6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Funcţia de viceprimar, o pălărie prea largă pentru cei mai mulţi dintre cei 10 PSD-işti

Ceea ce suscită interesul câmpulungenilor, în perioada post-alegeri, este cine va intra în componenţa Consiliului Local şi, mai ales, cine va fi secundul primarului ales duminică, 5 iunie. Din punct de vedere al coloraturii politice, lucrurile sunt clare, adică vom avea 10 consilieri locali de la PSD, 6 de la PNL, doi de la ALDE şi unul de la PAM. În privinţa persoanelor care vor lua deciziile la masa celor 19, este posibil să se producă retrageri ale unora dintre membrii de partid cu care partidele au convins electoratul. Nu este o noutate a alegerilor 2016 practica includerii pe locurile din faţă a unor politicieni cu notorietate profesională, pentru a obţine votul cetăţenilor, care altfel cântăresc gândindu-se că respectiva personalitate va accede la conducerea localităţii. În realitate, omul este supus unei mari şi incorecte păcăleli, întrucât V.I.P.-ul este trecut de formă, strict pentru voturi, iar după ce se votează lista la Consiliul Local, căreia respectivul îi dă greutate, se retrage, permiţând intrarea unuia pe care, poate, lumea nu-l dorea. 

Aşadar, singurele certitudini, la o săptămână distanţă de alegeri, sunt persoana primarului şi numărul de locuri cuvenit partidelor în Consiliul Local. Cine le va ocupa vom afla în momentul validării lor de către Prefectură. Alegerea primarului, în schimb, va fi validată de către Judecătoria Câmpulung, Liviu Ţâroiu fiind programat, pentru consumarea acestei formalităţi obligatorii, miercuri, 15 iunie 2016. Numărul neaşteptat de mare de consilieri câştigat de PSD, care spera la cel mult 6, nicidecum 10, a produs euforie în tabăra actualei puteri, dar a şi complicat lucrurile în ceea ce priveşte viceprimarul.      

Bînă dă din coate să intre în cartea de istorie a Câmpulungului

Săptămâna trecută, unul dintre cei mai puternici oameni din PSD Argeş, deputatul Simona Bucura Oprescu, a venit la Câmpulung, pentru a discuta cu colegii de la Câmpulung, printre altele, despre cine îl va secunda pe Liviu Ţâroiu în mandatul 2016-2020. La discuţii a luat parte unul dintre nou-intraţii în Consiliul Local, Victor Bînă, care, deşi poziţionat al şaselea pe lista PSD, vrea, nici mai mult, nici mai puţin, să fie viceprimar. Mai rar întâlneşti un asemenea comportament la un afacerist, drept dovadă că oamenii de afaceri locali îşi văd de activitate, nu se înghesuie să candideze la o funcţie de consilier local. Nici măcar de primar, dacă business-ul duduie şi merită să-şi dedice timpul exclusiv prosperităţii firmei. Victor Bînă, deşi întreprinzător particular, caută varietate, angajându-se la stat, cu contract pe durată determinată, deşi nu are habar ce înseamnă administraţia publică locală şi, cel mai important, ce înseamnă administrarea Câmpulungului, în halul adus de cele mai catastrofale decizii luate vreodată de un primar, de-a lungul celor 12 ani de „guvernanţă” liberală. 

Din acest considerent, cu excepţia lui Ţâroiu, care, timp de şapte ani, s-a „bucurat” de compania lui Călin Andrei, dar înainte a căpătat experienţă ca simplu consilier local, pentru ceilalţi, funcţia acordată prin vot este o pălărie prea largă. Toţi aleşii de la PSD, cu excepţia lui Constantin Ivan şi a lui Nicolae Dumitrescu, al căror CV politic include şi o experienţă, mai mare sau mai mică, acumulată în cadrul Legislativului municipal, sunt începători. Lucru care este în avantajul partidului, fiind uşor de manevrat, dar în dezavantajul Câmpulungului, care nu are timp de aşteptat până la dezmeticirea acestora. 

Chiar dacă Bînă a luat-o cu „Doamne, ajută!” înainte, cerând şefului său, Ţâroiu, să-l ia cu el la întâlnirea cu lidera PSD-istă, care va avea un cuvânt greu de spus în stabilirea echipei de conducere a Câmpulungului, această atitudine nu afectează, în sensul că nu diminuează şansele celorlalţi colegi de a ocupa funcţia de viceprimar. Iată în continuare un scenariu referitor la persoana ocupantului biroului de vice, cântărind şansele şi dorinţele fiecăruia dintre cei zece PSD-işti de a se implica din această postură, care presupune responsabilităţi peste cele de simplu consilier local. 

