2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Zeci de trofee de excelenţă pentru preoţi şi foştii edili ai Lereştiului

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

Respectând această decizie, edilul de la Lereşti, Marian Toader, a derulat, anul acesta, Ziua Comunei şi Festivalul Covrigilor cu ou sub această egidă, motiv pentru care a oferit trofee de excelenţă primarilor care au gospodărit comuna din 1989, dar şi preoţilor care profesează, locuiesc sau sunt originari din localitate.

În cadrul momentului oficial la Ziua Comunei, au fost enumeraţi edilii, aleşi să conducă localitatea după Revoluţia din 1989: Ion Vasiloiu, Aureliu Şerb, Ion Damaschin, Petre Bulgaru, Ion Năftănăilă, Gheorghe Tonghioiu şi Ion Berevoianu. Foştii primari au primit de la administraţia locală trofee de excelenţă, pentru că au contribuit la susţinerea şi dezvoltarea satului românesc, dar şi la menţinerea tradiţiilor. „Ofer trofee de excelenţă primarilor pe care i-a avut comuna din 1990 şi până în prezent. Toţi cei şapte primari, care au fost înaintea mea, au pus umărul şi contribuţia la dezvoltarea Lereştiului, de aceea localitatea arată aşa frumos. Toţi au lăsat câte ceva în urmă.”, a declarat actualul primar, Marian Toader.

Au urcat pe scenă, ca să-şi ridice distincţiile, doar trei foşti edili. Ion Vasiloiu, primul primar după Revoluţie, care a ţinut să spună: „Pentru că am fost citat că am făcut ceva în comuna Lereşti, vreau să vă reamintesc că, pe 28 februarie 1990, CAP Lereşti a sucombat şi de atunci au început oamenii să-şi ia proprietăţile în primire, să ducă o altă viaţă. Îmi pare rău de cei care atunci vorbeau urât despre această faptă, dar eu o reţin ca pe o realizare pentru perioada în care am fost primar.” Al fost „manager” al comunei, care şi-a revendicat trofeul, pentru activitatea desfăşurată în administraţia publică şi contribuţia adusă la dezvoltarea durabilă comunei Lereşti, a fost Ion Berevoianu, care a transmis localnicilor: „Am ocazia să vă mulţumesc încă o dată că mi-aţi acordat o şansă, să demonstrez ce pot, în mandatul trecut. Într-adevăr, am făcut echipă foarte bună cu domnul Marian Toader, am fost foarte atent la realizările pe care le are şi obiectivele pe care le urmăreşte. Se pare că urmăreşte ceea ce împreună am stabilit, este vorba de strategia comunei Lereşti. Îi doresc succes în continuare!” Al treilea fost primar prezent a fost Ion Năftănăilă, care şi-a derulat mandatul între 2004 şi 2008.

Valenţiu Bădescu, Nicolae Vlădău, Adrian Moisescu, Răzvan Caplan, Gabriel Cicu, Gheorghiţă Voican, Alexandru Pahonţu, Neculae Vlădău, Marian Dinu, Ion Cojocaru, Moise Pahonţu, Ciprian Dragomir sunt preoţii cărora le-au fost înmânate distincţii, cu titlul de „Trofeu de aleasă cinstire pentru rodnica activitate pusă în slujba Bisericii şi a societăţii, precum şi pentru implicarea generoasă în viaţa spiritual – creştină a comunităţii lereştene”.

Distincţii de recunoştinţă au mai fost oferite profesorului Robert Maria, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Lereşti, „pentru transformarea instituţiei într-un spaţiu al excelenţei educaţionale, al bucuriei, al cunoaşterii şi al învăţăturii, al modelării intelectuale şi morale a tinerilor”.

Decoraţii onorifice, „în semn de recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia adusă la promovarea, păstrarea şi dezvoltarea imaginii comunei Lereşti”, au fost date profesoarei Marinela Ţincu, membră fondatoare a Asociaţiei Alunelul, pentru implicare, colaborare şi pentru reuşita Festivalului „Covrigilor cu ou”; coregrafului Ansamblului „Alunelul”, Ion Horobeanu; Elenei şi lui Ionel Marin, de la Asociaţia „Alunelul”, iniţiatorii Festivalului „Covrigilor cu ou”; preotului Alexandru Pahonţu, sufletul şi iniţiatorul Festivalului de Film Cinesat, ajuns anul acesta la ediţia a patra; reprezentantului echipei de fotbal AS Lereşti, Bogdan Dascălu.

Cu această ocazie, edilul a anunţat că va inaugura terenul de fotbal, care este în reabilitare, în luna august sau septembrie, evenimentul urmând să fie marcat cu un meci al echipei de localitate cu una de elită, din Bucureşti. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!