20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Alegeri cu o dreaptă mărunţită

Magda BĂNCESCU   

Modelul Capitalei, cu o dreaptă unificată împotriva PSD, nu va fi adoptat şi la Câmpulung, unde, alegând căi separate, nici Lasconi, nici Zaharia – contracandidaţii care contează, restul fiind „umplutură”, unii cu zero şanse şi la Consiliul Local – nu au destulă forţă electorală, pentru câştigarea Primăriei. Încăpăţânarea principalelor partide de dreapta de a rămâne divizate în faţa unui electorat suficient de încântat de cişmeaua din Piaţa Primăriei, încât să dea şansa trăsnăilor în formă continuată şi pe Bulevardul „Pardon”, îi asigură confort şi linişte politicianului Ţâroiu. În contextul „independenţei” PNL şi USR la alegeri, candidatul PSD nu are motive să se teamă. Ce-i drept, o parte dintre bugetari – probabil, cei din Învăţământ – îi împarte cu adversarul de la PNL, însă rămân ai săi pensionarii, abonaţii la ajutoarele statului, sporiţi cu nevoiaşii din proiectul „Schimbă-ţi viitorul”, minoritarii etnici manipulaţi, prin liderii lor, să-l voteze pe Ţâroiu, chiriaşii Primăriei, angajaţii Primăriei şi ai instituţiilor subordonate. Poate nu contează numeric cei ai Muzeului – deşi avem pe lista de consilieri PSD un salariat al Muzeului -, Bibliotecii, Casei de Cultură, Pieţei, deşi, luate împreună, se adună destui şi de aici. Însă sigur contează cei ai ADP, ai Edilului şi ai şcolilor. Şi, cel mai mult, contează şi cântăresc cei ai spitalelor, unde lucrează aproximativ 700 de persoane. Este adevărat, nu sunt toţi din Câmpulung şi nu sar toţi cu ştampila pe Ţâroiu, de dragul lui Grigore Stănescu, nominalizat pe lista pentru Consiliul Local pentru rolul de „aspirator” de voturi din Spitalul Municipal. 

Numărul mare de vârstnici şi de bugetari n-a convins opoziţia să ia tăria unui zid în faţa răului reprezentat de alegătorii actualului primar, care or fi ei simpli, dar sunt mulţi. Gândiţi-vă că dacă, la europarlamentare, primarul a „cumpărat” amărâţii cu pachete, ca organizaţia municipală să se prezinte onorabil în faţa superiorilor, cum vor curge pomenile la locale! Dacă Ţâroiu se alege cu cantitatea, Zaharia, în schimb, are de partea sa calitatea. O parte a profesorilor şi, probabil, şi alte categorii considerate intelectuale, dar reduse numeric, îl vor vota pe liberal, nu pe unul care nu e în stare să lege două vorbe. Ironic, Câmpulungul, oraşul primei scrieri în Limba română, a ajuns pe mâna unuia care joacă tontoroiul pe regulile unei exprimări decente, nu zicem corecte. Însă dacă Zaharia stă în nădejdea oamenilor culţi, care mai degrabă şi-ar tăia o mână decât să dea votul unui agramat, n-are cum să reprezinte o ameninţare pentru primarul în funcţie. 

Cine o votează pe Elena Lasconi? Cel mai probabil, oamenii care lucrează în sectorul privat, iar dintre aceştia, în special, cei care au mai deschis o carte, care au văzut lumea, care tânjesc după civilizaţia şi modernul trăite peste graniţe. O vor vota câmpulungenii scârbiţi de funcţionarii statului, unde sila faţă de contribuabil a fost recompensată cu salarii nesimţite de primarul nepretenţios la performanţă. Şi, mai ales, la schimbarea de atitudine promisă la fiecare rundă de creşteri de lefuri. 

De aceea era bine ca repulsia câmpulungenilor faţă de potlogăriile din administraţia locală, de escapadele bahice consumate la vârful Primăriei, de sutele de miliarde prăpădite pe nişte rateuri investiţionale să fi fost ajutată cu un pact al dreptei. Faţă de 2016, când trei, chiar patru erau competitorii cu potenţial să formeze structura Consiliului Local, PSD, PNL, ALDE şi PAM, constituit doar la nivelul Argeşului de fostul lider PDL Mircea Andrei, în 2020, şansele se împart între PSD, PNL, USR, Pro România, PMP şi probabil că şi POL. Partidul Oamenilor Liberi, o struţo-cămilă între stat şi privat, intrat în cursă ca să complice procesul alegerilor. Nu şi rezultatul, care este evident că ştirbeşte procentul principalului oponent al lui Ţâroiu, în cazul în care POL îşi desemnează un reprezentant la funcţia de primar. POL mizează pe voturi  şi de la stânga, şi de la dreapta, dar mai mult din zona de alegători care contribuiau la consolidarea scorului Elenei Lasconi, ea având cele mai şanse să-i sufle în ceafă lui Ţâroiu.  

Dacă, până la aceste alegeri, intrarea în cursă a câte zece – unsprezece pretendenţi la şefia Câmpulungului era privită cu resemnare în privinţa deznodământului scrutinului, mai ales de când se ţine într-un singur tur, acum chiar conta să fi fost mai puţini. Până în acest moment, se ştie despre zece candidaţi, care vor ajunge la unsprezece dacă POL concurează şi la funcţia de primar. Situaţie care va fărâmiţa mai tare electoratul care nu-l înghite pe Ţâroiu, dar care îi va oferi al doilea mandat, pe fondul dezbinării forţelor politice opozante. Dreapta… mărunţită, nehotărâţii… mai nehotărâţi, „iepurii”… la datorie = succes pentru Liviu Ţâroiu. Candidează ca să încurce atât Anca Coşa, cât şi Marius Dumitrescu, ambii, teoretic, din partea unor partide de dreapta, Alianţa pentru Uniunea Românilor, şi Alternativa Dreaptă. Acum patru ani, din poziţia de independent, Coşa a fost votată de 355 de câmpulungeni, în timp ce Marius Dumitrescu, din partea PNŢCD, un partid mult mai cunoscut decât actuala opţiune politică a acestuia, s-a ales cu 220 de voturi şi penultimul loc din totalul de zece pretendenţi. La asemenea procente, 3%, respectiv 1,90%, şi Consiliul Local a fost prea departe. 

De ce încearcă din nou? Cel mai probabil, ca să saboteze şansele la victorie ale Elenei Lasconi, presupunând că ea este următoarea clasată după Ţâroiu. Din categoria „iepurilor” este şi independentul Virgil Stuparu, un beneficiar al atenţiei şi sprijinului lui Liviu Ţâroiu, căruia îi întoarce ajutorul candidând pentru o mână de voturi. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!