Pagubele cauzate de animalele sălbatice cresc pe măsură ce activitatea umană e tot mai prezentă în habitatul lor, în zonele montane. La o săptămână după ce a urcat cu animalele la munte, un urs a omorât o vacă a unui crescător de animale din Muscel. Animalul sălbatic a luat vaca de pe păşune, a omorât-o şi a târât-o în pădure ca să o mănânce, numai că a fost gonit de paznicii turmei. Ca şi în alte cazuri, s-a întrunit o comisie de evaluare a pagubei, formată din reprezentanţii mai multor instituţii, care s-au deplasat la faţa locului şi a întocmit un raport de evaluare, care a fost trimis spre aprobare la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Zona a fost monitorizată de o echipă a fondului cinegetic, dar ursul nu a revenit să ia leşul vacii sau să cauzeze un alt atac. Pe lângă despăgubirea pe care o va primi de la Ministerul Mediului, care este un simbolică, am putea spune, Fundaţia Conservation Carpathia îi va oferi fermierului o vacă la schimb, din ferma proprie, creată în acest scop. În caz că jivina se va întoarce, gestionarul fondului cinegetic va solicita autorităţilor de mediu aprobarea relocării animalului, numai că procedura este una greoaie şi de durată.
Animalele sălbatice aparţin Statului Român
A doua zi după ce a fost anunţat incidentul nedorit, la Primăria Valea Mare Pravăţ s-a întrunit Comisia de Constatare şi Evaluare a Pagubelor, formată din reprezentanţi ai Gărzii Forestiere, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi ai Direcţiei pentru Agricultură. Aceasta s-a deplasat la faţa locului, unde, de comun acord, au constat că vaca ar avea în jur de 600 kilograme, iar costul a fost stabilit conform reglementărilor în vigoare. Proprietara vitei omorâte de urs, Irina Gherman, e nemulţumită de valoarea despăgubirii pe care o va primi, după cum reiese din declaraţia pe care ne-a dat-o: „Atacul s-a produs în dimineaţa zilei de 3 iunie 2021, ora 8.30-9.00, în muntele Plăişor, de pe raza comunei Valea Mare Pravăţ, pe fondul cinegetic de vânătoare Râul Târgului, proprietatea A.V.P GTS Păpuşa – Leaota Argeş, firmă deţinută de Fundaţia Conservationa Carpathia, ai căror reprezentanţi şi angajaţi ridică din umeri, fiind depăşiţi de situaţia creată de atacurile animalelor sălbatice. S-a făcut constatarea faptei de către reprezentanţi din partea Ministerului Mediului şi s-a oferit în bătaie de joc suma de 4 lei/kg, evaluarea făcându-se aproximativ din ochi, fără cântărire.”
Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic precizează cp animalele sălbatice aparţin Statului Român, iar gestionarii fondurilor cinegetice au obligaţia să implementeze măsuri care să menţină un echilibru în zonă. Carnivorele mari sunt specii protejate de interes european, al căror management este restricţionat prin reglementările de mediu specifice.
Fundaţia Carpathia va oferi proprietarei o vacă din ferma proprie
Un punct de vedere al celor derulate în muntele Plăişor am primit de la Adrian Bucur, directorul AVP GTS Păpuşa Leaota:
„În dimineaţa zilei de 3 iunie 2021, echipa de intervenţie a Fondului Cinegetic 18 Râul Târgului, AVP GTS Păpuşa Leaota a fost chemată să constate atacul unui urs, în muntele Plăişor, pe raza comunei Valea Mare Pravăţ. Echipa a confirmat că o vacă a fost luată de un urs de pe păşune şi omorâtă. În noaptea zilei de 3 spre 4 iunie, angajaţii asociaţiei au păzit zona pentru a se asigura că ursul nu revine să ia vaca sau să cauzeze un alt atac (ursul nu a revenit).
Comisia Constatare şi de Evaluare a pagubelor s-a întrunit la Primăria Valea Mare Pravăţ în dimineaţa zilei de 4 iunie şi reprezentanţi ai Gărzii Forestiere, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi ai Direcţiei pentru Agricultură s-au deplasat la faţa locului, unde, de comun acord, au constat că vaca ar avea în jur de 600 kilograme. Preţul a fost stabilit conform unor reglementari legale în vigoare şi vă îndrumăm să solicitaţi un punct de vedere Comisiei, pe această temă, pentru că nu ţine de AVP GTS Păpuşa Leaota. (din Comisie fac parte, conform HG 1679/2008 câte un reprezentant de la Primărie, Garda Forestieră, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Argeş).
Dacă vor mai exista probleme gestionarul fondului cinegetic va pune la dispoziţie crescătorului de animale un gard electric temporar, cu titlu gratuit, pentru paza animalelor pe timp de noapte. Animalele au urcat în munte acum o săptămâna, timp în care nu a existat niciun incident. Comisia urmează să înainteze raportul de evaluare al pagubei către Garda Forestieră, care îl va trimite la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru aprobare.
În mod voluntar, fără a avea obligaţii legale în acest sens, gestionarul fondului cinegetic, în calitate de sponsor secundar şi Fundaţia Conservation Carpathia, în calitate de sponsor principal, oferă proprietarului o vacă la schimb din ferma proprie creată în acest scop.
În cazul în care atacurile se repetă în aceeaşi zonă şi se constată că este acelaşi urs, gestionarul fondului cinegetic va solicita, conform uzanţelor, autorităţilor de mediu aprobarea unei derogări pentru relocarea sau eliminarea exemplarului de urs. Din experienţa de până acum, din cauza unor aspecte birocratice, durata de obţinere a unei derogări este destul de lungă.”
Din 2019, Carpathia a donat câteva zeci de câini din rasa Ciobănesc Carpatin, cu scopul de a reface rasa pură de Carpatin, una prietenoasă cu turiştii, dar impunătoare şi eficientă la contactul cu animalele sălbatice. În plus, a făcut un pas important în implementarea unul alt sistem de compensaţii private, în natură, prin care fermierii păgubiţi, în baza unor sesizări întemeiate, vor primi la schimb oi sau vaci în locul celor omorâte de urşi sau lupi. Pe lângă acestea, prioritatea fundaţiei este să evite conflictul între oameni şi animalele sălbatice, de aceea a luat mai multe măsuri de prevenţie, a cumpărat garduri electrice pe care le pune la dispoziţia oamenilor cu probleme cu animalele sălbatice din comunităţile locale cu titlu gratuit, pentru perioade temporare. Gardurile s-au dovedit a fi foarte eficiente, dacă sunt întreţinute corect de către beneficiar. Isabela FILIP
Articolul precedent
Articolul următor