Spre deosebire de Câmpulung, care, după Revoluţie, a dat cu piciorul relaţiei cu China, unul dintre cele mai puternice state ale lumii, preferând înfrăţiri nefructuoase cu orăşele din vecini, renumite pentru producţia de vinuri, Mioveni şi-a consolidat o legătură trainică, ale cărei efecte se văd acum, când ne aflăm într-o perioadă cumplită. Fraţii chinezi ai Mioveniului, un oraş bogat, care îşi permite să susţină din resurse proprii lupta împotriva COVID-19, au trimis, săptămâna trecută, un substanţial transport de echipamente medicale destinate personalului angrenat în îngrijirea bolnavilor de coronavirus. Asta în timp ce Spitalul Câmpulung a devenit rapid un focar de infecţie, organizând cu întârziere activitatea de protecţie a medicilor şi asistentelor, după împrăştierea virusului în unitate.
Deşi bugetul Mioveniului nu se poate plânge de lipsa resurselor, unitatea spitalicească devenită centru suport de tratament COVID-19 a beneficiat şi de un sprijin colosal din partea societăţii civile, în special, a companiilor private colaboratoare ale Primăriei. Gheorghe Văsâi, care face bani frumoşi şi din gunoiul Câmpulungului, a achitat, la Mioveni, costul unui aparat Real Time Polymerase Chain Reaction, de testare a persoanelor infectate cu SARS-COV-2. Iar Automobile Dacia şi Groupe Renault România au dotat Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul Spitalului Orăşenesc Mioveni cu un sistem complet de testare a infecţiilor cu SARS-COV-2.
Nici ceea ce nu ţine de bani, ai noştri nu fac cum trebuie. Comunicarea, de pildă. Accesaţi, de curiozitate, pagina de Facebook a primarului Ion Georgescu, care abundă în informaţii legate de maniera în care a organizat întreaga luptă împotriva COVID-19. Pe pagina primarului, găsiţi de la măsurile de igienă, până la cum lucrează instituţiile publice şi supermarketurile în perioada de urgenţă, cum a pregătit Spitalul Mioveni, ce campanii de ajutorare a celor în nevoie a întreprins, cum acţionează Poliţia şi multe, multe altele. Asta înseamnă să fii un primar apropiat de oameni, energic, preocupat de relaţii benefice pentru oraş, cum este cea cu China, pierdută din prostie, din îngâmfare, din nepăsare, de către autorităţile noastre, mulţumite cu fraţii din Balcani.
Pe când Spitalul Câmpulung se infecta de la pacienta din Godeni, unitatea din Mioveni era ajutată de China cu echipamentele necesare
În perioada în care în Spitalul Câmpulung intra primul pacient infectat cu coronavirus, care a contagiat zeci de cadre medicale, nevoite să primească bolnavi echipate cu măşti simple, în lipsa echipamentelor de înaltă protecţie, primarul Ion Georgescu anunţa primul ajutor acordat de China Mioveniului. „În adevăratul sens al expresiei „prietenul, la nevoie, se cunoaşte”, în această perioadă dificilă, când nevoia de echipamente medicale şi de protecţie este stringentă, Spitalul TCM din Jinhua – China, municipiu înfrăţit cu oraşul nostru, ne întinde o mână de ajutor. Nu peste mult timp, un consistent ajutor constând în echipamente de protecţie şi alte materiale medicale necesare medicilor, pentru a salva vieţile celor ameninţaţi de COVID-19 vor ajunge la Mioveni, graţie relaţiilor pe care le-am dezvoltat şi clădit în ultimii ani cu partenerii noştri chinezi. Mesajul de solidaritate şi suport al Guvernului chinez ne-a fost transmis personal de Excelenţa Sa, Jiang Yu, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, care ne-a dat asigurări ferme că vom primi ajutorul de care avem nevoie, iar pe viitor, relaţia noastră va căpăta noi valenţe. Doamna ambasador a exprimat disponibilitatea Guvernului chinez de a contribui la efortul statului român în combaterea îmbolnăvirilor şi tratarea persoanelor infectate, oferind suport pentru achiziţia de echipamente medicale şi materiale de protecţie de la furnizori chinezi.”, i-a informat pe concetăţeni, pe 26 martie, Ion Georgescu.
