Fumatul şi mâncatul seminţelor sunt recunoscute de majoritatea părinţilor care nu împărtăşesc plăcerea unora dintre mămici sau a puştilor care „călăresc” aparatele de joacă ale preşcolarilor din parcurile cartierelor. Mizeria persistentă din locurile destinate celor mici a fost reclamată inclusiv la nivelul Consiliului Local de una dintre membrele forului legislativ, mamă a unui băieţel de doi ani şi un pic. Murdăria din cauze umane este dublată de cea de origine animală, căci pudelii de apartament preferă verdeaţa asfaltului, prin urmare, plimbările se produc tot în puţinele parcuri dintre blocuri. Reacţia impetuoasă a Andreei Ionescu la adresa femeilor care au impresia că restul adulţilor le tolerează vicii a căror consumare este interzisă de bunul simţ în faţa copiilor – aşa cum este fumatul – a avut un efect efemer. Adică un pic de agitaţie în on-line şi asta a fost tot.
Avertismentele privitoare la accesul interzis animalelor în parcuri au fost rupte
Tot cu o consecinţă pasageră s-a soldat şi avertismentul transmis public de Andreea Ionescu, întărit şi de primăriţa Elena Lasconi, la adresa iubitorilor de animale, că n-au ce căuta cu ele acolo unde se joacă picii din cartier. Căci animalele lasă păr şi excremente în spaţiul în care cei mici îşi descarcă energia hârjonindu-se, tăvălindu-se, alergând, căzând în mizeria pe care proprietarii nu se sinchisesc s-o ridice, aşa cum se întâmplă în Occident, de teama amenzilor.
Amenzi trebuie aplicate şi la noi, ca să descurajeze accesul doamnelor cu căţei, care umplu de „noroc” iarba în care se târăsc ţâncii. După şedinţa de Consiliu, în cadrul căreia s-a povestit despre comportamente paralele cu decenţa şi buna creştere, pe porţile Parcului „Princhindel” din Grui, frecventat de consilierul Andreea Ionescu, au apărut afişe, prin care lumea era atenţionată că n-are ce căuta cu animalul de companie în incintă. A fost o încercare eşuată de a pune în practică ce a solicitat alt consilier local, Constantin Ţurţulea, şi anume indicatoare, cum erau pe timpuri, care să-i avertizeze pe cetăţeni: „Nu călcaţi iarba!” Aşadar, ne trebuie indicatoare pentru tot ce n-are voie să facă omul în parc: să nu rumege seminţe, să nu fumeze, să nu arunce ambalajele gustărilor, paharele de cafea, sticlele de suc, etc.
Elena Lasconi a anunţat că vor apărea astfel de tăblii – care strică imaginea locului, dar n-o strică mai rău decât gunoiul produs de cetăţeni -, ca să ne înveţe cum să ne comportăm. Mai mult ca sigur, cel/cea care scuipă seminţele va ignora îndemnul „Păstraţi curăţenia!”, situaţie în care e musai să acţioneze Poliţia Locală. Căci asta întreabă ceilalţi care resping atitudini primitive, precum cele descrise în Consiliul Local: Ce face Poliţia Locală? Pentru ce-şi ia banii Poliţia Locală?
Dacă indicatoarele nu vor fi plantate straşnic, vor avea aceeaşi soartă ca a afişelor de pe porţi, despre care Andreea Ionescu consemna că au fost rupte. Acelaşi tablou dezamăgitor este replicat în Parcul „Kretzulescu”, la proporţii mult amplificate faţă de „Prichindelul” din Grui, datorită mărimii şi poziţionării centrale, unde „meniul zilei” conţine chiştoace de ţigări, pahare de cafea, inclusiv cafea vărsată pe bănci, coji, pet-uri şi doze de băutură. Iar în parcul cel nou din Vişoi, după cum reclamă un cetăţean, care susţine că n-a găsit niciodată curăţenie, ai zice că populaţia cartierului nu trăieşte decât cu seminţe. O fi vreo dependenţă! M.B.
Articolul următor