24.2 C
Campulung Muscel
August 3, 2021

A ieşit cu pistolul pe stradă şi i-a ameninţat pe trecători

Un tânăr de 27 de ani, din Câmpulung, recidivist şi fără ocupaţie, s-a ales cu o condamnare după ce a ieşit în stradă cu o armă, cu care ameninţa în stânga şi în dreapta, creând panică printre trecători. Bărbatul se certase cu un amic şi, după cum le-a spus el organelor de cercetare, a luat arma, chipurile, să se apere, în caz că va fi lovit de celălalt. Individul a fost reţinut preventiv 24 de ore, după care a fost cercetat în stare de libertate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

De frica individului, o vânzătoare s-a baricadat în magazin

Incidentul s-a petrecut pe 14 august 2020, când George Vivian Pantazi a apărut, într-o intersecţie din Vişoi, cu o armă în mână, moment în care a fost văzut de o angajată a unui magazin din zonă. Femeia l-a observat pe tânăr cum striga „Vă omor pe toţi!” şi agita în mâini două obiecte ce păreau a fi pistoale. Atât ea, cât şi celelalte persoane aflate în zonă s-au panicat, aşa că s-a închis în magazin. L-a anunţat pe administratorul societăţii la care lucra cu privire la cele petrecute, iar acesta din urmă a sunat la 112. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii nu l-au mai găsit pe tânăr, dar, după ce au studiat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, au stabilit că acesta este George Vivian Pantazi, pe care l-au găsit acasă şi l-au reţinut 24 de ore.

Aşa cum s-a observat pe filmare, tânărul a avut un comportament agitat, gesticulând şi parcurgând un traseu relativ haotic, în timp ce purta în mâna stângă un pistol.

Pantazi a declarat că, pe 14 august 2020, pe fondul unui conflict cu anumite persoane, a plecat din apartamentul în care locuieşte cu pistolul, cu intenţia de a se întâlni cu un amic şi de a regla contradicţiile cu acesta, având, în susţinerea sa, temerea că va fi lovit de acesta din urmă. Ajuns în faţa magazinului din intersecţie, Pantazi a început să agite într-o mână pistolul cu încărcătorul scos, strigând către trecători, în general, că îi va omorî, iar în mâna cealaltă avea telefonul mobil. Câmpulungeanul nu a contestat situaţia descrisă în rechizitoriu, însă a cerut să se specifice că nu a ameninţat vreuna dintre persoanele de pe stradă, ci se adresa presupuşilor cămătari, care îl şantajaseră pe Facebook.

Arma era neletală, dar încărcătorul era cu bile metalice

În cadrul urmăririi penale s-a efectuat percheziţie la domiciliul lui, prilej cu care a fost găsit un pistol marca Walther 99 DAO, de calibru 6 milimetri, şi încărcătorul aferent, cu 9 bile metalice, care au fost ridicate de poliţişti. Au fost supuse expertizării, ce a relevat faptul că arma este una de tip airsoft, care nu este armă de foc, iar muniţia nu este destinată a fi folosită de arma de litigiu. După cum s-a consemnat în rechizitoriu de către procuror, pistolul respectiv este o armă cu aer comprimat, iar armele de tip airsoft nu sunt supuse autorizării, însă, din pricina folosirii bilelor metalice, autorizarea este necesară, iar câmpulungeanul nu era abilitat să deţină arme letale sau neletale.

Pe lângă faptul că a deţinut şi purtat fără drept o armă neletală, din categoria celor supuse autorizării, prin acţiunile sale, individul a tulburat liniştea şi ordinea publică, provocând o evidentă temere persoanelor prezente în locul cu pricina, iar deţinerea armei, chiar neletală, a sporit teama celor din jur, care nici nu puteau cunoaşte ce fel de armă deţine acesta. Tânărul a solicitat aplicarea procedurii simplificate, iar instanţa a fost de acord.

În primăvara acestui an, rechizitoriul Parchetului a fost admis de Judecătoria Câmpulung, care a dispus trimiterea lui în judecată pentru cele două infracţiuni, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

O lună mai târziu, pe 7 aprilie 2021, instanţa a stabilit şi pedeapsa pentru el, de patru luni închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de doi ani. Condamnarea este, de fapt, contopirea pedepselor de câte trei luni primite pentru cele două infracţiuni.

Pe durata termenului de supraveghere, tânărul de 27 de ani are de respectat mai multe măsuri, printre care să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei, şi să facă 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Primăria Câmpulung. Din pedeapsa principală, magistratul a dispus să i se scadă cele 24 de ore, cât a fost reţinut, pe 14 august 2020. În plus, timp de doi ani, care încep să curgă de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, nu are voie să deţină, să poarte şi să folosească orice categorie de arme, iar pistolul-replică de armă tip airsoft, produs de UMAREC, modelul Wlather P99, calibru 6 milimetri BB, aflat în stare de funcţionare, şi încărcătorul aferent (butelie marca UMAREX) şi a celor 9 proiectile sferice metalice, cu diametrul de 6 milimetri, aflate în custodia Poliţiei Municipiului Câmpulung, i-au fost confiscate.

Conform legii, lui George Vivian Pantazi îi vor fi prelevate probe biologice, în vederea introducerii lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, imediat după comunicarea hotărârii definitive de condamnare.
Conform hotărârii Judecătoriei Câmpulung, Pantazi trebuie să plătească statului 300 de lei, cheltuielile judiciare. Decizia nu a fost definitivă, fiind supusă apelului în termen de 10 zile, care a curs de la comunicarea copiei minutei.
Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!