26.3 C
Campulung Muscel
08/09/2024

PSD-iştii au simţit gustul umilinţei

Magda BĂNCESCU

Prima şedinţă de lucru a aleşilor municipali a însemnat o experienţă umilitoare pentru PSD-iştii câmpulungeni, şi aşa reduşi la tăcere în forul de conducere al municipiului, prin „dezumflarea” lor numerică de către electorat. Următoarele lovituri au fost încasate de la noua putere, care i-a exclus cam de pe unde a fost un loc de prins, la şcoli şi la spitale. Fiind la început majoritatea, noii aleşi nu s-au prins că a figura într-un Consiliu de Administraţie chiar este figuraţie. Asta în cazul în care consilierii sunt invitaţi de directori la şedinţele C.A., fie şi pentru rolul lor de figuranţi, neavând niciun merit în organizarea procesului de învăţământ. Chiar dacă expresia deranjează, directorul trebuie să-i dea socoteală consilierului, care reprezintă finanţatorul unora dintre cheltuielile importante ale şcolii. Şcoala face dezvoltare cu banii de la bugetul local, de aceea se cade ca directorul să-l ţină permanent la curent, să-l consulte şi să-l cheme.    

În mandatul anterior, Bogdan David a cerut să fie înlocuit de la Colegiul Tehnic, pe motiv că directoarea Adriana Nedelcu îl ignora total. Se întâmpla în toamna anului 2018, când liberalul a pârât-o primarului şi colegilor că este omis la convocările conducerii liceului, care s-a deranjat să-l cheme doar când a avut interes. Interes ivit extrem de rar, o dată, când s-a organizat un concurs. După retragerea lui David, liberalii au refuzat să propună un înlocuitor de la PNL, pe motiv că n-avea rost să impună un om degeaba, într-un C.A., de care şefa şcolii nu avea nevoie. Vă daţi seama ce-i aşteaptă pe cei noi, care sunt şi tineri, şi neştiutori, cum vor fi trataţi de manageri cu state vechi! 

La acel moment, Ţâroiu a pus reclamaţia liberalului pe seama comportamentului său rebel, asta pentru că Sârbu, celălalt reprezentant al Consiliului, nu se plânsese niciodată că este tratat cu flit. Însă David insista că ultima oară când bătuse drumul la fostul Industrial, în interes de serviciu, era coleg în C.A. cu Nora Bădescu. Retrasă între timp şi înlocuită cu Sârbu! Nu este exclus ca cele sesizate de David să se fi întâmplat şi la alte şcoli, dar să fi rămas sub tăcere, întrucât consilierii nu sunt plătiţi ca să semneze condica de prezenţă, când se întruneşte Consiliul de Administraţie. Aşadar, este un job mai degrabă onorific, ca să te dai mare că, vezi Doamne, faci parte din conducerea şcolii – a cât mai multor şcoli! – şi a spitalelor. Deşi, cinstind vorbind, prezenţa la vârful Învăţământului local a unora care nu vorbesc şi nu scriu corect în limba maternă este de râs. Dar dacă înşişi miniştrii Educaţiei au fost recrutaţi din rândul unor agramaţi, să nu ne supărăm că Limba Română n-a fost între disciplinele preferate ale aleşilor noştri.

Revenind la împărţirea locurilor de către actualii consilieri, s-au dat coate la intrarea în C.A.-urile şcolilor! Cele mai disputate, „Oprea Iorgulescu” şi „Carol I”, unde şi-ar fi dorit să intre fostul director Ciprian Neculăescu. Şi asta pentru că se găsea în incompatibilitate cu unităţile la care este angajat, „Nanu Muscel” şi „C.D. Aricescu”. Rămânea „Theodor Aman”, de care fugea toată lumea, nefiind între şcolile de elită ale oraşului. Dacă s-a descotorosit de ea şi Ionel State, după două mandate, în favoarea unor instituţii de top! Cum sunt „Dinicu” şi „Barbilian”. Şcoala fostă nr.7 a acceptat-o Dan Belu, pe care nu-l deranjează să înceapă de „jos”.    

