16.5 C
Campulung Muscel
07/10/2024

Vor fi identificate zonele în care sunt obligatorii lucrări de amenajare a spaţiilor publice pentru persoanele cu handicap

Blocurile ANL au rampe, însă beneficiarii lor au reclamat că nu sunt făcute cum trebuie  

A doua hotărâre iniţiată de consilierii POL Câmpulung, aprobată la şedinţa ordinară a lunii februarie, a fost inspirată de solicitările primite din partea unor cetăţeni cu dizabilităţi, care le-au vorbit despre necesitatea adaptării locurilor publice la nevoile persoanelor cu handicap. Aşa a apărut propunerea înaintată Executivului de a constitui o comisie formată din membri ai Consiliului Local, un reprezentant al persoanelor cu handicap şi un arhitect sau inginer constructor. Sarcina acestei structuri de lucru va fi să identifice zonele în care se pretează lucrări de amenajare a spaţiilor publice, în sprijinul celor cu diverse afecţiuni fizice, urmând ca lista finală să fie supusă aprobării în Consiliul Local. 

Clădirile, maxi-taxi, taxiurile, străzile şi parcările trebuie să permită accesul cetăţenilor cu handicap    

Referatul întocmit de iniţiatorii Dorin Mirea, Dumitru Dănuţ Şain şi Dan Octavian Dumitraşcu, consilieri ai Partidului Oamenilor Liberi, se întemeiază pe articolul 62 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede: „(1) Clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători şi peroanele principalelor staţii, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. 

(2) Clădirile de patrimoniu şi cele istorice se vor adapta, cu respectarea caracteristicilor arhitectonice, conform prevederilor legale în domeniu. 

(3) Costurile lucrărilor necesare pentru realizarea adaptărilor prevăzute la alineatele 1 şi 2 se suportă din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale şi din sursele proprii ale persoanelor juridice cu capital privat, după caz. 

(4) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să includă reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap sau ai organizaţiilor neguvernamentale ale persoanelor cu handicap în comisiile de recepţie a lucrărilor de construcţie ori de adaptare a obiectivelor prevăzute la alineatele 1 şi 2.”

„Deşi este în vigoare încă din anul 2001, Ordinul nr.649 din 25 aprilie 2001 privind aprobarea Normativului pentru adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la exigenţele persoanelor cu handicap, care prevederea normative pentru spaţiul urban, circulaţia rutieră, mobilier urban, clădiri civile, acestea nu par a fi fost respectate la nivelul investiţiilor care au fost realizate în ultimii ani.”, susţin iniţiatorii proaspetei hotărâri, în baza căreia s-a format comisia propusă. 

Din componenţa ei fac parte Dorin Mirea (POL), Nicolae Zaharia (PNL), Dan Belu (USR), care vor lucra împreună cu Marius Jiga, reprezentant al persoanelor cu dizabilităţi, şi Bogdan Popescu, desemnat din partea primarului. M.B.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!