26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Municipiul Câmpulung, exclus din A.D.I. Apă – Canal Constanţa

Toamna trecută, Câmpulung a fost exclus din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal Constanţa. Adunarea Generală a Asociaţilor a hotărât, în şedinţa din 23 octombrie 2020, „excluderea U.A.T. Câmpulung Muscel, judeţul Argeş” din A.D.I. constănţeană, după trei ani şi jumătate de „figuraţie”. Care n-a fost gratuită, întrucât, pe 11 aprilie 2017, când foştii aleşi au aprobat aderarea  la această Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, s-a stabilit o participare a Consiliului Local Câmpulung la patrimoniul ei de 6.000 lei pe an. În 2019, suma ajunsese la 10.000 lei.     

Municipalitatea câmpulungeană a fost asociatul cu numărul 71 în A.D.I. Apă Canal Constanţa, care are ca operator regional RAJA SA. Calitate pe care administraţia publică locală a deţinut-o, din primăvara lui 2017, până în toamna lui 2020, fără a afecta, în bine ori în rău, domeniul de activitate gestionat de Edilul CGA SA. Singurul afectat a fost bugetul Câmpulungului, obligat să suporte plata unei cotizaţii anuale de 10.000 de lei de pomană, de vreme ce intenţiile alor noştri păreau mai degrabă de ieşire decât de intrare în problematica gestionată de Asociaţia constănţeană, o forţă cel puţin din punct de vedere al numărului participanţilor. Am spus la început, 71, coada listei reprezentând-o singura localitate din Argeş care a aderat la A.D.I.  Constanţa: Câmpulung. I-a avut înaintea sa pe cei 54 asociaţi din Constanţa – Judeţul Constanţa şi 53 municipii, oraşe şi comune -, şapte din Ialomiţa, câte doi din Prahova, Ilfov, Dâmboviţa şi câte unul din Călăraşi, Braşov şi Bacău. 

Asociatul Câmpulung, ţinut pe loc de acţionariatul „combinat” al Edilului  

Cauza principală pentru care RAJA nu s-a putut instala în Câmpulung şi în Edilul a constituit-o combinata între public şi privat în privinţa acţionariatului operatorului municipal. Condiţia pusă de A.D.I. Apă Canal Constanţa municipiului, pentru a-l accepta la masa membrilor cu drepturi depline, a constituit-o întregirea pachetului de acţiuni deţinut de Consiliul Local la Edilul. Adică răscumpărarea părţii private din societate aparţinând omului de afaceri Gheorghe Văsâi, prin firma Financiar Urban SRL. 

Ultima acţiune pe acest subiect a fost verdictul favorabil obţinut, în 2019, de Edilul CGA SA în litigiul cu Consiliul Local Câmpulung, iscat în 2017. Edilul a reacţionat astfel după ce a fost obligată să răscumpere ea, în locul municipalităţii, acţiunile lui Văsâi. Litigiul declanşat de o plângere prealabilă a operatorului, neluată în seamă de consilierii somaţi să revoce hotărârea care impunea efectuarea plăţii pachetului de 31% din acţiuni, de către Edilul, a fost tranşat de Tribunalul Argeş, apoi de Curtea de Apel Piteşti. La Tribunal, a câştigat Consiliul Local, la Curtea de Apel, Edilul, a cărei ripostă s-a întemeiat pe nesocotirea de către aleşii municipali a interdicţiei impuse de lege de a depăşi, la achiziţia propriilor acţiuni, maximul de 10% din capitalul social subscris. Or, în condiţiile în care capitalul social subscris al SC Edilul CGA SA era de 912.925,30 lei, Consiliul Local Câmpulung putea încheia o tranzacţie de maxim 91.292,53 lei! Nicidecum de 3.340.046,25 lei, preţul convenit de negociatorii de succes ai Consiliului şi Primăriei cu afaceristul Văsâi. Altfel spus, municipalitatea nu putea cumpăra decât sub 3% din acţiunile societăţii, nicidecum 31%. 

Şi asta a fost tot. Edilul a câştigat, iar municipiul s-a resemnat. Cu toată vitejia lui Liviu Ţâroiu, acesta nu şi-a asumat responsabilitatea achiziţiei acţiunilor, pe care nu s-a mai grăbit să le cumpere, căci n-a avut cu ce. Bugetul local pe 2019 şi 2020, strâmtorat şi repartizat deja lucrărilor contractate, derulate ori ba, n-a conţinut nicio prevedere bugetară referitoare la cheltuirea a 33,4 miliarde de lei vechi, preţul de acum patru ani al acţiunilor lui Văsâi. Şi cu toate acestea, deşi a rămas suspendată condiţia impusă de A.D.I. Apă Canal Constanţa la accederea municipalităţii în asociaţia regională, ai noştri au rămas membri vreme de trei ani şi jumătate. Pretextul invocat al investiţiilor, în special cu fonduri europene, pe care Edilul nu le putea accesa, nu putea fi pus în practică. Probabil că nici n-a existat vreodată intenţia de dezvoltare a sistemului de apă şi canalizare al Câmpulungului cu fonduri UE, obţinute de operatorul regional, de care conducerea Câmpulungului doar s-a folosit ca să poată încheia tranzacţia cu Văsâi. 

În 2020, peste subiect s-a lăsat tăcerea. Până pe 23 octombrie, la patru zile distanţă de momentul transferului de conducere de la Liviu Ţâroiu către Elena Lasconi, când A.G.A. A.D.I. Apă – Canal Constanţa vota excluderea municipiului Câmpulung din Asociaţie. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!