25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Renovarea Băilor „Kretzulescu”, estimată la 9,6 milioane de lei. Fostul Consiliu nu şi-a asumat, prin vot, valoarea

Dintre spaţiile incluse în turul de final al evenimentului patronat de Institutul Naţional al Patrimoniului, „Întâlniri în parcuri şi grădini”, Elena Lasconi şi-a dorit foarte mult ca reprezentantul instituţiei şi coordonatorul programului să vadă „Kretzulescu”. În special, clădirea băilor a cărei reabilitare bugetul local n-o va putea susţine niciodată. Costul investiţiei, reieşit dintr-o documentaţie întocmită pe ultima sută de metri a mandatului lui Liviu Ţâroiu, “îngheaţă” respiraţia contribuabilului: aproape 10 milioane de lei, mai mult decât costă Bulevardul „Pardon”. Vă amintim că, pentru bulevard, Câmpulungului i s-au alocat de la Guvern 7 milioane de lei, sumă insuficientă acoperirii valorii modificărilor aduse proiectului iniţial. Duminică, 6 iunie 2021, în ultima zi a manifestării europene „Rendez-vous aux Jardins”, primăriţa a stat cu grijă cât a ţinut raidul, ca nu cumva ploaia să-i strice planul de a-i arăta peisagistului Alexandru Mexi, cercetător în cadrul I.N.P., Complexul „Kretzulescu”.
Podeţele par nu de şase ani, ci de 60
Câţiva stropi rebeli au răcorit abia la final plimbarea de aproape trei ore, pe traseul Grădina Publică, „Poieniţa” Parcului Ştefănescu, grădinile Vilelor Golescu şi Mirea, încheiată în Parcul „Kretzulescu”. Să zicem că ploaia care a adus alaiul împrejurul izvorului, unde a poposit, sub streaşină, cât a durat răpăiala îngăduitoare cu evenimentul, este semn de belşug pentru parcul lăsat nefinalizat de „ţeparii” de la Alba Iulia. Oficial, lucrarea a fost oprită în primăvara anului 2015, când contractul de execuţie a ajuns la termen. Nu şi la sfârşit, căci, după doi ani de batjocură, stadiul nu era nici măcar de 25%. Băile „Kretzulescu”, lăsate vraişte, în sensul că puţinul lucrat nu era ferit de precipitaţii, au generat o cheltuială din bugetul local cu acoperişul şi montarea unor protecţii pe ochiurile de geam, la fel ca la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.
Delegatul Institutului Naţional al Patrimoniului a văzut mai întâi unul dintre cele două podeţe care duc la foişor, degradate în cei şase ani trecuţi de la oprirea lucrării. Sunt sparte atât calea de rulare, cât şi balustradele. Dat fiind statutul de parc monument istoric, primăriţa nu poate ordona ADP-ului să înlocuiască scândurile distruse şi să împrospăteze vopseaua podeţului, despre care n-ai zice că este construit în perioada 2013-2015.
Reprezentantul I.N.P. a fost dus să vadă ruina Băilor „Kretzulescu”
Următoarea ruină din program şi cea mai importantă au fost Băile „Kretzulescu”. Elena Lasconi a fost tentată să le inspecteze interiorul, ca să-i arate musafirului gravitatea stării lor şi urgenţa consolidării unor clădiri amplasate într-o zonă centrală şi intens tranzitată. S-a oprit la timp, dar gestul ei a trădat uşurinţa cu care se poate pătrunde în incintă, împingând fără efort placajul din golul uşii.
Primăriţa i-a explicat, în câteva vorbe, reprezentantului I.N.P. istoricul proiectului „Kretzulescu”, pentru care Consiliul Local 2012-2016 a hotărât, în aprilie 2015, să nu continue colaborarea cu firma Grup Corint. Oficial, ruptura s-a produs după un an şi jumătate, în toamna anului 2016, când Liviu Ţâroiu, devenit primar, a negociat predarea-primirea fronturilor de lucru răvăşite de firma din Alba Iulia. Acela a fost momentul achiziţiei compozitului chinezesc, pe care fostul edil a plătit aproximativ un milion de euro, ca să scoată parcurile de la Grup Corint. Trei ani mai târziu, piatra, departe de a mulţumi calitativ, cu o estetică pe măsura aşteptărilor, a fost montată în Piaţa Primăriei, în ciuda asigurărilor lui Liviu Ţâroiu că nu va ajunge „la vedere”, ci va fi folosită la pavaje mai dosnice.
