Magda BĂNCESCU
Executivul condus de Elena Lasconi a picat un prim examen al popularităţii, cu preţul crescut, de nevoie, la testul pentru depistarea COVID. Deşi, cinstit vorbind, nu este o măsură care afectează comunitatea, până la ultimul cetăţean, aşa cum ne-au afectat impozitele crescute simţitor, în fiecare an, de către cel mai social-democrat dintre primarii Câmpulungului, grijuliu să asigure banii de salarii nesimţite buzunărind populaţia. Pe lângă taxele clasice, a umflat preţul la gunoi, de puteai să juri că fostul primar ţinea mai mult la profitul Financiar Urban decât la veniturile cetăţenilor, pe care acum îi boceşte că nu-şi permit testul COVID. Aşa este, foarte mulţi dintre locuitorii Câmpulungului nu-şi permit testul COVID, chiar dacă preţul era şi este în continuare cel mai mic din judeţ. Nu şi-l permiteau nici când costa 200 de lei, prin urmare, cu 50 de lei în plus ori în minus, totuna le este.
Haideţi să ne amintim cum au aprobat, cu buzele ferecate, precedentele Consilii Locale repetatele scumpiri ale preţului apei, atunci când restanţele nerecuperate ale Edilului o forţau să reducă într-un fel dezechilibrul între încasări şi datoriile rău-platnicilor.
O grămadă de dandanale, pe care le plătim cu toţii, lună de lună, au fost scumpite de lupii vârâţi sub blana de oaie, care s-au lăfăit în ce-au jupuit din portofelul nostru. Şi care acum îi jelesc cu ipocrizie pe bieţii cetăţeni, prăduiţi, mandat după mandat, prin birurile impuse şi prin afacerile pe seama investiţiilor din care şmecherii din administraţie au făcut averi. Joia trecută, ne-am îngreţoşat cu refrene electorale având Primăria pe post de finanţator al testării în masă a populaţiei. Când Primăria nu şi-a testat nici măcar angajaţii, după depistarea celor cinci infectaţi, care nu făceau parte din acelaşi compartiment. Mai mult ca sigur, cei cinci, în cazul cărora boala s-a manifestat suficient de vizibil încât să se lase testaţi, au transmis virusul şi altor colegi, care au rămas la stadiul de asimptomatici. Dar contagioşi pentru cei din jur. Şi, cu toate acestea, nu s-a făcut testarea salariaţilor, după cum nu s-a făcut nici după infectarea directoarei economice Violeta Iarca, nici după depistarea ca pozitiv a arhitectului şef Cătălin Ghiţă, recurgându-se la cel mult izolarea contactelor directe. Ne vine greu a crede că aceştia au păstrat COVID-ul pentru ei, dacă ne gândim că şi la Primărie fumează, beau cafea şi mănâncă la fel ca la pomană, vorba medicului Aron, care depista în aceste gesturi şi comportamente o posibilă cauză a infectărilor în rândul personalului medical.
Iar politicienii din Consiliu cer testare în masă la Câmpulung! Aduceţi-vă aminte, vă rugăm, perioada în care erau internaţi, cu forţa, asimptomaticii. Majoritatea celor care nu se simţeau rău respingeau categoric testarea, de frica de a nu ajunge în spital, unde erau umflaţi cu medicamente. Şi acum cerem testare în masă în oraşul cu nădragii sparţi în dos, măsură pe care n-au aplicat-o municipii şi oraşe bogate, căci nu ajută la nimic.
Liviu Ţâroiu, lovit subit de o amnezie privind deciziile luate de directorii favoriţi ai Spitalului, a pus-o pe Elena Lasconi să recupereze din proiectul european măcar o parte dintre cheltuielile rezultate din activitatea de testare. Asta în condiţiile în care proiectul a fost depus pentru finanţare din banii UE, cu necesarul întocmit de Alexe şi Stănescu. La câteva zile după ce Ţâroiu l-a dat jos din funcţie pe Andrei Aron, la ieşirea din starea de urgenţă, şi l-a repus în funcţie pe Alexe, acesta din urmă a dat năvală la o şedinţă de Consiliu, cu un necesar făcut pe „genunchi”. Lista de echipamente s-a finalizat în mandatul de patru luni al pensionarului Stănescu, la fel de „inspirat” precum Alexe să propună ceea ce voia Ţâroiu de la Lasconi: costurile activităţii de testare, suportate din bani europeni. Cam târziu, dacă proiectul n-a fost înaintat cu această cerinţă inclusă.
Pretenţiile de inspiraţie electorală din Consiliul Local au mers într-acolo încât primăriţei i s-a cerut să ia de la „alte capitole”, pentru a ajuta Spitalul Municipal cu fondurile necesare pentru testare. Unii colegi ai fostului primar au fost încurajaţi să-i tea teme primăriţei chiar de Ţâroiu, năpădit de amintiri recente, cum că Executivul propune, iar Consiliul aprobă. Asta pentru că fostele Consilii, de „cârpă”, au fost mulţumite să ridice mâna – sau să întindă mâna – şi să încaseze indemnizaţia.
Elena Lasconi a contracarat strategia de campanie a sfătoşilor buni rău la teorie cu o propunere inspirată: consilierii interesaţi de depăşirea blocajului financiar de la Spital să vină la Primărie, să studieze bugetul, să afle disponibilul din conturile instituţiei şi să indice ei capitolele care pot fi „uşurate” de fonduri.
Din câte ştim noi, economiile anilor precedenţi au fost rezervate, în mare, pentru contractele în derulare. Ţâroiu a lăsat mai multe lucrări contractate, unele aflate în desfăşurate, altele neîncepute. De aceşti bani nu te poţi atinge. Finanţarea de la capitolul evenimente, care nu s-au mai ţinut în 2020, exceptând nişte festivaluri on-line – tot ca să se toace nişte fonduri -, a fost consumată deja pentru lupta cu pandemia.
La Elena Lasconi, care a avut o sclipire de moment să-i pună pe legiuitori la treabă, de vreme ce la sfaturi pentru Executiv se pricep cu toţii, se pare că nu ţine vechea meteahnă a aleşilor. Care refuză să gândească şi să muncească pentru comunitate, în contul celor 10% din salariul primarului, direcţionând responsabilitatea către primar. Primăriţa le-a spus-o franc: consilierii locali au toate competenţele, toate pârghiile şi toată îndreptăţirea fie să ceară documente pe e-mail de la Primărie, fie să le analizeze la faţa locului. Şi, totodată, să-i livreze primarului soluţii, aşa cum sunt capitolele bugetare care pot fi „deposedate” de alocările financiare rămase neconsumate. Elena Lasconi le-a asigurat un acces neîngrădit la toate birourile instituţiei, promiţându-le deschidere şi transparenţă depline.
Păi, a mai zis vreunul ceva, când au auzit că Lasconi le cere muncă de documentare?! Că doar nu erau proşti să sacrifice mini-vacanţa de 1 Decembrie, studiind resursele bugetului, de dragul nevoiaşilor fără bani de teste PCR.