26 aprilie 2016, o dată importantă pentru Câmpulung, deoarece comunităţii locale i-a fost prezentat oficial noul lider al municipiului, Bogdan David. Cu o zi înainte, instanţa Curţii de Apel Piteşti a pronunţat verdictul final în procesul lui Liviu Ţâroiu, o acţiune josnică, de durată, premeditată, ce i-a permis să se lăfăie ilegal într-o funcţie necuvenită. Marţi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, grupul PSD-ist, anemic şi cătrănit ca la îngropăciune l-a primit în rândurile sale pe perdantul retrogradat la poziţia de consilier local. După şase ani în care a acceptat bucuros să fie umbra lui Călin Andrei şi după un an în care, şi mai bucuros, i-a purtat eşarfa de primar. Cu feţele căzute pe sub masa Consiliului, social-democraţii făcuţi de băcănie în faţa Câmpulungului de josnicia colegului, care, chipurile, şi-a apărat dreptul în justiţie, n-au mai avut motive de împăunare. Unul singur s-a obosit să strângă din măsele, printre care a şuierat, vânăt de mânie, că el şi preţioşii săi colegi, nişte exemplare inutile Câmpulungului, vor părăsi sala de Consiliu dacă PNL, încurajat de succes, nu încetează „conferinţa de presă”. Du-te, nene, şi să te întorci când te-om chema înapoi! Era ciuda cât casa pe cei trei „roşiori” cu epiderma de culoarea pământului, de supărare, dintre care doi, adică Liviu Ţâroiu şi Maria Cotenescu, au lăsat impresia de resemnare.
Oftica soră cu turbarea a fost sentimentul transmis de tabăra PSD-istă, susţinută de secretarul Nicolae Ghinea, care a lăsat la o parte şi decenţă, şi bun simţ şi s-a pretat la a-i eticheta în public, cu termenul „nesimţire”, pe doi consilieri locali, Lucian Ionescu şi Ionel State. Pe primul, pentru că i-a cerut demisia, iar pe cel de-al doilea, pentru că i-a sugerat să-şi depună candidatura, dacă tot este atât de pasionat din punct de vedere politic.
Ce s-a întâmplat marţi, când Bogdan David a intrat în atribuţiile celor două funcţii, primar şi viceprimar, iar Ţâroiu a fost trimis, prin hotărâre judecătorească, în colţul ruşinii, a arătat electoratului un PSD plăpând ca un pui buimac ieşit din găoace. Asta în timp ce secretarul era ca un taur întărâtat de PNL, care agita pelerina roşie a funcţiei de viceprimar ciuruită de două instanţe, care au avut cuvântul final în cazul fără precedent al unui ales local întors cu toate armele împotriva colegilor şi a câmpulungenilor.
“Îl aşteptăm pe domnul Ţâroiu la casieria Primăriei, ca să depună salariul încasat cât a stat nejustificat în funcţie”
Lucian Ionescu, desemnat preşedinte de şedinţă, a deschis lucrările cu anunţul schimbării conducătorului Primăriei şi al Câmpulungului, sarcină care i-a revenit secretarului Nicolae Ghinea. Până la a-şi pierde controlul vorbelor, acesta din urmă a apucat să informeze că în ziua cu pricina, 26 aprilie 2016, a intrat în posesia unui certificat de grefă de la Curtea de Apel Piteşti, care confirma înfrângerea (previzibilă, de altfel) suferită de Ţâroiu şi partenerul său de nădejde în lupta pentru putere, Instituţia Prefectului. Mai precis, au fost respinse recursurile formulate împotriva Sentinţei Tribunalului Argeş, care a hotărât, pe 26 octombrie 2015, că aleşii câmpulungeni nu au greşit cu nimic când au decis să schimbe viceprimarul. Altfel spus, este atributul Consiliului Local să aleagă politic viceprimarul şi să-l schimbe tot politic.
„Această hotărâre este definitivă, drept consecinţă, de la data înregistrării ei şi aducerii la cunoştinţa dumneavoastră, înseamnă că cele două hotărâri îşi produc efectele. Deci domnul David are calitatea de viceprimar şi îşi poate exercita atributele de primar. Dacă dumneavoastră doriţi, puteţi să desemnaţi unul dintre consilieri, care să exercite atribuţiile viceprimarului.”, le-a recomandat Nicolae Ghinea aleşilor.
