Dacă municipalitatea stătea bine şi la încasările convenite cu Financiar Urban, în mod cert, Economicul Primăriei sărea pe cetăţean ca să-i uşureze buzunarul de câteva procente frumuşele, aplicate ca supliment celor 7,50 lei plătiţi în prezent de „căciulă” generatoare de gunoi. Din puhoiul de „biruri” locale, înşirate pe 17 anexe, câte numără hotărârea de Consiliu cu „sancţiunile” valabile din 2019, lipseşte taman taxa de gunoi. Şi nu pentru că „zapciilor” publici le-a fost milă să ne-o crească, aşa cum au procedat cu restul obligaţiilor, ci pentru că, dacă e să ne luăm după zicerile directoarei economice Iarca, autorităţile noastre aşteaptă să o crească A.D.I. Servsal. Adică să-şi asume răspunderea săltării şi acestei taxe Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, care gestionează problematica gunoiului în tot judeţul, din care face parte şi municipiul nostru. Încă din momentul în care şefa Direcţiei Economice din Primărie a deschis gura şi a dat drumul în public acestei justificări, ceva n-a sunat bine. A.D.I. Servsal, asociaţia care a concesionat problematica gunoiului în judeţ asocierii reprezentate Financiar Urban, operatorul Câmpulungului şi al Muscelului, stabileşte planul tarifar pentru colectarea de la populaţie. În rest, a fost treaba fiecărei Primării să negocieze cu prestatorul serviciului nivelul taxei de gunoi, în funcţie de numărul de beneficiari.
Nu degeaba s-a inserat în „Regulamentul privind încasarea taxei speciale de colectare, transport şi depozitare a gunoiului menajer” o prevedere, pe care ziarul nostru a repetat-o, până li s-a acrit tuturor, şi înainte, şi după votul în Consiliul Local, care ne-a obligat să schimbăm casieria Edilului cu cea a Primăriei, pentru achitarea serviciului despre care povestim. Spune aşa articolul 11 din Regulamentul intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, chestiune pe care noi am tot reluat-o în fiece relatare pe acest subiect, în contextul în care ne-am exprimat temerea creşterii taxei de gunoi de la un an la altul: „Taxa specială (…) va fi actualizată anual, prin Hotărâre a Consiliului Local sau la propunerea operatorului, în cazul în care intervin modificări semnificative ale echilibrului contractual.”
Deci, n-are nicio treabă A.D.I. Servsal în povestea stabilirii obligaţiei pentru cetăţenii persoane fizice, obligaţie a cărei valoare a fost negociată de o comisie a Consiliului Local cu Financiar Urban: 7,50 lei achitaţi teoretic de 22.500 de plătitori. Între timp, au intervenit nişte „modificări semnificative ale echilibrului contractual”, care impuneau revizuirea numărului de persoane pentru care Primăria varsă taxa în conturile firmei lui Văsâi. După anul experimental, încasatoarea a ieşit cu 313.000 lei pe minus faţă de cât a convenit să-i plătească partenerului privat. Contractul cu firma de salubritate a fost încheiat pentru o sumă de 2.028.000 lei, pe care administraţia publică i-o achita lui Gheorghe Văsâi, pentru cei 22.500 de abonaţi, acceptaţi de Liviu Ţâroiu ca fiind generatori de gunoi. 507.000 lei la fiecare trei luni, la fel cum îi este impusă şi contribuabilului obligaţia de plată. Peste 20 de miliarde, în banii vechi, indiferent cât reuşea Primăria să colecteze de la populaţie. Şi a reuşit, după cum am precizat mai înainte, cu 313.000 lei mai puţin, adică 1.715.000 lei, sumă corespondentă pentru 3.477 de cetăţeni, fie nedeclaraţi, fie restanţieri.