Sprijinul s-a concretizat rapid, pe 27 martie, conducătorul localităţii anunţând că „ajutoarele sunt pe drum!” „O importantă cantitate de materiale medicale şi echipament de protecţie vital pentru personalul Spitalului Mioveni au pornit pe calea aerului spre România. Măşti de protecţie N95, mănuşi chirurgicale, combinezoane şi alte materiale ne-au fost donate de prietenii noştri din cadrul Spitalului TCM Jinhua, unitate medicală cu care am semnat, anul trecut, un acord de cooperare.”, este altă veste bună primită de locuitorii Mioveniului.
Transportul din China a ajuns la Mioveni săptămâna trecută
Într-adevăr, în Săptămâna Luminată, sprijinul promis a ajuns la Mioveni, mărturie fiind anunţul lansat, pe 22 aprilie, de primarul Ion Georgescu: „Cu bucurie şi speranţă, am primit astăzi un ajutor consistent din partea prietenilor noştri din Municipiul Jinhua, provincia Zhejiang – China, constând în importante cantităţi de materiale medicale şi echipamente de protecţie, atât de necesare în această perioadă, precum măşti FFP2, măşti chirurgicale, halate, combinezoane şi mănuşi de protecţie. După un drum lung, ajutoarele umanitare donate de Spitalul TCM Jinhua şi de administraţia locală a municipiului Jinhua au ajuns la Primăria Mioveni, urmând ca noi să le direcţionăm către colegii noştri aflaţi în linia întâi a luptei cu pandemicul virus SARS-COV-2. Le mulţumim pentru gestul de solidaritate tuturor celor care au contribuit la organizarea şi coordonarea acestui transport – Guvernului local al municipiului Jinhua, conducerii Spitalului de Medicină Tradiţională Chineză din Jinhua, Ambasadei Republicii Populare Chineze în România şi domnului Jin Xiaozhong. Uniţi putem învinge!”, este mesajul încurajator al unui primar care înţelege rolul înfrăţirilor care nu se fac doar ca să aibă aleşii pe unde să se plimbe. Cazul celor de la Câmpulung, care pun la cale o înfrăţire cu un oraş din Grecia, pentru a-şi asigura vacanţele pe banii noştri şi ai gazdelor.
Medicii de la Mioveni, ajutaţi cu sfaturi pe tema COVID-19 de colegii din China
Înainte de sosirea ajutoarelor medicale la Mioveni, s-a produs o altă acţiune în beneficiul oraşului argeşean. „Prin sistemul de video-conferinţă, personalul medical de specialitate, care tratează la Mioveni pacienţii cu SARS-COV-2 a intrat în dialog cu medicii chinezi, pentru a realiza un schimb de experienţă pe tema COVID-19. (…) Având în vedere că spitalele din Republica Populară Chineză beneficiază deja de o expertiză rezultată din tratarea la scară naţională a bolnavilor cu coronavirus, cu sprijinul ambasadei Chinei, Spitalul Orăşenesc Mioveni şi Spitalul Municipal Jinhua, de comun acord, printr-un sistem de video-conferinţă, au deschis un canal de comunicare, prin intermediul căruia personalul medical de specialitate din cele două spitale au putut dialoga. Astfel, o parte dintre medicii care tratează, în cadrul Secţiei de Boli Contagioase a Spitalului Mioveni, pacienţii infectaţi cu coronavirus, managerul spitalului, dr.Horia Trăila, şi reprezentanţi ai autorităţii publice locale au ridicat o serie de întrebări privind modalităţile de tratare, particularităţi şi soluţii privind combaterea infectării cu COVID-19, opiniile şi sfaturile medicilor chinezi fiind extrem de utile.
Întâlnirea virtuală a durat aproape două ore, iar discuţiile punctuale pe tema combaterii noului coronavirus SARS-COV-2 s-au încheiat cu crearea unei platforme comune de comunicare, unde medicii argeşeni pot lansa întrebări, la care specialiştii chinezi vor da răspunsuri în scris. Conducerea Spitalului Municipal Jinhua s-a arătat dispusă ca aceste discuții online să poată fi reluate ori de câte ori va fi nevoie. Între administraţiile din Mioveni şi Jinhua există o colaborare de mai mulţi ani, între cele două oraşe fiind semnat un acord internaţional de cooperare în anul 2017, iar între Spitalul Mioveni şi Spitalul TCM Jinhua a fost încheiat un acord de cooperare în anul 2019.”, a transmis primarul Georgescu pe 14 aprilie.
