjbâiala” şefului Poliţiei Locale în privinţa aplicării sancţiunilor pentru faptele antisociale imortalizate de camerele video a fost taxată cu amânarea regulamentului, până luna următoare. În mai 2015, norma de hrană pe cap de poliţist local a fost mai importantă decât camerele video. Regulamentul a ocolit dezbaterea Consiliului Local, care l-a înlocuit cu un subiect incomparabil mai atractiv pentru beneficiari. Bani în plus, nu sarcini în plus! Aşadar, de la 1 mai 2015, viaţa poliţiştilor locali a căpătat alt gust, după ce aleşii municipali au decis ca din banii câmpulungenilor să le fie plătită, în contul eforturilor depuse pentru siguranţa noastră, masa zilnică. Graţie generozităţii consilierilor locali, pe care îi ajuta şi legea, Poliţia Locală Câmpulung mergea în misiune cu burta plină. Municipalitatea a hotărât acordarea normei de hrană personalului acestui serviciu al cărui randament criticat şi de membrii Legislativului, şi de populaţie se dorea a fi impulsionat prin acest stimulent. Acordat în bani, respectiv „alocaţie valorică zilnică”, în valoare de 24 de lei, în fiecare zi, pentru un poliţist local!

La finalul mandatului lui Ţâroiu, „păpica” săltase la 32 de lei pe zi lucrătoare, deşi foarte mulţi dintre salariaţii din privat, care nu-şi iau pachet de acasă, comandă „meniul zilei” cu 15, 16, maximum 17 lei, sumă care acoperă un meniu săţios, cu două feluri de mâncare ca la români. Suplimentul îl primesc ambele categorii de poliţişti locali, şi cei în uniformă, şi cei de la birouri, şi funcţionari publici, şi personal contractual. 32 de lei pe zi înseamnă aproape 1.000 de lei în plus la un salariu la care se uită cu jind şi vecinii din Poliţia Municipală. Iar pentru bugetul Câmpulungului, în jur de 450.000 pe an.

Spumegă degeaba Elena Lasconi la adresa îmbuibaţilor învăţaţi de tăticul lor, Liviu Ţâroiu, să nu livreze performanţă. Păi, după o ciorbă şi o ceafă de porc cu cartofi prăjiţi sau patru-cinci mititei cu aceeaşi garnitură, îţi mai arde de filmele lui Lasconi?! Aleşii, care au aprobat norma de hrană – o discriminare faţă de restul bugetarilor, nu mai spunem de angajaţii de la privat, dintre care destui îşi limitează prânzul la câţiva covrigi pricăjiţi sau la un sandviş de câţiva lei, însoţit de pastile pentru ficat, din cauza porcăriilor dintre cele două jumătăţi ale chiflei – voiau randament de la comunitarii ghiftuiţi! Presupunând că poliţistul consumă banii în maniera descrisă, cum poţi să-i mai ceri să bată bulevardul per pedes îndopat cu fasole şi cârnaţi (stinse cu o bere fără alcool din partea casei), ca să se certe cu „vita încălţată” care parchează cum îl taie capul?! Sau să treacă testele fizice cu dexteritatea unei căprioare, când sunt pe cale să ia formele lui Ghiţă în ajun?!

PS: Compartimentul video al Poliţiei Locale nu s-a mai înfiinţat cât a fost Ţâroiu primar. L-a creat Elena Lasconi, sub numele Compartiment Monitorizare Domeniu Public şi Privat, dar i l-a suspendat instanţa. Nicio pierdere, căci şi aşa nu mai avem camere video funcţionale.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!