4.1 C
Campulung Muscel
13/11/2024

Purtătorul de cuvânt de la „Municipal”: „Spitalul nu arată rău, ba chiar, pe alocuri, arată foarte bine!”

Prin investiţiile iniţiate şi derulate în ultimii ani, conducerea Spitalului Municipal Câmpulung a contribuit la creşterea calităţii actului medical, făcând un pas înainte în atingerea ambiţiilor de optimizare a tuturor activităţilor pe termen lung. Atât cadrele medicale, cât şi personalul auxiliar şi-au propus să aibă o contribuţie importantă la realizarea unor schimbări în bine pentru comunitatea locală şi nu numai. Prin reabilitarea şi dotarea sălilor de operaţii Chirurgie, precum şi a sălilor de operaţii Obstetrică – Ginecologie şi Ortopedie, Blocul Operator al Spitalului Municipal Câmpulung este acum cea mai modernă astfel de structură chirurgicală din reţeaua spitalicească publică a judeţului Argeş.
Se va investi în continuare
Procesul de modernizare a Spitalului Municipal Câmpulung este, însă, mult mai amplu. Astfel, la sfârşitul anului trecut s-au încheiat lucrările de reabilitare în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă, care este funcţională din 10 februarie, iar în ultimii ani s-au achiziţionat echipamente şi aparate medicale noi (computer tomograf, electroencefalograf, paturi pediatrie, monitoare pacienţi, aspirator clinic, electrocauter, analizor de laborator, coagulometru, laparoscop, analizor automat de hematologie, analizor de gaze şi electroliţi în sânge, un emulsificator pentru Oftalmologie, o maşină automată de spălat instrumentar, trei electrocardiografe, un monitor pacienţi, lăzi frigorifice mortuare şi multe altele) şi s-a continuat procesul de reabilitare a altor spaţii medicale. Veştile bune nu se opresc, însă, aici. Pe lângă toate acestea, în vederea eficientizării actului medical, conducerea Spitalului Municipal mai are în vedere pentru anul următor şi alte planuri de investiţii, pe care speră să le ducă la bun sfârşit. „În spitalul din Câmpulung există medici, buni, răi, ăştia suntem, cu toţii avem puncte mai bune, puncte mai rele, zile mai bune, zile mai proaste, însă, aici s-a investit foarte mult în ultima vreme. Spitalul nu arată rău, ba chiar, pe alocuri, arată foarte bine. Aţi văzut Blocul Operator cum arată, acum 2-3 ani, aţi văzut sala de naşteri, aţi văzut, recent, Terapia Intensivă… E adevărat că secţiile nu au, cum să spun, condiţii hoteliere deosebite, dar lucrurile trebuie făcute pas cu pas şi, după părerea mea, administraţia a investit bine unde a investit. Eu cred că este mai important să existe condiţii de tratament mai bune, dar e evident că sunt importante şi condiţiile hoteliere. Se va investi în continuare, cel puţin cât se va mai putea.”, a declarat medicul Mădălin Iordache.

Nu abuzaţi de ambulanţă şi Compartimentul Primiri Urgenţe

În fiecare minut, sute de români sună la 112. Fiecare apel nejustificat pune în pericol oameni a căror viaţă chiar depinde de o ambulanţă. În acest context, precizăm că serviciul 112 a fost realizat tocmai pentru situaţii de urgenţă şi le reamintim cetăţenilor că simplele certuri, întreruperea utilităţilor, inundaţii în apartament sau la subsolul blocului, neridicarea gunoiului menajer, pierderea sau găsirea de obiecte personale, ridicările auto sau zgomotul paşilor de la vecinul de sus nu reprezintă o urgenţă. Noul purtător de cuvânt de la „Municipal” îi îndeamnă pe oameni să nu abuzeze de serviciul de ambulanţă şi să solicite sprijinul paramedicilor doar atunci când este, într-adevăr, o urgenţă, pentru că, în caz contrar, se poate pune în pericol viaţa altcuiva, care chiar are nevoie de ajutor medical. Excepţie nu fac nici cei care se înghesuie zilnic la Compartimentul Primiri Urgenţe, cărora le recomandă, dacă nu sunt cazuri grave, o vizită mai întâi pe la medicul de familie. „Peste 85% din cei peste 30.000 de bolnavi care au venit la spital, în 2018, au trecut pe la CPU. N-aş putea să vă spun câţi dintre ei s-au şi externat. Vă garantez că un procent foarte mic. Din 50-100 de prezentări într-o zi, dacă se internează 10-15 persoane, e mult. Am o rugăminte pentru cei care se adresează CPU: să solicite ambulanţa numai atunci când este cazul, atunci când credeţi sau vi se pare că viaţa este în pericol. Nu abuzaţi de căratul cu ambulanţa! Este mai bine să mergeţi mai întâi la medicul de familie, să cereţi un bilet de trimitere, să faceţi o programare la oricare dintre specialiştii care v-ar plăcea. La orice oră se pot face aceste programări, dimineaţa, bineînţeles, prin centrala spitalului, venind personal, rugând medicul de familie să ia legătura cu noi. Este mult mai elegant şi mai frumos decât să ne bulucim la CPU, să fim supăraţi că nu suntem băgaţi în seamă, că se moare cu zile şi aşa mai departe. E bine să încercăm să respectăm anumite reguli, plecând cu cele de bun-simţ şi terminând cu celelalte… Nu mai veniţi la CPU şi solicitaţi set complet de analize! La CPU sunteţi investigaţi sau examinaţi de medicul de gardă care, în principiu, trebuie să recolteze un set minim de analize: hemogramă, glicemie, uree, creatinină, sumar de urină, electroliţi şi cam atât. Dacă medicului i se pare ceva anormal, trebuie să ceară alte consulturi sau analize suplimentare. Nu de la început se iau un pogon de analize, la toată lumea, ca omul să fie fericit că a venit la spital şi a plecat acasă cu un pogon de analize!”, e de părere chirurgul Mădălin Iordache.

Probleme cu traficul auto

O situaţie problematică există şi la intrarea în incinta Spitalului Municipal. Oamenii se înghesuie să ajungă cu maşinile cât mai aproape de unitatea medicală, din diferite motive, creând aglomeraţie auto în jurul spitalului şi chiar ambuteiaje pe străzile adiacente, aşa cum s-a întâmplat într-una din zilele trecute. Acest lucru poate perturba accesul ambulanţelor către rampa de la Compartimentul Primiri Urgenţe. „Azi dimineaţă (n.r. miercuri, 27 martie) posesorul Duster-ului, din poza făcută de mine în timp ce aşteptam să intru în spital, îl înjura şi ameninţa pe portar ca să intre în spital. S-a creat şi un mic ambuteiaj pe străzile adiacente până când individul a renunţat.”, ne-a informat medicul Mădălin Iordache, care a surprins totul cu telefonul mobil, în timp ce aştepta să ajungă la serviciu. Dacă avea o urgenţă de viaţă şi de moarte, în care fiecare secundă conta, ce s-ar fi întâmplat? „Am rugămintea de a nu se mai intra în spital cu maşina personală decât pentru urgenţe sau pentru a prelua bolnavii externaţi.”, este mesajul purtătorului de cuvânt al spitalului către cei care nu se-ndură să-şi lase maşinile în afara unităţii medicale. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!