După care Ţâroiu, cel căruia i se „datorează” harababura din ultimul an din Primărie, cu efecte asupra municipiului, le-a mulţumit (!) colegilor consilieri pentru colaborarea pe care a avut-o cu ei în perioada post Călin Andrei. Colaborare care a fost inexistentă. „Am făcut toate demersurile necesare legale ca să-mi apăr dreptul meu câştigat ca viceprimar. Tribunalul şi Curtea de Apel au constatat că hotărârile au fost corecte şi, cu această ocazie, s-au pus în aplicare.”, a mormăit acesta.
Încă o dovadă că nu ne-am înşelat când am afirmat că boala puterii l-a dezumanizat pe PSD-ist este însăşi afirmaţia privitoare la „dreptul său de viceprimar”. Deşi dreptul de a decide în privinţa acestei funcţii aparţine Consiliului Local, care, aşa cum alege, are dreptul să şi schimbe. „Vreau să scot în evidenţă faptul că demersul pe care l-a făcut grupul Partidului Naţional Liberal, la sfârşitul lunii decembrie 2014, a fost unul cât se poate de legal, iar PSD n-a făcut decât să tergiverseze şi să ţină de acest scaun, după cum s-a dovedit până acum, mai mult decât ilegal. Dacă tot ne-a mulţumit domnul Ţâroiu, îl aşteptăm la casieria Primăriei, ca să depună salariul pe care l-a încasat în perioada în care a stat nejustificat în funcţie.”, a precizat Bogdan David după speech-ul fals al lui Ţâroiu.
Lucian Ionescu i-a sugerat secretarului să-şi dea demisia
Dintre toţi liberalii, Lucian Ionescu a fost într-o formă maximă. L-a „jucat în picioare”, metaforic vorbind, pe secretarul parcă suferind după pierderea camaradului de la şefia Câmpulungului. Dialogul condus de Ionescu merită a fi prezentat întocmai, pentru a vă convinge că nu am exagerat atunci când am afirmat că atitudinea secretarului a fost mai mult decât deplasată într-o dezbatere în faţa comunităţii.
=Lucian Ionescu: „Dreptul domnului consilier Ţâroiu a fost pierdut în decembrie. Nu avea ce drept să-şi apere, pentru că-l pierduse printr-un vot al majorităţii Consiliului Local. Ceea ce s-a întâmplat un an şi jumătate a fost un lucru ilegal, dovedit de instanţă. Mai mult decât atât, s-a creat o ruptură între Executiv şi Consiliul Local, din cauza căreia au avut de suferit Câmpulungul şi consilierii locali. Ce s-a întâmplat într-un an şi jumătate a fost ilegal şi cineva trebuie să răspundă. Vreau să-l întreb pe domnul secretar dacă hotărârile date, timp de un an şi jumătate, semnăturile domnului Ţâroiu, care era consilier local şi instanţa a dovedit că era consilier local, nu primar al Câmpulungului, sunt legale.”
=Nicolae Ghinea: „Ele şi-au produs efectele care au fost. Dacă consideraţi că au fost ilegale, atacaţi-le în instanţă. Eu nu sunt instanţă de judecată.”
=Lucian Ionescu: „În urmă cu un an şi jumătate, eraţi instanţă de judecată şi ne trăgeaţi la răspundere.”
=Nicolae Ghinea: „Nu eram instanţă de judecată, vă rog frumos, măsuraţi-vă cuvintele.”
=Lucian Ionescu: „Ne-aţi acuzat că nu cunoaştem legea, că am scos din textul hotărârii un articol introdus de dumneavoastră special pentru a face jocuri de culise.”
=Nicolae Ghinea: „Nu de a face jocuri de culise. Eu mi-am exprimat un punct de vedere, pe care instanţa nu l-a luat în discuţie. Instanţa nu a motivat pe argumentul pe care l-am ridicat eu. Eu am ridicat un argument de formă, nu de fond. Iar instanţa a judecat pe fond.”
=Lucian Ionescu: „Dumneavoastră nu trebuia să ridicaţi probleme Consiliului Local în avantajul Prefecturii.”
