2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Primăriţa Lasconi, despre „chiriaşul” din fostul Cinematograf „Muscelul”: „Eu n-am spus niciodată că vreau să-l scot afară pe cel de la „Janet”. Nu vrea nimeni să-i facă rău”

Agitaţia inutilă, declanşată de comunicarea primarului Elena Lasconi privitoare la preluarea fostelor cinematografe de la R.A.D.E.F. „România Film”, este întreţinută de unii dintre rivalii politici, care amplifică artificial o situaţie, este adevărat, incertă în acest moment. Şi anume ce se întâmplă după preluare cu imobilele fostelor cinema, pentru că transferul trebuie să aibă o finalitate folositoare pentru comunitate. Adică nu le iei ca să te uiţi la ele cum se dărâmă sub alt administrator. Ce se ştie sigur este că trecerea Cinematografului „Muscelul” de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor “România Film” RA la Primăria Câmpulung nu va afecta activitatea privată din interior şi exterior. Într-o discuţie purtată recent cu şefa Executivului, aceasta a demontat informaţiile false cu care este alimentată „piaţa”, cum că ar urmări, după dobândirea clădirii de lângă Grădina Publică, să-l evacueze pe omul de afaceri care deţine localul „Janet”.            

Regimul incert al proprietăţii împiedică R.A.D.E.F. să includă la lichidare Cinematograful „Muscelul”   

Planul de reorganizare al R.A.D.E.F. „România Film”, intrată în insolvenţă în urmă cu trei ani, face referire, între altele, la măsurile de aplicare a lui. Una dintre acestea este lichidarea parţială a bunurilor din averea debitorului. Se „califică” pentru aplicarea măsurii de lichidare: 1. „activele intabulate sau în curs de intabulare, în proprietatea Regiei, cu altă destinaţie decât aceea de săli sau grădini cinematografice (foste sedii administrative, foste depozite, ateliere, garaje, etc.)”; 2. „activele intabulate, în proprietatea Regiei (săli şi grădini de spectacol aflate în conservare)”; 3. „activele în proprietatea privată a statului şi administrarea Regiei, neproducătoare de venituri care generează doar cheltuieli cu taxe şi impozite legale, precum şi pentru conservare.” 

Cele trei imobile din Câmpulung nu se încadrează nici în această a treia categorie şi asta din cauză că Regia împarte proprietatea clădirii – în cazul Cinematografului „Muscelul” – cu Primăria, deţinătoarea etajului. „La momentul actual, nu pot fi incluse la valorificare imobilele din ANEXA 3.7, având în vedere regimul incert al proprietăţii. Acestea vor deveni disponibile spre vânzare, pe măsura clarificării statutului juridic, cu aprobarea Adunării Generale a Creditorilor.”, precizează planul de reorganizare al R.A.D.E.F., aprobat de creditori şi validat de judecătorul sindic în toamna anului 2020. 

Anexa cu pricina este deschisă chiar de către imobilele din Câmpulung: Cinematograful „Balada”, Cinematograful „Muscelul” şi Grădina de Vară „Muscelul”.

Primăriţa dezminte informaţia potrivit căreia ar urmări o evacuare din cinematograf  

Pe 2 februarie 2021, Regia a publicat pe site-ul său „lista sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic aflate în administrarea/ proprietatea R.A.D.E.F. „România Film”, cu spaţii disponibile pentru valorificare prin închiriere”. Listă pe care, din Argeş, figurează doar cele trei imobile din Câmpulung. În două dintre ele, Cinema „Muscelul” şi Grădina de Vară „Muscelul”, funcţionează localul „Janet”. Între firma Anaderol SRL, care patronează restaurantul, şi R.A.D.E.F. a fost încheiat, în 2014, un contract de asociere în participaţiune. Contract pe care, după deschiderea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar l-a denunţat. 

Perioada anunţului R.A.D.E.F., potrivit căruia caută chiriaşi pentru spaţiile disponibile, a coincis cu demersul Primăriei Câmpulung, de preluare a clădirilor fostelor cinema. Demers încuviinţat în foarte scurt timp de Regie, care scapă de o bătaie de cap, neputând nici să vândă imobilul central, pe care îl împarte cu Primăria, nici să-l închirieze altcuiva decât deţinătorului afacerii private din incinta respectivă. 

Primăriţa susţine că nu intenţionează să-l scoată din imobil pe proprietarul „Janet”. „Am văzut că alte primării din ţară au făcut solicitare şi au primit cinematografele. Şi noi am primit un răspuns pozitiv de la R.A.D.E.F., prin care ni s-a recomandat să facem demersurile necesare la minister. Şi am trimis solicitarea la Ministerul Culturii, pe e-mail, am trimis-o şi prin Poştă, pentru cinematografele de la R.A.D.E.F.”, a reluat primăriţa Lasconi informaţia care a declanşat isteria unei aşa-zise evacuări. 

Care nu este nici morală, de vreme ce acolo s-a făcut o investiţie în regulă, care funcţionează bine, şi nici legală, până la urmă, chiar dacă firma a rămas descoperită de contract. Şi decât procese şi despăgubiri, mai bine o colaborare şi o investiţie comună, dacă părţile ajung la un consens. „Eu n-am spus că vreau să-l scot afară pe cel de la “Janet”. Nimeni nu vrea să-i facă rău. Asta aş vrea să înţeleagă oamenii. Eu nu sunt setată să fac rău nimănui. Deocamdată, vreau să văd ce ni se dă. Dar orice ne dă e bine primit.”, a precizat Elena Lasconi.

La etajul „Muscelului”, într-o locuinţă a Primăriei, nu mai există decât o chiriaşă, care trăieşte în condiţii precare. „Are o gaură în podea. Vrem s-o mutăm vizavi. E o femeie harnică, o femeie cu toate actele în regulă.”, spunea primăriţa.  

Un cinema privat se poate amenaja într-un spaţiu mai mic, nemaifiind spectatori ca odinioară   

Şi dacă s-ar materializa intenţia unei companii care a anunţat că este interesată să facă un cinema la Câmpulung, Primăria are şi alte clădiri care s-ar putea renova, pe cheltuiala privatului, în acest scop. Măcar să rămână în vigoare intenţiile anunţate într-o perioadă euforică, după alegeri, când toată lumea interesată de publicitate pe seama notorietăţii primăriţei de la Câmpulung voia să ne facă de toate în oraş!

Compania respectivă a luat legătura cu Elena Lasconi în a doua săptămână de mandat, când freamătul victoriei era încă viu. „Şi-au manifestat dorinţa pentru o clădire de patrimoniu şi au spus că ar fi tentaţi să investească într-un cinematograf. Nu ştiu acum dacă ei vor să facă cinematograful cu tot ce înseamnă clădire şi mobilier şi să mă gândesc eu la partea de ecran.”, sunt planuri incerte, care nu trebuie să aibă neapărat ca obiect imobilul unui fost cinematograf. Asta dacă ţinem cont că actualele săli cu acest profil nu mai au capacitatea celor de odinioară, ci sunt mai mici, mai uşor de întreţinut, adaptate unui număr redus de spectatori. Iar Primăria are clădiri de patrimoniu, cum îşi doreşte investitorul, care au mare nevoie de renovare, situate tot în centru.  Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!