1.9 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Marian Văcaru, de la Partidul Ecologist, viceprimarul lui Paul Marin, de la Stoeneşti

•Dreapta Unită şi-a impus omul la conducerea comunei

Până la deschiderea la minte a vechiului şi actualului Executiv de la Stoeneşti, căruia mult mai tânăra opoziţie îi cere cu insistenţă transmiterea în direct a şedinţelor Consiliului Local, după modelul Câmpulungului, mai este cale lungă. N-am înţeles de ce se codeşte primarul Paul Marin să le facă hatârul opozanţilor, care, în acest mandat, depăşesc numeric grupul PSD în Consiliul Local. Şi dacă rămân uniţi, politicienii de dreapta au puterea de a-i sabota toate proiectele de hotărâri. Prin urmare, dacă vrea să-şi treacă iniţiativele la vot, Marin ar face bine să accepte concesia live-ului dezbaterilor în plen, dacă n-are nimic de ascuns. Pentru că ce se întâmplă în forul legislativ tot va răsufla în public, tot se va vorbi, tot se va scrie despre disputele de la Stoeneşti, oricâte spume ar face primarul căruia nu-i convine critica. Miercuri, 4 noiembrie, a fost prima şedinţă de lucru a noului Consiliu Local învestit – cu o durată de patru ore! -, care trebuia să aprobe Regulamentul de organizare şi funcţionare a forului deliberativ, componenţa comisiilor de specialitate şi viceprimarul din mandatul 2020-2024.    

Nici USR-iştii, nici liberalii n-au vrut să se subordoneze primarului PSD. A acceptat ecologistul Marian Văcaru   

USR-iştii care au revendicat funcţia de viceprimar, în virtutea numărului de locuri din Consiliul Local, dintre partidele de opoziţie, au făcut un pas înapoi după constituirea „Dreptei Unite”, cum se intitulează grupul de consilieri format din: Doru Vrabie (PNL), Cătălin Iosifescu (PNL), Ion Bragă (USR PLUS), Florin Oancea (USR PLUS), Dragoş Stuparu (USR PLUS), Cristian Arzoiu (PER) şi Marian Văcaru (PER). Naşterea „Dreptei Unite” s-a produs pe 1 noiembrie, cu câteva zile înainte de şedinţa la care urma să-şi arate forţa.

 Preşedintele PNL Stoeneşti, Cătălin Iosifescu, explică astfel necesitatea unificării opoziţiei, care, cât a fost divizată, a permis al cincilea mandat al primarului PSD. „Prin constituirea acestui grup, am creat majoritatea necesară la nivelul Consiliului Local Stoeneşti, majoritate prin care Consiliul Local Stoeneşti va deveni autoritatea deliberativă a comunei, autoritate inexistentă în prezent şi subordonată în fapt actualului primar, deşi, în drept, nu există nicio relaţie de subordonare între cele două autorităţi. În urma majorităţii create, suntem în măsură să decidem alegerea viceprimarului comunei. 

Ca urmare a subordonării acestuia primarului, cât şi a faptului că atribuţiile sale sunt delegate tot de către primar, grupul nostru de consilieri a declinat prezenţa în acest post, singurul consilier care a acceptat-o fiind domnul Văcaru Marian! În acest sens, vom propune, susţine şi vota candidatura domnului Văcaru Marian la funcţia de viceprimar al comunei Stoeneşti. 

Consiliul Local Stoeneşti va fi organizat conform legislaţiei în vigoare, ca instituţie complet autonomă, va avea un sediu, unde îşi va desfăşura activitatea şi unde cetăţenii comunei vor putea depune petiţii legate de administrarea comunei. Nevoia unui sediu şi a logisticii necesare desfăşurării activităţii este cu atât mai necesară, ţinând cont de atitudinea trecută şi prezentă a actualei puteri executive din comuna noastră, care nu a fost şi nici nu este interesată sub nicio formă de accesarea proiectelor europene! 

