19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Ghenele îngropate sub „deşeul greu” pentru care orăşenii trebuie să plătească separat

Trăim într-un oraş mizerabil, căruia serviciul Primăriei nu-i poate face faţă la rapiditatea cu care se murdăresc străzile abia măturate. Or avea şi muncitorii vina lor, dar sunt şi de înţeles că nu se spetesc mai mult, văzând că nu ţine nici câteva ore curăţenia lăsată în urmă. Mizeria este sufocantă şi în centru, şi în cartiere. Mai ales în cartiere, unde ghenele şochează prin mormanele adunate în vecinătatea lor, nemaivorbind de ce aruncă omul în tomberon, îngreunând facturi calculate în funcţie de cantitatea preluată de firma privată. Primăriţa Elena Lasconi a reuşit să convingă operatorul Financiar Urban să nu crească taxa de gunoi în 2021, deşi lumea nu merită acest favor. Sezonul renovărilor în locuinţe este în toi, dovadă fiind molozul, scaunele de WC, saltelele şi mobilierul abandonate la platforma din cartier, înfiinţată numai pentru preluarea resturilor menajere.
Platforme acoperite, cu acces pe bază de cartelă. Fondul de Mediu dă bani pentru aşa ceva
„Deşeul greu” constituie altă poveste, taxată separat şi achitată de orăşeanul care îşi înnoieşte aparatura electrocasnică şi sanitară sau amenajările interioare ale locuinţei. Financiar Urban nu ridică niciodată acest tip de „gunoi”, fiind solicitat de Primărie şi asociaţii ADP-ul care, la rândul său, este pus la plată de Financiar Urban. Şeful ADP se gândise ca asociaţiilor de la ale căror ghene au fost ridicate hârburi şi mobilă veche să le fie imputată o „taxă pe nesimţire”. Care să fie recuperată de la fiecare proprietar de apartament membru al asociaţiei. Pentru că, în această situaţie, cel care nu aruncă va simţi un imbold să deconspire identitatea celor care o fac. Nimănui nu-i convine să plătească pentru altul şi o taxă imputată la comun ar avea efect.
Primăriţa Elena Lasconi are altă idee: alte platforme, acoperite, la care accesul să se facă pe bază de cartelă. În mandatul trecut, s-a vorbit – ca să treacă timpul la şedinţele Consiliului Local – despre posibilitatea de a înlocui actualele zone de tomberoane, în dreptul cărora oricine opreşte şi-şi aruncă din portbagajul maşinii orice îi prisoseşte, cu ghene îngropate. Îngropate, şi-ar dori şi Elena Lasconi, dar o dau înapoi problemele cu care s-au confruntat oraşele în care astfel de amenajări au fost inundate. „Şi e o reală problemă să manevrezi într-un spaţiu îngust. Nu merge să ai ghene îngropate. Eu acolo le-aş vedea utilitatea, să fie îngropate unde ai spaţiu puţin.”, spunea primăriţa asaltată de reclamaţii legate de curăţenie. Care, după cum suntem conştienţi cu toţii, nu se păstrează din vina concetăţenilor şi a celor care vin de la ţară, când au drum la Câmpulung, cu gunoiul, la tomberoanele din oraş. Sătenii din vecinătatea oraşului vin şi special pentru a se debarasa de mizeria din gospodărie la ghenele de la margine de Vişoi.
Prin urmare, trebuie regândite platformele de colectare a gunoiului, ca să împiedice intrarea oricui cu orice. Fondul de Mediu, pe care Elena Lasconi vrea să-l acceseze şi pentru reabilitări de faţade, şi pentru iluminat, şi pentru staţii de încărcare electrice, asigură finanţări şi pentru amenajarea unor astfel de platforme. Primăriţa vrea să exploateze această oportunitate în vederea impulsionării colectării selective a gunoiului în cartierele de case. În plus, vrea o platformă special creată pentru depozitarea a ceea ce nu are ce căuta în tomberon: materiale de construcţii, pomul de iarnă, lemnăria veche din casă. Iar locurile de depozitare a gunoiului să fie, după cum spuneam, prevăzute cu cartelă, ca să se ştie exact cine are acces la ele. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!