Şi când te gândeşti că primarul Ţâroiu şi directorul Niţu, de la Financiar Urban, sperau ca aleşii să accepte învoiala pentru 26.000 de câmpulungeni! La sfârşitul toamnei lui 2016, Niţu declara public că, în 2012, când firma a venit ca licitant în proiectul de management al deşeurilor în Argeş – cel cu groapa ecologică la Albota şi cu patru staţii de transfer, printre care una la Câmpulung -, în caietul de sarcini, municipiul nostru figura cu 33.000 de persoane. Iar tariful de colectare a deşeurilor menajere din zona Câmpulung era 8,75 lei de persoană, la fel ca la Piteşti, Mioveni şi Topoloveni, localităţile urbane intrate în prima etapă în proiect. Restul tărăşeniei se cunoaşte. Financiar Urban a intrat într-o colaborare cu Edilul privind încasarea contravalorii serviciului de gunoi, inclus pe factura de apă – canal. Din cele 33.000 de persoane, potrivit lui Niţu, s-a reuşit încheierea de contracte pentru 22.000.
Când Financiar Urban a fost scoasă de pe factura Edilului, numărul de abonaţi la gunoi a scăzut la 16.000, în condiţiile în care, conform tot directorului Niţu, în Câmpulung trăiesc 28.000 de persoane. Cum a ajuns la acest rezultat? Raportând norma de deşeuri menajere produsă de un locuitor în mediul urban, care este 0,8 kilograme pe persoană, la cantitatea colectată de la Câmpulung. Aşa a convenit cu Liviu Ţâroiu că 26.000 de plătitori de taxă ar fi o cifră rezonabilă. „Noi am considerat că un număr maxim de persoane, la care poate fi apreciată taxa specială, este undeva la 26.000 de persoane.”, împrospătăm declaraţiile lui Ţâroiu din noiembrie 2016, când au fost puşi la treabă negociatorii Primăriei, care, iniţial – nu este o glumă -, au tratat pentru 26.000 de beneficiari ai serviciului de gunoi.
Votul din decembrie 2016 a redus prognozele irealiste la 22.500 de persoane, pentru ca, după un an de încasare a taxei la Primărie, bilanţul să arate că sub 19.000 de contribuabili au onorat obligaţia. Admitem că pierderea înregistrată la finalul lui decembrie, de peste 3 miliarde de lei vechi, s-a mai diminuat prin încasările realizate după 1 ianuarie 2018, dar, oricum, după cum şi primarul a recunoscut, e musai să micşoreze numărul celor pentru care varsă taxa la 20.000. Maxim. Iar el voia să-l fericească pe Văsâi pentru 26.000 de inşi care nu ies la nicio numărătoare!
Fiind o taxă specială a Primăriei, cum sunt cele practicate de Evidenţa Persoanelor, pentru căsătorii, de ADP, pentru serviciile de la Cimitirul „Flămânda”, ori de pompierii civili, pentru funcţionarea cărora sunt puse la plată asociaţiile familiale, PFI-urile şi societăţile comerciale, la fel taxele pentru autorizarea comerţului în piaţă, taxa pentru gunoi trebuia aprobată şi ea odată cu restul, săptămâna trecută, pe 30 mai 2018. Ce aşteaptă Ţâroiu şi Iarca? Cică să se pronunţe A.D.I. Servsal, în A.G.A., asupra nivelului taxei de gunoi. Suntem sub contract până în 2019, a completat-o repede primarul pe adjuncta sa expertă în cifre. „Nu noi propunem mărirea, ci A.D.I. Servsal sau Financiar Urban. Taxa este aplicată cetăţenilor, conform contractului pe care îl are Primăria Câmpulung cu A.D.I. Servsal şi cu societatea Financiar Urban”, părea în eroare Liviu Ţâroiu, din care Iarca nu-l ajuta să iasă. Deşi ea ştia ceva, dar era valabil pentru persoanele juridice, care încheie direct contracte de prestări servicii cu Financiar Urban, „plătind tariful de colectare stabilit prin hotărârea Adunării Generale a A.D.I. Servsal”. În schimb, ce plătesc toţi cetăţenii municipiului, ca persoane fizice, şi proprietarii locuinţelor de vacanţă reprezintă atributul Consiliului Local. Că în spatele votului stă propunerea plecată de la Financiar Urban… e de înţeles că patronul, onorat regeşte, îşi doreşte mai mult.