O nouă Hotărâre, aprobată de Guvern, stabileşte un nou termen de valabilitate a cardului naţional de asigurări de sănătate. Documentul, care, până în prezent, avea o valabilitate de 7 ani, se va putea utiliza în continuare încă 7 ani. Conform precizărilor legislative, „termenul de valabilitate a cardurilor naţionale emise până la data de 31 decembrie 2014 este de 14 ani de la data emiterii”. În 2020, aproximativ 4.200.000 de carduri urmau să expire, iar în anul 2021, alte 10 milioane de carduri naţionale de sănătate, astfel că măsura luată prin această modificare legislativă va putea degreva bugetele Ministerului Sănătăţii şi cel al Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate de cheltuieli consistente, necesare tipăririi şi distribuirii documentelor.
„Este o reglementare „sănătoasă”, pentru că ne aflam într-o perioadă de o intensitate epidemiologică, situaţie pe care nu ne-o dorim, însă ea există şi presupune eforturi financiare deosebite. 550 mii de lei, cât reprezintă măsura de prelungire a cardurilor, faţă de 165,4 milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate, înseamnă o economie extraordinară, determinantă pentru sistemul de sănătate al ţării. Important este ca asiguraţii noştri să ştie că îşi pot folosi cardurile de sănătate, al căror termen de valabilitate expira în acest an, încă 7 ani, fără să facă vreun demers în plus, prelungirea făcându-se în mod automat.”, a declarat Cristian Mitrofan, directorul CAS Argeş.
Aşadar, începând cu luna iulie 2020, pe toate cardurile de sănătate care expirau în 2020, se vor scrie noi certificate digitale, în mod automat. În momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui fără nicio intervenţie a furnizorului. “E.M.”