18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Testul seriozităţii pentru constructorul lui Ţâroiu: Bulevardul trebuie să fie gata până la sfârşitul anului

Magda BĂNCESCU

Cele 12 milioane de lei, primite de la Guvern, o premieră pentru Câmpulung, care n-a văzut atâţia bani dintr-odată, n-ar fi condiţionate de consumarea lor într-o perioadă determinată. Astfel am fost asiguraţi la conferinţa de presă, în cadrul căreia ni s-a amintit succesul administraţiei USR, lăsate de fostul primar fără finanţare pentru cel mai consistent contract. În derulare! Asta este o veste, poate, la fel de bună precum cea privind gestul de binefacere al guvernanţilor, în lipsa căruia Primăria n-ar fi avut cu ce să continue lucrarea de pe Bulevardul „Pardon”. Dacă banii ar fi trebuit cheltuiţi, până la ultimul, până la rectificarea bugetului central, undeva în vara-toamna acestui an, ajutorul era degeaba. Căci n-am fi avut nicio şansă de încheiere a unei lucrări apreciate, ca termen de execuţie, la doi ani, în nicio jumătate de an. 

Ideea cu care am plecat de la Primărie, după anunţarea noutăţilor, este că autorităţile trebuie să înceapă să folosească cele 12 milioane de lei, altminteri, la vară, rămân fără ele. Nu trebuie folosiţi toţi, ne-a asigurat şefa Executivului, dar stadiul atins de proiectele plătite din acest sprijin financiar este musai să fie unul convingător că a meritat efortul bugetar central. Care n-ar fi plătit orice le-a trecut prin cap primarilor din teritoriu, ci numai propunerile – ca s-o cităm pe primăriţă – aflate în stadiul de „aluat care trebuie pus acum în cuptor, ca să fie transformat în pită”.

“Aluatul” mai are de aşteptat aprobarea bugetului pe 2021, altfel lucrarea nu poate să înceapă, oricât de bună ar fi vremea şi oricât de pregătit ar fi constructorul să redeschidă şantierul. În două săptămâni, conform planurilor de la sfârşitul săptămânii, proiectul de buget va fi prezentat câmpulungenilor. Legea prevede publicarea lui în presa locală sau afişarea la sediul Primăriei, unde, bineînţeles, nu se duce niciun cetăţean ca să-l consulte. Dată fiind importanţa acestui document de căpătâi, fără de care n-ar fi posibilă funcţionarea Primăriei, nemaivorbind despre dezvoltarea Câmpulungului, Evenimentul Muscelean v-a prezentat, an de an, propunerea de buget fără să ne roage primarul. Şi fără să ne plătească, dacă tot a izbucnit isteria asta gazetărească a unora despre care zici că au turbat după ce a anunţat Elena Lasconi că taie finanţările pentru presă. 

Bugetul e mult prea important ca presa să-l ignore, fiind cel mai de interes subiect în această perioadă. Şi cel mai aşteptat. După lege, cetăţenii pot depune contestaţii la proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării. Lucru care nu s-a întâmplat niciodată la Câmpulung. Iar dezbaterea publică n-a constituit nici ea un impediment vreodată, consumându-se, preponderent, în prezenţa angajaţilor Primăriei, directorilor de şcoli, de instituţii, de servicii şi societăţi ale Consiliului Local, a unor aleşi din categoria pensionarilor şi a unei mânuţe de cetăţeni, împuţinaţi prin deces. 

Prin urmare, de aprobarea bugetului, care credem că se va produce după jumătatea lunii aprilie, dacă în două săptămâni va fi publicat şi în alte două săptămâni rămâne în consultare publică, depinde startul investiţiei la Bulevard. Care are 7 milioane de lei asigurate din fondul de rezervă al Guvernului, ajutor ce obligă la un ritm de lucru accelerat.

Rămăşiţa de doar 6,4 milioane de lei, din cele peste 37 de milioane de lei, strânse de Călin Andrei pentru „Kretzulescu” – proiect în care intra şi Bulevardul „Pardon” -, inspiră următoarea întrebare. Dacă Liviu Ţâroiu ieşea din nou primar, de unde lua banii pentru a onora preţul acestui contract lăsat descoperit? Că doar nu revărsau Cîţu şi Barna Cornul Abundenţei peste Câmpulung! Când pe el nu l-au pricopsit nici Dragnea, nici Dăncilă, care erau de-ai lui. Ce nu (mai) ştiu câmpulungenii este că nici Ţâroiu n-a avut, în ultimii doi ani ai mandatului, în care a plimbat Bulevardul prin buget, finanţarea asigurată integral. Dar ce vorbim despre integral, când alocarea a fost un fleac! 

În 2019, la aprobarea bugetului, produsă tot cu întârziere ca acum, în luna aprilie, în loc de februarie, fostul primar a pus Bulevardul pe lista de investiţii cu o prevedere de 2 milioane lei. Din cele 6,6 milioane de lei, totalul contractului de execuţie, câştigat, fără emoţii, de cele trei firme ale familiei Răuţoiu: Conteh Barengott, Group Concif şi Ratelen Construct. Ultimele două sunt executantele Pieţei Primăriei. Cele 2 milioane de lei s-au înjumătăţit la rectificarea bugetului local din octombrie 2019, întrucât, în afară de proiectul nesatisfăcător, în acel an nu s-a întâmplat nimic.

2020, alt buget, altă alocare şi altă valoare a investiţiei: 7,5 milioane de lei. În fine, bugetul a inclus puţin peste 3 milioane de lei, bani prevăzuţi pentru Bulevard, care, la fel cu un an înainte, au fost consumaţi la alte lucrări neacoperite financiar. Una dintre ele era chiar podul de pe Şoseaua Naţională, lucrat tot de firmele lui Răuţoiu. Astfel, din 3 milioane de lei au rămas 1,5 milioane de lei. 

Exact cum a făcut la Piaţa Primăriei. În momentul în care a început amenajarea Pieţei Primăriei – vara lui 2018 -, Liviu Ţâroiu n-avea decât 2,8 milioane de lei în buget, dintr-un total de 6,4 milioane de lei, preţul de la licitaţie. Trebuie să spunem „de la licitaţie”, pentru că, în final, contractul a sărit de 7,5 milioane de lei şi bănuiala este că la fel intenţiona să procedeze cu Bulevardul. Ca să facă rost de diferenţa de 3,6 milioane de lei şi a-l stimula pe Răuţoiu – cum ne „aburea” Ţâroiu – să încheie lucrarea până în ianuarie 2019, adică în şase luni, a vărzuit lista de investiţii. Cea mai mare sumă a obţinut-o tăind de pe agenda de lucru podul din Tabaci, pe care a „uitat” să-l ceară judeţului, ca să-l putem plăti cu banii câmpulungenilor.                  

Jongleriile cu alocările de la început de an, diminuate sever până la sfârşitul lui, au lăsat Bulevardul „Pardon” fără bani în 2021. Acum, că există acest angajament guvernamental, trebuie lucrat repede. Elena Lasconi i-a cerut constructorului ca, până la sfârşitul anului, să finalizeze aleea pietonală. Va fi serios acest patron care a întârziat toate lucrările câştigate atât de lejer la Câmpulung? Va fi, este convinsă Lasconi, pentru că e prima lui lucrare pe care o va face sub supravegherea ei.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!