Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, vrea să afle şi care este secretul atragerii fondurilor europene. Drept urmare, s-a dus la Turda, oraşul care se mândreşte cu multe realizări pe banii UE, pentru a trage învăţămintele de rigoare şi a le aplica în folosul urbei pe care o păstoreşte.
Primarul Cristian Octavian Matei, omul cu viziune
Primăria din Turda a obţinut, în ultimii patru ani, finanţarea europeană de peste 300 de milioane de euro pentru proiectele sale. Este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reşedinţă de judeţ. Primarul Cristian Octavian Matei susţine că nu avea alte soluţii pentru investiţii, în condiţiile în care bugetul local abia ajungea pentru plata facturilor şi a salariilor. „Turda este oraşul cu cei mai mulţi bani europeni atraşi, raportat la numărul de locuitori. În ultimii patru ani au ajuns aici peste 300 de milioane de euro. S-au schimbat conductele de apă şi canal, s-au asfaltat străzi, pe stradă circulă autobuze electrice, etc. Omul cu viziunea este primarul Cristian Octavian Matei. Tocmai de aceea sunt astăzi (nr. miercuri, 17 martie) la Turda. În curând, va veni şi la Câmpulung pentru a ne sprijini. Mă bucur tare şi îi mulţumesc!”, a precizat Elena Lasconi pe pagina sa de Facebook.
Cele mai importante proiecte europene au fost câştigate de Primăria Turda în baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea şi modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de staţii moderne, e-ticketing, monitorizare video).
„Turda devine un model pentru tot mai multe administraţii. Astăzi am primit vizita doamnei Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung Muscel, care şi-a dorit să cunoască şi să înveţe din experienţele noastre de succes. Alături de ea a venit la Turda şi doamna Ioana Marcu, city managerul oraşului Câmpulung Muscel, fiind însoţite de doi consultanţi experţi în fonduri europene, domnul Florin Isbăşescu şi domnul Teodor Isbăşescu. Această vizită demonstrează că devotamentul faţă de cetăţeni şi dorinţa de a lucra pentru oameni, pentru dezvoltare, nu cunosc culori politice. Progresul este posibil doar prin cooperare şi prin dedicare. Elena Lasconi, mulţumim pentru aprecieri şi vă dorim mult succes în acest prim mandat!”, a transmis primarul Turdei, Cristian Octavian Matei.
Fonduri europene şi pentru decontaminarea zonei poluate
Cu o populaţie de aproximativ 47.000 de locuitori, Turda a devenit primul oraş din România care are transport public exclusiv electric. Primăria a cumpărat 20 de autobuze nepoluante şi urmează să implementeze sistemul Bike Sharing. Proiectele europene au fost concepute astfel încât să beneficieze de ele şi localităţile din jur: Câmpia Turzii, Mihai Viteazul şi altele. Tot cu bani europeni vor fi modernizate două importante obiective turistice ale oraşului: Castrul Roman şi parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. Centrul istoric al municipiului Turda va fi complet modernizat, urmând să fie construită o autobază unde va funcţiona noua companie de transport public şi se va construi o parcare de tip Park&Ride. Municipalitatea a obţinut fonduri europene şi pentru decontaminarea zonei poluate, un depozit de deşeuri periculoase UTC – Poşta Rât, urmând ca acea zonă de circa 10 hectare să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni. Potrivit ziarul21.ro, „celelalte proiecte finanţate de Uniunea Europeană ale municipiului Turda mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului „Aureliu Manea”, modernizarea unei clădiri vechi din centrul oraşului (fosta judecătorie), recent fiind câştigat un proiect prin care se va reabilita şi clădirea unde îşi desfăşoară activitatea Primăria, dar proiectele europene cuprind şi reabilitarea creşelor şi a grădiniţelor, proiecte sociale precum şi cel cu şcoala mobilă şi altele.”.
Primăriţa s-a întâlnit şi cu primarul Clujului, Emil Boc
Dacă tot era în judeţ, primarul Câmpulungului, Elena Lasconi a fost joi şi la Cluj-Napoca, unde s-a întâlnit cu edilul localităţii, Emil Boc.
Clujul se află în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene, alături de Ilfov, Bucureşti, Constanţa, fiind vorba atât despre proiectele realizate de autorităţile publice, cât şi de companii, organizaţii, instituţii de învăţământ. Filosofia de dezvoltare a oraşului se înscrie în jurul a trei idei cheie: digital, verde, rezilient, iar la succes au contribuit deopotrivă antreprenori, mediul academic, cercetători şi administraţia locală.
În Cluj-Napoca, administraţia locală spune că la fiecare leu plătit prin taxe şi impozite locale, Primăria reuşeşte să aducă 2,5 lei din fonduri europene. În ultimii ani, 200 de milioane de euro s-au dus în proiecte deja executate, alte 200 sunt în proiecte în curs de implementare şi vreo 2 miliarde sunt pregătire.
„Ştiţi ce i-a picat la examenul de treapta a doua primarului Emil Boc? Vă vine să credeţi sau nu… „Scrisoarea lui Neacşu”. Aşa că să nu vă miraţi dacă la vară o să vă întâlniţi cu domnia sa în Câmpulung. A fost o reală plăcere să ne întâlnim. Pentru mine, Emil Boc este un om pe care îl respect şi îl admir în mod deosebit. Mulţumesc pentru sprijin, deschidere şi ajutorul concret pe care o să-l primim de la primarul Clujului.”, a scris Elena Lasconi pe Facebook după întâlnirea cu Emil Boc.
La rândul său, primarul Clujului a transmis: „Am avut plăcerea să o întâlnesc azi (n.r. joi, 18 martie) pe doamna primar Elena Lasconi şi să discutăm diverse probleme şi proiecte administrative. O întâlnire tonică, pozitivă, cu un primar care inspiră oamenii prin viziune, atitudine, modernitate, ataşament faţă de interesul public şi pasiune pentru tot ceea ce face şi promovează. În sfârşit, Câmpulung Muscel are viitor!”
Narcis Manole