Ambiţiile „fripturiştilor” din politică afectează bunul mers al lucrurilor într-o şcoală, atunci când zoriţii să se înşurubeze în funcţia de director fac presiuni pentru îndepărtarea ocupanţilor instalaţi, fireşte, tot de partid. Alt partid decât cel care decide schimbarea. Momentul în care PNL şi-a bucurat agreaţii este dovada rapacităţii politicului, care primează interesului şcolii. Asta a fost impresia când oamenii PSD-ului au fost puşi să împacheteze la jumătatea anului şcolar, într-o incertitudine întreţinută de pandemie. Dar când au schimbat-o pe Daniela Păcioianu, cu mai puţin de o lună înainte de intrarea în vacanţă, n-a mai fost beţia puterii, cât a fost prostia puterii. A puterii liberale cu dureri în cot de copii, de părinţi, de profesori, care vor să încheie onorabil un an compromis. Iar puterea le întinde o mână de ajutor, dând cu piciorul unui manager rodat în organizarea examenelor de final de an.
Nu-i plâng pe directorii care au pierdut avantajul conducerii, întrucât desemnarea lor s-a făcut după aceleaşi reguli injuste. Dar este păcat să se renunţe la serviciile celor capabili, ale căror iniţiative au avut impact pozitiv asupra colectivelor gestionate. Şi asupra comunităţii, atunci când, prin proiectele lor, s-au pus la punct unităţile şcolare. Cum este Adriana Nedelcu, pe care era culmea s-o vedem coborâtă din funcţie, pentru că a renovat, în mandatul trecut, monumentul istoric în care a funcţionat cândva Liceul de Fete! Şi este ultima realizare dintr-un şir care, probabil, ar umple această pagină. Nu interesează pe nimeni cine e „propteaua” care o susţine în bătaia vântului schimbării, dinspre dreapta sau dinspre stânga, dacă persoana face treabă pentru copii şi pentru prestigiul şcolii.
Daniela Păcioianu n-a avut acelaşi noroc, deşi pregătise şi ea nişte proiecte ajunse în atenţia C.N.I., unul pentru sala de atletism, de 2 milioane de lei, altul pentru stadionul de atletism, de 9 milioane de lei. Te pomeneşti că nu dădea Cseke bani Câmpulungului, pentru LPS, auzind că este directoarea PSD-istă! V-am povestit în ediţia trecută despre comportamentul inspectoarei Murguleţ, al cărei “galop” de eliminare a ultimei „rămăşiţe” social-democrate din şcoala câmpulungeană s-a finalizat într-o zi de sărbătoare. Vineri, de Sfinţii Constantin şi Elena, sărbătorita din fruntea Inspectoratului, doamna Liliana, şi-a făcut cadou degajarea scaunului de director al Sportivului. Pe care se va aşeza, provizoriu, până la ţinerea unui concurs organizat politic, Mariana Lovişteanu, soţia fostului director de la „Oprea Iorgulescu”, Nicolae Lovişteanu. Care, în 2016, făcea echipă cu următorul manager, PSD-istul George Ghinescu.
Cu două zile înaintea faxului expediat, probabil, după ce s-a încheiat pelerinajul cu flori pe la biroul Lilianei Murguleţ, Daniela Păcioianu a fost certată, ca un pici de la primară, de doamna general, pe motiv că şi-a permis să facă clasă pregătitoare. Muştruluiala a fost încheiată cu un ordin scurt de a i se prezenta demisia. După ce şi-a revenit din şoc, directoarea Sportivului a sunat-o, dar şefa n-a vrut să-i răspundă. Daniela Păcioianu voia s-o anunţe că nu poate să ajungă la prima oră, întrucât era preşedinte de comisie la evaluarea de clasa a IV-a. S-a dus mai târziu, în după amiaza zilei, dar Murguleţ a refuzat s-o primească. Insultător comportamentul de jupân instalat şi susţinut politic, până la următoarele alegeri, când electoratul decide cine este următorul care îşi dă aere la vârful Învăţământului! A doua zi, directoarea de la LPS a primit hârtia prin care era anunţată cine îi ia locul.
N-o cunosc pe Daniela Păcioianu, nu ştiu dacă era cea mai bună variantă pentru liceul respectiv, dar mă dezgustă maniera în care sistemul se descotoroseşte de nişte oameni, la rugămintea altora, care nu mai pot pune geană pe geană de grija înhăţării funcţiei. Chiar nu se putea aştepta încheierea anului şcolar, când politicul putea să-şi facă meandrele pe durata vacanţei, cum se întâmpla de obicei?! PNL a întrecut măsura cu atitudinea hrăpăreaţă, cu puternic iz de desconsiderare a ordinii în şcoală. Murguleţ îi impută erori în activitatea managerială, legate de cifra de şcolarizare, motivaţie suficientă pentru a o „zbura” pe Păcioianu din funcţie.
Curios este cum rezistă alţi manageri care n-au excelat, managerial vorbind, deciziile lor nesimţindu-se nici în nivelul performanţelor elevilor, nici în îmbunătăţirea logisticii unităţilor. Adică… dacă le dă Primăria fac, dacă nu, nu, căci e complicat să atragi fonduri nerambursabile ca să-ţi pui la punct clădirile şi dotările.
Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu, prin autoritatea lor de primari şi preşedinţi de partid la nivel local, au influenţat deciziile de a menţine sau de a schimba un manager de şcoală. De ce Elena Lasconi este ignorată complet, nefiind nici măcar informată, darămite consultată pe subiectul delicat, care a stârnit revolta opiniei publice faţă de vraiştea cauzată de liberali în timpul anului şcolar? Căci propunerea a fost lansată Inspectoratului, mai mult ca sigur, din teritoriu, de la colegii de alianţă ai primăriţei, care lasă impresia că fac ce vor la Câmpulung, de parcă ar deţine puterea de unii singuri.
Este atât de nedrept amestecul politicului în treburile şcolii, care nu trebuie încurcată mai rău decât i se întâmplă prin provizoriile măsuri luate de minister. Neînsemnaţii aceştia din politica locală să-şi vadă de Primărie, de societăţile şi serviciile subordonate, să facă schimbări acolo, să-şi înghesuie pilele acolo, dar să lase şcolile în pace! Să nu-i mai pună pe directori după carnetul de partid, căci de aceea ajung copiii să se exprime ca nişte agramaţi, precum politicienii.
Articolul precedent
Articolul următor