În contradicţie cu atitudinea primarului, noi considerăm că singura modalitate viabilă de a dezvolta comuna sunt proiectele cu finanţare europeană. În acest sens, vom identifica toate oportunităţile legate de posibilitatea de a atrage fonduri nerambursabile în comuna Stoeneşti. Pentru binele locuitorilor comunei Stoeneşti, vom dezvolta o relaţie de bună colaborare cu puterea executivă, pentru a evita eventualele conflicte! Toate deciziile luate, prezente şi viitoare, ale grupului nostru, format din cei 7 consilieri, au ca intenţie dezvoltarea comunei în interesul întregii comunităţi, excluzând orice formă de interes personal sau de grup. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat liberalul Cătălin Iosifescu.

 Oancea, ignorat de primar căruia i-a cerut să transmită şedinţa pe site-ul Primăriei  

Tot înainte de şedinţa programată pe 4 noiembrie, „Dreapta Unită” a creionat câteva amendamente la Regulamentul de funcţionare al Consiliului Local. Iată cum arată acestea, prezentate de celălalt lider de partid, angrenat în alianţa de la Stoeneşti, Florin Oancea, preşedintele USR PLUS Stoeneşti.  

„1.Hotărârile Consiliului Local vor fi iniţiate nu numai de primar, ca până acum, ci şi de consilieri locali sau de cetăţeni. 2.Şedintele Consiliului Local sunt publice, orice cetăţean putând asista la şedinţă şi/sau de a le urmări pe internet. 

3.Convocarea şedinţelor Consiliului Local se va putea face şi prin convocare semnată de 1/3 din consilieri. Până acum, numai primarul a iniţiat şedinţe ordinare sau extraordinare.”

Florin Oancea s-a angajat că, în perioada următoare, „Dreapta Unită” va avea multe iniţiative. Cum, de altfel, ar fi fost normal – consideră el – ca Executivul să-i ia în calcul iniţiativa deja depusă la Secretariat, referitoare la transmiterea în direct, pe site-ul Primăriei Stoeneşti, a şedinţei din 4 noiembrie. Şi a tuturor celor care vor urma. „Dacă lucrurile decurg firesc, uniunea USR-PNL-PER, cu majoritate în Consiliul Local, va adopta tot ce se va face în comună, în următorii patru ani! Iniţiativele pot veni de la orice formaţiune USR-PNL-PER-PSD, dar de înfăptuit se pot înfăptui doar cu votul majorităţii USR-PNL-PER! Sper să înţelegem că este cazul să se treacă în invitaţie şi să ajungă în discuţie în Consiliul Local toate iniţiativele tuturor consilierilor/formaţiunilor politice iniţiatoare.”, precizează acesta. 

Păuniţa Mâzgaciu, PSD – 6 voturi, Marian Văcaru, PER – 7 voturi 

În plenul şedinţei din 4 noiembrie, au existat două propuneri pentru funcţia de viceprimar al comunei. Primarul Paul Marin a nominalizat-o pe colega sa de partid, Păuniţa Mâzgaciu, iar liberalul Doru Vrabie, care a prezidat întrunirea, l-a desemnat pe ecologistul Marian Văcaru, conform înţelegerii. PSD-ista a primit toate cele şase voturi ale tovarăşilor de partid, în timp ce Văcaru, de la PER, a câştigat cu 7 voturi ale „Dreptei Unite”. 

Comisiile de specialitate ale Consiliului Local Stoeneşti arată astfel: 

1.Comisia de Buget-Finanţe: Florin Oancea (USR PLUS), Cătălin Ionuţ Iosifescu (PNL), Marian Văcaru (PER), Păuniţa Mâzgaciu (PSD), Ion Luca PSD).

2.Comisia de Învăţământ: Dragoş Stuparu (USR PLUS), Cătălin Luca (PSD), Marian Ciubuc (PSD).

3.Comisia Juridică: Adrian Neguleţ (PSD), Alin Pojală (PSD), Ion Bragă (USR PLUS), George Doru Vrabie (PNL), Cristian Arzoiu (PER).

Magda BĂNCESCU  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!