12.4 C
Campulung Muscel
01/11/2024

Primarul Dulamă s-a împăcat cu omul de afaceri Răuţoiu

În 2021, George Răuţoiu pare că este dispus să respecte dorinţele şi termenele partenerilor de contract, ducând la sfârşit contracte blocate cu anii. Cum este cel al Bulevardului „Pardon”, câştigat în februarie 2019, sau unul de asfaltare a unor drumuri la Rucăr, obţinut în aprilie 2018. Neîncheiat nici până astăzi, motiv pentru primarul Ionel Dulamă să-l dea în judecată, în februarie 2020, pentru rezilierea înţelegerii şi plata unor daune interese de peste 850.000 lei. Tribunalul Argeş a acceptat două termene pentru stingerea litigiului pe cale amiabilă, după care, văzând că părţile nu ajung la un consens, în luna ianuarie a acestui an, le-a cerut reclamantului şi pârâtului să-şi prezinte probele, pentru a judeca cererea. Şi, totuşi, Dulamă şi Răuţoiu s-au împăcat. Procesul trebuia să aibă termen pe 6 aprilie 2021, însă acţiunea s-a oprit mai devreme, pe 23 martie, întrucât primarul de la Rucăr a renunţat la judecată.Răuţoiu a beneficiat de suspendarea contractului 

Litigiul a pornit de la un contract încheiat, pe 12 aprilie 2018, de autorităţile de la Rucăr cu asocierea firmelor Ratelen Construct SRL şi HVID Consulting Group SRL. În termen de 18 luni – 3 luni, proiectarea, 15 luni, execuţia -, George Răuţoiu, ca reprezentant al firmei lider de asociere, trebuia să predea beneficiarului cei aproximativ 7 kilometri de drum asfaltaţi, la preţul de 2.831.354,78 lei. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, s-a ajuns la diferendul în instanţă, declanşat printr-o cerere depusă la Tribunal pe 10 februarie 2020. 

Unitatea Administrativ – Teritorială Rucăr, prin reprezentantul său, primarul Ionel Dulamă, solicita „să se constate că, la data de 26 noiembrie 2019, a intervenit rezilierea unilaterală a Contractului de execuţie de lucrări nr.3675/350/12.04.2018, în virtutea clauzei rezolutorii inserată în (…) contract.” Totodată, cele două firme să fie obligate, în solidar, să achite Primăriei Rucăr suma de 850.179,5 lei, cu titlu de daune interese consecutive rezilierii contractului, plus cheltuielile ocazionate de derularea procesului. 

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis cu data de 25 aprilie 2018. Ceea ce însemna că execuţia ar fi trebuit să se încheie către sfârşitul toamnei anului 2019. Autorităţile au acordat partenerului o uşoară extensie, până pe 27 ianuarie 2020. Inutilă, dacă ţinem cont că prelungirea a acoperit o perioadă de iarnă, în care nu se puteau face reparaţii de drumuri. După şapte luni de la debutul lucrării, omul de afaceri a cerut suspendarea contractului, pretenţie acceptată de Primăria Rucăr, care, pe 27 noiembrie 2018, a emis ordinul de sistare a lucrărilor, pe motivul condiţiilor meteorologice nefavorabile. Ordinul trebuia să opereze începând cu 1 decembrie 2018. 

În primăvara anului următor, Dulamă a semnat ordinul de reîncepere a lucrărilor. Aşadar, între 1 decembrie 2018 – 15 martie 2019, contractul şi şantierul au fost suspendate, „împrejurare ce atrage prelungirea valabilităţii cu trei luni şi cincisprezece zile, până la data de 27 ianuarie 2020.”

Fără nicio justificare, Ratelen Construct SRL şi-a luat toate utilajele şi a părăsit şantierul 

Proiectantul HVID Consulting Group s-a achitat integral de sarcină, în sensul că a asigurat proiectarea, problema fiind la execuţie. Ratelen Construct a onorat parţial cerinţa de asfaltare, după cum a reieşit dintr-o inspecţie făcută în octombrie 2019. Pârâta Ratelen Construct, „fără nicio justificare, a părăsit şantierul, şi-a luat toate utilajele şi, după data de 15 martie 2019, nu s-a mai prezentat să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, să termine lucrările neexecutate. Prin notificări repetate, reclamanta a solicitat finalizarea lor, însă, în cele din urmă, a fost emisă Notificarea specializată privind Declaraţia de reziliere unilaterală a contractului nr. 96/11 noiembrie 2019”, pe care asocierea celor două firme a primit-o patru zile mai târziu. „În acest mod, Declaraţia de reziliere unilaterală a Contractului 3675/350/12.04.2018, care a fost adusă la cunoştinţa debitorului în data de 15 noiembrie 2019, a devenit irevocabilă (după 10 zile de la primire) în data de 26 noiembrie 2019.”, extragem un fragment din hotărârea Tribunalului Argeş, pronunţată pe 23 martie 2021, preluată pe portalul rolii.ro. 

Primăria Rucăr a optat pentru rezilierea unilaterală şi nu cea judiciară. Cât priveşte daunele interese compensatorii, acestea „reprezintă despăgubirile băneşti care se acordă creditorului de către debitor pentru neexecutarea totală sau parţială (sau executarea necorespunzătoare) a obligaţiilor contractuale. (…) Întinderea despăgubirilor se stabilește prin acordul de voinţă al părţilor şi înţelegerea este făcută înaintea cauzării prejudiciului.”, continuă analiza magistratului.

Potrivit contractului, „în situaţia rezilierii unilaterale din culpa executantului, acesta se obligă să plătească contravaloarea unor daune cominatorii, în cuantum de 50% din valoarea rămasă de executat a contractului.” În momentul în care Ionel Dulamă a hotărât să rupă înţelegerea cu Răuţoiu, mai erau de executat lucrări în valoare de 1.700.359,07 lei. Aşa s-a ajuns la daune interese consecutive rezilierii, datorate de Ratelen Construct, într-un cuantum de 850.179,50 lei. 

După două răgazuri acordate de instanţă, în vara şi toamna anului trecut, pentru împăcarea părţilor, care ies în câştig dacă lucrarea continuă, nu dacă este abandonată, primarul Dulamă a depus, totuşi, pentru termenul din 26 ianuarie 2021, o cerere de renunţare la judecată. Cerere care a stat la baza hotărârii luate de judecător două luni mai târziu. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!