Nu trebuie să ne amăgim că vom vedea Băile „Kretzulescu” reabilitate în acest mandat, în care grija o reprezintă încheierea într-un timp rezonabil a Bulevardului „Pardon” şi infrastructura de utilităţi. Elena Lasconi aproape că l-a implorat pe Alexandru Mexi să-i ducă doleanţa la responsabilii de la Institutul Naţional al Patrimoniului, care are altă datorie de onorat la Câmpulung: Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. I.N.P. este instituţia parteneră a constructorului, care a abandonat şantierul, în urmă cu 11 ani, timp în care se strică progresiv şi ce s-a lucrat, şi ce nu s-a lucrat.
D.A.L.I., pentru Băile „Kretzulescu”, pentru care Liviu Ţâroiu a plătit doi proiectanţi, a rămas neaprobată de Consiliul Local
La finalul mandatului său, Liviu Ţâroiu a dat în clocot să obţină votul Consiliului Local pentru cifrele documentaţiei cu valoarea „restului de executat” la Băile „Kretzulescu”.
„Rest de executat” însemna, de fapt, aproape întreaga lucrare, căci Grup Corint n-a lucrat cine ştie ce, după cum se prezintă imobilul. Pe 10 martie 2020, fostul primar a convocat o şedinţă extraordinară, nu pentru strategia de organizare a spitalelor, în prag de pandemie, ci pentru „urgenţa” momentului, care, la Câmpulung, erau Băile „Kretzulescu”. Pe 16 martie 2020, România intra în starea de urgenţă, iar Câmpulungul „ardea” de grija unei ruine, pentru care nu existau bani în buget nici de pornire. Nu existau bani nici pentru Bulevardul „Pardon”, care era licitat şi adjudecat de un an, darămite pentru o investiţie nouă, cu o valoare peste cea a bulevardului!
Ca să vă lămuriţi în privinţa sumei, iată cum arată valorile estimate de proiectantul care a întocmit documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru „Reabilitarea clădirii Băilor Kretzulescu – rest de executat”. Valoarea totală a investiţiei era apreciată la 9.683.356,71 lei, din care construcţiile şi montajul, 8.283.770,35 lei.
Fosta opoziţie liberală i-a încurcat socotelile lui Ţâroiu, grăbit să scoată la licitaţie construcţia băilor, cerând o amânare, în scop de documentare. Amânare care s-a prelungit mai bine de un an. Din martie 2020, până în iunie 2021, această D.A.L.I., care a costat de-a rupt bugetul, fiind plătită pentru el şi arhitecta Anca Coşa, şi firma angajată de Ţâroiu ca să încheie ce-a început Coşa, n-a mai intrat pe ordinea de zi a vreunei şedinţe a Consiliului Local.
Actualii consilieri locali trebuie să ştie că există la Primărie o documentaţie cu valori de „infarct” pentru clădirea băilor, în privinţa căreia avem o mare curiozitate dacă şi-o asumă. Sau dacă vor comanda o nouă D.A.L.I. Care n-ar fi „decât” a treia. A patra, dacă punem la socoteală şi proiectul ratat, care a generat lucrul pe bucăţi al zonelor vizate: Parcul şi Băile „Kretzulescu”, Grădina Publică „Merci”, Piaţa Primăriei şi zona Nae Leonard, Bulevardul “Pardon” şi străzile Negru Vodă şi Republicii.
Elena Lasconi s-a gândit tot la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care pune accentul pe mult verde, care, în cazul Parcului „Kretzulescu”, se combină şi cu statutul de monument istoric.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!