=Nicolae Ghinea: „Nu am ridicat. Eu am ridicat un punct de vedere. Iar Prefectura nu că şi-a însuşit punctul meu de vedere, a fost punctul de vedere al prefectului. Dacă aveţi obiecţiuni şi vreţi să solicitaţi Prefecturii, puteţi să solicitaţi Prefecturii, nu secretarului. Nu trebuie să judecaţi secretarul. Dumneata acum vrei să mă judeci pe mine?”
=Lucian Ionescu: „Îmi daţi voie să vorbesc sau ne judecaţi dumneavoastră? Ne-aţi judecat un an şi jumătate!”
=Nicolae Ghinea: „O să vă judece electoratul.”
=Lucian Ionescu: „În prima parte a anului 2015, aţi lezat Câmpulungul şi Consiliul Local de mai multe materiale. Aţi avut, probabil, discuţii şi consultări cu Prefectura Argeş. Cred că ar fi mai bine să lucraţi la Prefectura Argeş. Fie aţi făcut imixtiune politică, fie faptul că s-a pierdut procesul este incompetenţă. Care vreţi dumneavoastră din cele două. Ar trebui să vă daţi demisia. S-a dovedit că aţi greşit.”
=Nicolae Ghinea: „Un asemenea grad de nesimţire… (a repetat). De 26 de ani, slujesc acest oraş şi interesele sale. Nu interesele dumitale.”
=Lucian Ionescu: „Aţi avut alte interese şi instanţa a arătat acest lucru.”
=Nicolae Ghinea: „Niciun interes, domnule! Ce interes aş fi putut să slujesc? Un singur interes: să respectăm legea.”
=Lucian Ionescu: „Vă mai pun o întrebare.”
=Nicolae Ghinea: „Nu-mi puneţi întrebări, fiindcă nu puteţi să-mi puneţi întrebări!”
=Lucian Ionescu: „Ce se întâmplă cu salariile încasate de domnul Ţâroiu, combustibilul consumat de maşina domnului Ţâroiu, toate deplasările?”
=Nicolae Ghinea: „Dar nu-mi puneţi mie aceste întrebări!”
=Lucian Ionescu: „De ce să nu vi le pun dumneavoastră?”
=Nicolae Ghinea: „Dar ce, eu sunt judecător?! Nu sunt, domnule, reprezentantul Primăriei!”
=Lucian Ionescu: „Să trecem la ordinea de zi, că ne-aţi lămurit.”
=Nicolae Ghinea: „S-a lămurit toată lumea de poziţia dumneavoastră şi de felul în care încercaţi să faceţi politică. Eu nu fac politică. N-am făcut politică niciodată.”
=Lucian Ionescu: „Aţi făcut politică un an şi jumătate!”
=Nicolae Ghinea: „Dacă făceam politică, eram împotriva dumneavoastră! Candidam!”
=Ionel State: „Trebuia să vă suspendaţi din funcţie, ca să puteţi să candidaţi.”
=Nicolae Ghinea: „Categoric.”
=Ionel State: „Mai aveţi timp până la ora 23.59.”
=Nicolae Ghinea: „Nesimţirea…”
=Ionel State: „Folosiţi cuvinte mari, domnul secretar.”
=Nicolae Ghinea: „Vă etichetează toată lumea.”
Cum poate fi „etichetat” secretarul, care a sărit calul, ameninţând cu un eventual vot nefavorabil PNL-ului, influenţat, probabil, de previziunile clarvăzătoarei Ildiko, trecute de dincolo de kintalul de fulare până în urechile lui Ghinea? Apolitic?! Concluzia disputei despre schimbarea liderului Câmpulungului, în care patimă a pus doar secretarul, în timp ce Ţâroiu a stat mai mult cu privirea în pământ, i-a aparţinut tot lui Lucian Ionescu: „Un angajat al municipiului Câmpulung a urmărit alte interese decât ale municipiului Câmpulung. Şi asta a spus instanţa.” Înainte de a se dezbate chestiunile incluse pe ordinea de zi a penultimei şedinţe ordinare a mandatului 2012-2016, Bogdan David a cerut Secretariatului să se consemneze faptul că el se suspendă din Comisia Socială a Consiliului Local şi alte comisii al căror membru este.