După ’90, Câmpulung a întors spatele Chinei, cel mai valoros partener înainte de revoluţie
Iată cât de evoluate sunt lucrurile la Mioveni, unde conduce un primar cu fler, care ştie să „exploateze” beneficiul unei înfrăţiri adevărate, care se simte la nevoie. În locul Mioveniului sau la fel ca Mioveni putea fi Câmpulungul, ale cărui relaţii cu China au început, graţie Uzinei ARO, cu trei decenii înainte de revoluţie, odată cu exportul maşinii fabricate în oraş. Pe lângă faptul că statul asiatic a fost un client excelent – cel mai valoros cumpărător al lui ARO, cât a durat fabricaţia auto -, a fost un prieten al Câmpulungului, un sfătuitor, un musafir constant, dar şi o gazdă caldă, veşnic cu uşa deschisă pentru musceleni. Artizanul acestei colaborări şi prietenii între Câmpulung şi China a fost directorul Victor Naghi, care şi-a preţuit enorm partenerul, tratat regeşte de fiecare dată când îl avea invitat la ARO.
Este cazul să mai amintim că însuşi viitorul preşedinte al Chinei a tras în plămâni aerul Câmpulungului pe durata unei jumătăţi a anului 1977, pe când se montau la Matriţe utilaje aduse din China? Şi că însăşi „perla” Uzinei ARO a fost cadoul chinezilor pentru Câmpulung? Victor Naghi a stăruit mult la Ministerul Construcţiilor de Maşini ca uzina să aibă o fabrică de matriţe proprie. Oportunitatea s-a ivit după inundaţiile din 1970, care au transformat România într-o mare de noroi. În mai 1970, Guvernul chinez a oferit statului român un sprijin de 25 de milioane de dolari. Şi Câmpulungul a beneficiat de pe urma acordului de colaborare, alegându-se cu Fabrica de Matriţe.
Construcţia Fabricii de Matriţe Auto a început în anul 1971 şi s-a finalizat în 1976, când a fost dată în folosinţă parţial, devenind rapid mândria directorului Victor Naghi. Modernizarea ei a continuat şi după 1976, în cadrul relaţiilor de întrajutorare stabilite între România şi China. Construcţia s-a derulat sub supravegherea chinezilor – care au venit în mai multe serii la Câmpulung – cu forţă de muncă locală, şi a fost dotată cu utilajele aduse din China. O secvenţă memorabilă din istoria ARO: inginerul Jiang Zemin, şeful delegaţiei care a supravegheat montarea celei mai mari prese la Fabrica de Matriţe, în anul 1977, pe durata căruia a stat aproape şase luni la Câmpulung, a devenit preşedintele Chinei, pe 27 martie 1993, funcţie pe care a deţinut-o până pe 15 martie 2003.
În lunile petrecute la Câmpulung, oamenii de la ARO, în special, directorul uzinei, Victor Naghi, şi Costache Dorobanţu, (ulterior, director al Fabricii de Matriţe), i-au devenit lui Jiang Zemin prieteni apropiaţi. În calitate de preşedinte al Chinei, Jiang Zemin a efectuat o vizită oficială în ţara noastră, în vara anului 1996. Preşedintele Jiang Zemin, însoţit de vicepremierul şi ministrul de externe chinez, a vizitat, pe 3 iulie 1996, Expoziţia de autovehicule şi tractoare, organizată la SC Roman S.A. Braşov. Expoziţia a reunit toată gama (12 tipuri) de autocamioane civile şi militare produse la SC Roman S.A., 10 modele de tractoare fabricate la SC Tractorul UTB S.A. Braşov, şi 9 tipuri de autovehicule de teren ARO, produse la SC ARO S.A. Câmpulung.
Pe când se afla la Braşov, a întrebat de Costache Dorobanţu şi de Victor Naghi, pe care voia să-i revadă. Întâlnirea atât de dorită de preşedintele chinez nu a avut loc. De fapt, dorinţa preşedintelui Zemin ar fi fost să vină la Câmpulung, ca să se întâlnească cu Dorobanţu. Numai că traseul şi programul unei vizite oficiale ale unui preşedinte nu puteau fi schimbate de dragul prietenilor. Nu s-a putut – sau nu s-a dorit – nici ca Naghi şi Dorobanţu să fie aduşi la Braşov, pentru a-l revedea pe Jiang Zemin. Se presupune că Victor Naghi nu a avut voie să se prezinte la acea întâlnire cu preşedintele chinez. Cel care s-a întâlnit cu el a fost directorul Giuvelcă. „E.M.”