Revenind la unitatea pe care a fost bătaie, noua putere, din bun simţ, putea face o concesie în favoarea unui coleg, tot nou şi el, mai ales că îi rugase să-i permită accesul la fosta Şcoală nr.1, unde conduce un director PSD-ist. Dar n-a vrut. Aliaţii USR şi PNL au ţinut cu dinţii de „Oprea Iorgulescu”, impunându-i la vot pe Constantin Ţurţulea şi Anca Dumitrescu. Neculăescu, propus de Ţâroiu, într-o păguboasă minoritate politică, a picat cu brio la vot. Cât pe ce să repete respingerea şi la Colegiul Pedagogic „Carol I”. Noroc că s-a găsit un coleg cu obraz, care a acceptat să-i cedeze locul. La „Carol I”, propunerile au fost trei pentru două locuri: Neculăescu, Mirea şi Vlădău. PSD, POL şi USR. Era nevoie din nou de vot, a cărui inutilitate a fost sesizată rapid de profesorul de Sport, care a preferat să se retragă decât să încaseze a doua umilinţă din partea Legislativului. Realizând că nu este cinstit comportamentul faţă de un tovarăş căruia i se închideau toate uşile în nas, Adrian Vlădău, de la USR, a făcut un gest camaraderesc, renunţând el în favoarea social-democratului.

Dacă pe Neculăescu, un om non-conflictual, l-au tratat incorect, în schimb, lui Ţâroiu nu i-a blocat nimeni intrarea unde a dorit. Ba chiar şi-a ales unde să-şi dea cu părerea despre îmbunătăţirea actului de învăţământ şi ţinerea la distanţă a copiilor de băutură, care este mai la îndemână decât drogurile. Iniţial, a optat pentru Şcoala de Muzică, nedorită, la fel ca Şcoala 7, de niciun USR-ist şi niciun PNL-ist. La al patrulea nume strigat, Colegiul Tehnic, Ţâroiu s-a răzgândit: s-a scos de la Şcoala de Muzică şi s-a băgat la fostul Industrial. La Şcoala de Muzică l-a vârât, în absenţă, pe Blidaru, căruia de la acest Consiliu de Administraţie i s-au tras acuzaţia de incompatibilitate şi procesul cu A.N.I. Apropo, procesul lui Blidaru cu Agenţia Naţională de Integritate are termen, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, abia pe 30 martie 2022!      

Manevra lui Ţâroiu o fi având legătură cu calităţile de gazdă excepţională ale directoarei de la Tehnic, care organiza nişte protocoale impecabile, bogate şi gustoase, de fiecare dată când primea musafiri. Culmea ironiei este că, deşi cu numai doi consilieri apţi de a fi membri în C.A. la şcoli – vicele Zaharia şi inspectorul şcolar adjunct Creţu fiind incompatibili cu acest statut -,  PNL a ieşit cel mai câştigat. State, de exemplu, este în trei Consilii de Administraţie, la „Dinicu Golescu”, „Dan Barbilian” şi Clubul Elevilor şi în tot atâtea comisii anti-violenţă tot la şcoli, plus supleant în C.A. la TBC, plus membru în două comisii, Socială şi Juridică. Cu atâtea îndatoriri, nu-i mai trebuie omului serviciu! 

Contabilizându-i purcoiul de titulaturi ale celui mai învăţat consilier, de vreme ce este cel mai solicitat, Ciprian Neculăescu nu şi-a putut reţine o împunsătură despre orele suplimentare prestate de State în folosul comunităţii. De necaz că el abia şi-a găsit un loc-două, iar State, vreo nouă! Deocamdată, căci Consiliul Local are şi alte comisii, care urmează a fi formate: de licitaţii, de contestaţii, de locuinţe, de împărţire a finanţărilor din bugetul public organizatorilor privaţi de evenimente, de desemnare a “Cetăţenilor de Onoare” ş.a.m.d.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!