După ce s-a judecat cu proprietarul a zeci de câini, care, cu gălăgia şi mirosul insuportabil, deranjează mai mult de o sută de localnici, Primăria Albeştii de Muscel a pierdut la prima instanţă, care a stabilit că animalele sunt unele de companie. Dar ce a contat cel mai mult în decizia judecătorului de caz a fost insuficienta pregătire a celor care au reprezentat administraţia locală în acest demers, de mutare a câinilor într-un loc special amenajat, în afara zonei locuite din comună.
Acţiunea în instanţă a fost iniţiată de Primăria Albeştii de Muscel, după ce a fost asaltată cu zeci de reclamaţii de la cetăţeni, vecini cu proprietarul celor peste 40 de patrupede, care le îngrijeşte pe proprietatea lui, chiar în centrul comunei, în punctul „Acasă”, lângă Biserică şi Şcoală. 177 de cetăţeni sunt terorizaţi de gălăgia câinilor, dar şi de mirosul specific al lor, la care se adaugă şi cel al fecalelor.
Disputa între autorităţile locale, reprezentate de primarul Cătălin Manta, şi pârâţii Marcela şi Petre Şerban, a debutat în toamna lui 2018. Primăria a urmărit obţinerea unei hotărâri judecătoreşti, prin care familia să mute construcţiile deranjante pentru vecini. Cuştile câinilor au fost ridicate la o distanţă mai mică de 50 de centimetri de proprietăţile vecine, nefiind respectată legislaţia incidentă, după cum au invocat autorităţile locale. Primăria a dus, pentru confirmarea celor susţinute în deschiderea acţiunii, doi martori. Potrivit acestora, incinta respectivă este un focar de infecţie, mai cu seamă că s-a întâmplat ca pe proprietăţile vecine să fie găsiţi şobolani care, cel mai probabil, provin din gospodăria pârâţilor, unde au fost atraşi de resturile de mâncare. Animalele fac zgomot, se încaieră, latră, iar dejecţiile sunt depozitate improvizat în curtea pârâţilor, resturile de mâncare, saci şi alte produse rezultate din îngrijirea animalelor (păr) fiind arse în aceeaşi gospodărie, fapt de determină un miros de nesuportat, au povestit oamenii.
Cu toate argumentele aduse, Primăria Albeştii de Muscel a pierdut procesul. În luarea deciziei instanţei a cântărit mai mult dreptul proprietarilor animalelor de companie, în comparaţie cu dreptul celorlalţi albeşteni, de a trăi în linişte şi aer curat.
După eşecul de la Judecătoria Câmpulung, din 31 iulie 2020, Cătălin Manta, reprezentantul administraţiei locale, a contestat decizia primei instanţe, adresându-se Tribunalului Argeş. Săptămâna trecută, pe 2 martie 2021, instanţa superioară a respins apelul Primăriei Albeştii de Muscel, ca tardiv, adică acţiunea a fost introdusă cu întârziere. A doua zi, pe 3 martie, Manta a făcut apel la această hotărâre a Tribunalului, procesul urmând să se mute la Curtea de Apel Piteşti. Isabela FILIP