Scenariul 1: oricare dintre cei 10, cu excepţia lui Ivan şi a lui Dumitrescu, de care Ţâroiu se teme, poate fi vice  

1.Constantin Ivan, 58 ani, inginer, şef serviciu Hidroelectrica, are toate calităţile pentru funcţia de viceprimar. Era mai bun  ca primar, dar trecem pentru alegerea PSD-ului, orice comentariu fiind de prisos. Vorbim despre un potenţial pericol pentru Ţâroiu, întrucât Ivan are şanse să crească în imagine şi să-l eclipseze pe actualul primar. Şi dacă acesta din urmă l-ar fi acceptat, Constantin Ivan n-ar fi lăsat postul la Hidroelectrica, unde are un salariu cel puţin dublu faţă de indemnizaţia de viceprimar.

2.Nicolae Dumitrescu, 62 de ani, de profesie inginer, lucrează ca inspector control trafic şi este şeful I.S.C.T.R. Argeş. Prin comparaţie cu restul camarazilor, novici în marea majoritate, îl recomandă pentru funcţia de viceprimar mandatul în care s-a pus la curent cu belelele ce trebuie rezolvate în municipiu. Însă pasiune n-a investit decât în fotbal, în rest, altă zbatere în folosul comunităţii n-am sesizat la acest ales, care şi-ar fi putut folosi energia şi autoritatea într-un scop constructiv. Însă Dumitrescu, cel care a blocat, în primăvara acestui an, iniţiativa lui Ţâroiu de a continua, pe obiective, proiectul lui Călin Andrei, dându-le apă la moară liberalilor cu îndemnul „Nu este treaba noastră! Să hotărască viitorul primar!”, nu este dorit de câştigătorul alegerilor din 2016. Este lesne de ghicit că Liviu Ţâroiu, care, fireşte, aspiră la al doilea mandat, nu va accepta un viceprimar care să-l sape, în ideea de a-i lua locul la momentul potrivit. Deci, Ţâroiu va merge pe varianta unui vice spăşit, supus lui, uşor de manipulat, care să execute fără să-l contrazică. Pe lângă faptul că Ţâroiu nu vrea să-i sufle în ceafă unul cu şanse de a ajunge cândva primar – motivul principal pentru care „Dumi” nu este în cărţi pentru poziţia de vice – alt impediment, să-i spunem, ar fi cel de natură profesională. Nicolae Dumitrescu are o funcţie bună, în care, momentan, nu este ameninţat de un posibil înlocuitor.

3.Cornel Băjan, 60 de ani, de profesie lăcătuş, activează ca şef al cabinetului parlamentar al deputatului Gheorghe Marin. Este omul care a muncit cel mai mult în partid, nu doar la aceste alegeri, ci la toate alegerile, şi şi-a câştigat pe drept locul eligibil pe lista PSD. Băjan ar fi potrivit ca viceprimar, pentru că face treabă bună şi multă. În plus, fiind aproape de pensionare, nu stă cu gândul la următorul mandat. Altfel spus, aspiraţiile lui de viitor nu apasă pe funcţia lui Ţâroiu, care, după cum am precizat mai înainte, caută un vice care să nu-i facă concurenţă, sabotându-l. Cu Cornel Băjan, gospodarul bun la toate, implicat şi activ mai mult decât au arătat aşa-zişii lei ai politicii locale, nu ne imaginăm că ar fi posibilă menţinerea aspectului mizerabil al Câmpulungului, care te îngreţoşează la fiecare pas. 

4.Mărgărin Şerban Blidaru, 47 ani, profesor, director al Clubului Sportiv „Muscelul”, o altă „aspirină” PSD-istă, care nu face nici bine, nici rău. Bun pentru Ţâroiu, mai puţin pentru Câmpulung.

5.Estera Ambruş, 42 de ani, de profesie asistent medical, deţinătoare a funcţiei de preşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, al Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Argeş, este mai cunoscută la Piteşti decât la Câmpulung. Datorită funcţiei foarte bune pe care o ocupă, este posibil ca Estera Ambruş să renunţe, fiind trecută pe listă ca „aspirator” de votanţi din categoria bugetarilor din sistemul medical câmpulungean, unul consistent, care a contat considerabil în aceste alegeri. 

6.Florin Pană, 43 ani, asistent medical, director de Îngrijiri medicale la Spitalul Câmpulung. Sigur nu este omul care să-l calce pe bătături pe Ţâroiu, în ipoteza în care i s-ar oferi şansa, iar el ar accepta-o, ţinând cont de postul deţinut, călduţ şi sigur cât domneşte PSD-ul.

7.Victor Bână, 53 ani, mecanic auto, administrator de firmă, este interesat să intre în cartea de istorie a Câmpulungului. Este pe placul lui Ţâroiu, întrucât este omul slab de care are nevoie, pentru a nu-i contesta autoritatea şi a nu-i pune probleme de capital electoral la alegerile din 2020. Ultimele speculaţii în legătură cu acesta îl dau ca şef al Pieţelor.          

