27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Proca va lucra cu Zeus, câştigătorul unui contract de aproape un milion de lei

În această lună, autorităţile de la Berevoeşti au anunţat cine este executantul lucrării de îndiguire a pârâului Bătaia, contramandată din 2019, pentru 2020, din motiv de retragere parţială a finanţării asumate de Consiliul Judeţean. Constructorul ales, dintr-o concurenţă reprezentată de trei asocieri de firme, este Zeus SA, din Piteşti, care a câştigat contractul cu 887.267,34 lei. Cu aproape 200.000 lei mai puţin faţă de valoarea de pornire a licitaţiei, care s-a încheiat la sfârşitul toamnei. Concurenţa, din rândul căreia primarul Florin Bogdan Proca a selectat oferta cea mai redusă ca valoare, a fost formată numai din firme argeşene, şi executanţi, şi proiectanţi, fiind licitate „la pachet” ambele etape ale investiţiei. 

Oferta câştigătoare, cu 198.000 lei mai mică decât valoarea de pornire a licitaţiei    

Mijlocul toamnei a constituit momentul de vârf al procedurii de achiziţie a prestaţiilor firmei constructoare, reluată, după eşecul din 2019, la sfârşitul verii acestui an. După mai bine de o lună de deliberări, după analiza tehnică şi financiară a ofertelor depuse din partea a trei asocieri de firme, pe 26 noiembrie, s-a încheiat contractul cu firma Zeus, care şi-a manifestat disponibilitatea de a realiza cerinţele contractului la preţul de 887.267,34 lei. Cu 198.233,86 lei mai puţin faţă de estimarea proiectantului, care a apreciat la 1.085.501,20 lei necesarul financiar pentru proiectul în ansamblul său. Au acceptat asocierea cu Zeus SA o firmă din Slatina, S.C.A.D.T. SA, şi o alta din Piteşti, Saltus Provia 2012 SRL. Cei trei asociaţi au înfruntat doi constructori, care, la rândul lor, şi-au adus „ajutoare”: Euro Expres Rohadluc SRL, din Geamăna, înscris la licitaţie împreună cu Hidro Construcţia Argeş SA, tot din Geamăna, şi Civil Counseling, din Piteşti, şi asocierea formată din Reparaţii Modernizări Retehnologizări Argeş SRL, din Curtea de Argeş, şi Alfrid SRL, din Piteşti. 

Lucrările de îndiguire a pârâului Bătaia şi apărare împotriva inundaţiilor sunt planificate să se desfăşoare pe o lungime de 1.100 metri. Organizatorii licitaţiei descriu astfel lucrarea şi necesitatea ei pentru localitate: „Realizarea investiţiei propusă va face posibilă asigurarea stabilităţii versanţilor şi, deci, punerea în siguranţă a locuinţelor din imediata vecinătate, a drumului judeţean, a terenurilor arabile (fâneaţă, livezi) din zonă. 

Manifestările torenţiale din ultimii ani, care s-au manifestat cu o violenţă deosebită, au produs următoarele efecte economice şi sociale negative, prin: 8degradarea accesului către locuinţe al cetăţenilor din zonă; 8avarierea lucrărilor existente din zidărie de piatră şi din beton (canal existent); 8surpări de maluri şi alunecări de teren; 8aluvionarea terenurilor agricole (fâneţe, livezi); 8creşterea efectului distructiv al inundaţiilor în cursul mijlociu şi inferior al râului colector; 8inundarea şi aluvionarea proprietăţilor particulare aflate de o parte si de alta a pârâului; 8miros neplăcut pe toată perioada verii, din cauza stagnării apei.

Executarea lucrărilor proiectate, împreună cu cele existente, va contribui la consolidarea reţelei hidrografice pe o lungime totală de 1.100 metri. Executarea lucrărilor de corectare a torentelor va conduce la regularizarea debitelor torenţiale. Nu în ultimul rând, executarea lucrărilor propuse va asigura şi refacerea peisagistică a terenurilor situate în apropierea reţelei hidrografice. Necesitatea promovării investiţiei lucrărilor de corectare a torentelor în bazinul hidrografic Bătaia este evidentă la o simplă plimbare de-a lungul pârâului propus a se corecta. 

Prin proiect se propun o serie de lucrări şi măsuri care să îndeplinească următoarele obiective: 8protejarea obiectivelor publice (drumuri, podeţe, locuinţe, terenuri, etc.) împotriva acţiunilor distructive ale scurgerilor torenţiale din bazinul hidrografic studiat; 8protejarea proprietăţilor private (locuinţe şi anexe, terenuri agricole, terenuri intravilane, etc.) împotriva inundaţiilor şi a efectelor negative ale acestora; 8reinstaurarea echilibrului eco-hidrologic din zonă, prin consolidarea albiilor, malurilor şi versanţilor; 8intervenţie în caz de forţă majoră, cum ar fi intervenţia în caz de incendiu sau accidente naturale; 8îmbunătăţirea aspectului peisagistic al zonei, având în vedere interesul privind dezvoltarea turismului în cadrul comunei Berevoeşti. 

Oportunitatea promovării investiţiei rezultă din gravitatea efectelor negative ale fenomenelor de inundaţii, care pot duce la afectarea gravă a infrastructurii edilitare din comună, precum şi a proprietăţilor private din zonă. Astfel, orice întârziere a măsurilor de amenajare a pârâului Bătaia va duce la pierderi materiale enorme, prin degradarea sau chiar distrugerea locuinţelor din zonă şi a reţelelor de utilităţi.” M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!