8.Marin Stanciu, 60 ani, specialist criminalist, pensionar. Un necunoscut de la care tare am vrea să aflăm cum interpretează crima comisă asupra bugetului local prin fiasco-urile liberale marca Andrei, în numele promovării turistice. În rest, aşteptăm să-l cunoaştem şi să aflăm ce implicare (şi curaj) va avea, alături de primar şi colegii consilieri, în acţiunea de deferire pe mâna justiţiei a vinovaţilor de catastrofa „Kretzulescu”, care, bănuim, se va produce în acest mandat. 

9.Ion Iliescu, 56 ani, maistru minier, pensionar, este purtătorul celui mai notoriu nume de pe listă. Un nume predestinat, de lider, de care se leagă originile PSD-ului, dar care a umbrit istoria recentă a României. Omul a intrat în Consiliu printr-o întâmplare, PSD-iştii neaşteptându-se să câştige atâtea locuri. Target-ul lor era de cinci consilieri+primarul, plus un loc prin redistribuire. Aşadar, maximum 6 aleşi, în niciun caz 10, diferenţa fiind trecută pe listă ca să fie. Uite că a fost să fie printre ei şi Ion Iliescu, al cărui rol era să atragă electorat dintre vecinii săi de la Grădişte şi foştii colegi de la mină. 

10.Andreea Nora Fărcăşanu, 37 ani, economist, manager de calitate. Total necunoscută, aşa că nu putem să apreciem cât de potrivită sau nepotrivită este pentru funcţia de viceprimar. Dar, cum vicele este cel care face teren şi ia contact cu oamenii şi nemulţumirile lor edilitar-gospodăreşti, este recomandat ca deţinătorul funcţiei să fie un om pe care lumea să-l recunoască, lucru care nu se poate spune despre doamna de pe poziţia a patra pe listă. Cel mai probabil, înfigerea ei pe un loc în faţă, înaintea unor colegi cu carieră în politică, are legătură cu norma de femei impusă organizaţiilor PSD-iste de a le plasa în partea superioară (şi câştigătoare) a listei.        

Posibil să intre şi Sârbu, prin retragerea unui coleg ocupat 

Dacă se vor produce retrageri din rândul celor zece, aşa cum anticipăm, septuagenarul Gheorghe Sârbu, aflat pe locul 11, s-ar putea să aibă cu ce-şi umple timpul şi în acest mandat. Retras dintre candidaţii la Consiliul Judeţean, unde a făcut figuraţie câteva mandate, pe Sârbu, fostul viceprimar al lui George Bălan, în mandatul 2000-2004, s-ar putea să-l vedem „back in business”. Chiar vice, dacă Opoziţia joacă strategia dezbinării Puterii, propunând pe unul dintre PSD-işti, altul decât cel dorit de majoritate. Din loialitate pentru partid, cel nominalizat de Opoziţie nu trebuie să accepte să facă concurenţă omului propriului partid, dar, la câte lecţii despre setea de putere am asistat în ultimul an şi jumătate, nimic nu ne mai miră.                         

Scenariul 2: amicul lui Ţâroiu, Zenovie, viceprimar

Într-o a doua ipoteză, care nu trebuie neglijată, în perspectiva alegerilor parlamentare de la toamnă, mai cu seamă că lista PSD, deşi mare, nu este chiar ofertantă în materie de potenţiali viceprimari, se pune în funcţiune protocolul cu ALDE. De la ALDE au intrat în Consiliu Sergiu Cicu şi Manuel Zenovie, prieten bun cu Liviu Ţâroiu, căruia i se datorează mandatul 2012-2016. Reamintim că, la alegerile din 2012, când USL a produs primarul, ca la noi la nimeni! La nivel naţional, PNL era aliat cu PC, mai puţin la Câmpulung, unde Ţâroiu i l-a îndesat pe gât lui Andrei pe conservatorul Zenovie. 

Revenind la încocleţeala politică din prezent, nu-l vedem pe jupânul Clubului ARO renunţând să fie şef pe propria tarla, ca să primească ordine de la primar. Astfel intră în lumina reflectoarelor Manuel Zenovie, care are ocazia să se pună la adăpost în următorii patru ani. Nu se ştie, dată fiind diferenţa mică de scor între PSD şi PNL la locale, la nivel naţional, ce vor aduce parlamentarele. Dacă va fi să câştige PNL, vor aduce sigur decapitări la instituţiile subordonate. Aşa că Zenovie, şef la Îmbunătăţiri Funciare, n-ar rata şansa de a-şi asigura cariera, fie şi cu un modest loc de viceprimar. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!